УЖИВАЈТЕ У УКУСУ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ: Три начина како да осушите смокве
Суве смокве су богат извор калијума, влакана и калцијума.
Foto: Shutterstock
Како да осушите смокве у рерни
Загрејте рерну, и подесите је на најнижу температуру, идеално на 60 степени или мање. Смокве оперите под хладном водом, оцедите у цедиљку и осушите папирним убрусом. Затим исеците смокве по средини од стабљике до основе. Исечене смокве ставите на плех прекривен решетком и убаците у загрејану рерну. Смокве не треба да се додирују. Ставите плех на средину рерне. Оставите смокве да се осуше осам сати, проверавајући напредак у редовним интервалима.
Како да дехидрирате смокве
Дехидрација смокава је корисна метода чувања, али захтева дехидратор хране. Исперите смокве под хладном текућом водом. Осушите их папирним убрусом. Припремити шерпу са кључалом водом. Спустите целе смокве у кључалу воду користећи шупљикаву кашику. Извадите их из кључале воде након тридесетак секунди. Ставите их у лед. Исеците смокве на пола вертикално, од стабљике до краја. Разрежите их на четвртине ако желите мање комаде. Ставите их кожом надоле у један слој на послужавник дехидратора. Избегавајте претрпавање смокава на послужавнику за дехидратор, јер то може подстаћи влагу и ометати процес сушења. Подесите свој дехидратор на поставку воћа, око 57 степени. Дехидрирајте до осам сати, проверавајући редовно. Када кожа почне да се љушти спремне су. Свеже сушене смокве ставите на решетку за хлађење да се охладе. Када се охладе, пренесите их у херметички затворену посуду. Уклоните сав вишак ваздуха из кесе како бисте спречили да се појави влага.
Како да сушите смокве на сунцу
Сушење на сунцу је традиционална и древна метода сушења смокава. Исперите смокве под хладном текућом водом. Осушите их папирним убрусом. Прережите смокве на пола вертикално, од стабљике до краја. Исечене смокве ставите у једном слоју са пресеченом страном нагоре на решетку за хлађење на плех обложен папиром за печење.
Покријте решетку са два слоја газе или папира за печење. Поставите плех са свежим половинама смокава напоље на сунчано место и повремено их преврните током дана. Унесите смокве унутра када сунце зађе, а затим их вратите напоље након што се јутарња роса распрши. Време сушења може варирати у зависности од климе. За завршетак процеса сушења биће потребно два до седам дана. Чувајте суве смокве у херметички затвореним кесама или теглама.
(stvar ukusa)
Препоручујемо
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА: Изненађени смо коментарима Захарове на рачун Србије и председника Вучића
ДРЖАВНА секретарка у Министарству спољних послова (МСП) Републике Србије Невена Јовановић огласила се на друштвеној мрежи "X" поводом коментара портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове на рачун Србије и председника Републике Александра Вучића, истакавши да они као МСП изражавају изненађење поводом истих.
07. 11. 2025. у 14:04
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
"ЛЕЧИЋ И ЈА СМО СЕ ПИПАЛИ И ЉУПКАЛИ!" Певачица о глумцу: "Предивно створење, савршен љубавник, јежим се док причам о њему"
Атина Ферари открила је детаље односа са глумцем Браниславом Лечићем.
08. 11. 2025. у 11:06
Коментари (0)