УЖИВАЈТЕ У УКУСУ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ: Три начина како да осушите смокве
Суве смокве су богат извор калијума, влакана и калцијума.

Foto: Shutterstock
Како да осушите смокве у рерни
Загрејте рерну, и подесите је на најнижу температуру, идеално на 60 степени или мање. Смокве оперите под хладном водом, оцедите у цедиљку и осушите папирним убрусом. Затим исеците смокве по средини од стабљике до основе. Исечене смокве ставите на плех прекривен решетком и убаците у загрејану рерну. Смокве не треба да се додирују. Ставите плех на средину рерне. Оставите смокве да се осуше осам сати, проверавајући напредак у редовним интервалима.
Како да дехидрирате смокве
Дехидрација смокава је корисна метода чувања, али захтева дехидратор хране. Исперите смокве под хладном текућом водом. Осушите их папирним убрусом. Припремити шерпу са кључалом водом. Спустите целе смокве у кључалу воду користећи шупљикаву кашику. Извадите их из кључале воде након тридесетак секунди. Ставите их у лед. Исеците смокве на пола вертикално, од стабљике до краја. Разрежите их на четвртине ако желите мање комаде. Ставите их кожом надоле у један слој на послужавник дехидратора. Избегавајте претрпавање смокава на послужавнику за дехидратор, јер то може подстаћи влагу и ометати процес сушења. Подесите свој дехидратор на поставку воћа, око 57 степени. Дехидрирајте до осам сати, проверавајући редовно. Када кожа почне да се љушти спремне су. Свеже сушене смокве ставите на решетку за хлађење да се охладе. Када се охладе, пренесите их у херметички затворену посуду. Уклоните сав вишак ваздуха из кесе како бисте спречили да се појави влага.
Како да сушите смокве на сунцу
Сушење на сунцу је традиционална и древна метода сушења смокава. Исперите смокве под хладном текућом водом. Осушите их папирним убрусом. Прережите смокве на пола вертикално, од стабљике до краја. Исечене смокве ставите у једном слоју са пресеченом страном нагоре на решетку за хлађење на плех обложен папиром за печење.
Покријте решетку са два слоја газе или папира за печење. Поставите плех са свежим половинама смокава напоље на сунчано место и повремено их преврните током дана. Унесите смокве унутра када сунце зађе, а затим их вратите напоље након што се јутарња роса распрши. Време сушења може варирати у зависности од климе. За завршетак процеса сушења биће потребно два до седам дана. Чувајте суве смокве у херметички затвореним кесама или теглама.
(stvar ukusa)
Препоручујемо

РАСКОМАДАО ТЕЛА ГЕЈ ПАРА, ГЛАВЕ СТАВИО У ЗАМРЗИВАЧ: Пороти се смучило због монструозног снимка, један није дошао на суђење (ФОТО)
КОЛУМБИЈСКИ држављанин Јостин Андрес Москера (35) проглашен је кривим за двоструко убиство у случају који је шокирао британску јавност.
21. 07. 2025. у 18:43

ШОК ПРИЗОР НА ЕВЗОНИЈУ: Човек стигао на границу у ово време, нема живе душе! Ево када да кренете пут Грчке
ЛЕТЊИ одмор за многе грађане Србије и региона започиње у бескрајном реду на граничном прелазу Евзони, на улазу из Северне Македоније у Грчку.
20. 07. 2025. у 11:15

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (0)