ЈЕДНОСТАВНО СЕ СПРЕМА, А ФЕНОМЕНАЛНОГ ЈЕ УКУСА: Домаћи гирос са млевеним месом, савршенство за непца

Novosti online

13. 10. 2024. у 07:00

Савршен и једноставан домаћи гирос који се прави на потпуно другачији начин, са млевеним месом.

ЈЕДНОСТАВНО СЕ СПРЕМА, А ФЕНОМЕНАЛНОГ ЈЕ УКУСА: Домаћи гирос са млевеним месом, савршенство за непца

Фото: Shutterstock

Састојци:

900 г мешаног млевеног меса

1 мали лук
5 ченова белог лука, ситно исецканих
60 г презле
1 кашика сушеног оригана
2 кашичице млевеног кима
2 кашичице соли
1 кашичица бибера
8 комада лепиња, загрејаних
240 г цацики соса
3 парадајза, насецкана
1 црвени лук, насечен на колутове
1 зелена салата, ситно исецкана
120 г фета сира

Рецепт за гирос:

Додајте лук и бели лук у блендер и веома ситно исецкате.Ставите у чинију заједно са млевеним месом, сољу, бибером, мрвицама хлеба, ориганом и кимом. Добро промешајте и згњечите месо.

Утисните мешавину меса у тепсију величине 23 × 13 цм. Пеците на 162 степена око 50-60 минута. Оставите да одстоји 20 минута, а онда, ако вам време дозвољава, ставите у фрижидер на неколико сати или преко ноц́и. (Хлађење ц́е учинити месо много лакшим за сечење.) Након тога нарежите месо на танке траке, дебљине око пола центиметра.

Загрејте тигањ са мало уља на средњој ватри. Када се загреје, ставите кришке меса у врели тигањ и пеците само 1-2 минута са сваке стране, док не порумене и не постану хрскаве. Сервирајте месо у топлој лепињи заједно са парадајзом, луком, зеленом салатом, цацикијем и фетом.

(ствар укуса)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВАРАЛА САМ ДУШКА!: Карлеуша признала - Нисам осећала ништа, чак ни олакшање

"ВАРАЛА САМ ДУШКА!": Карлеуша признала - "Нисам осећала ништа, чак ни олакшање"

ПЕВАЧИЦА Јелена Карлеуша недавно се развела се од фудбалера Душка Тошића, с којим има две ћерке Нику и Атину. Након 17 година потписали су папире за споразумни развод брака, а сада је ЈК све изненадила када је признала у ком моменту је преварила свог већ сада бившег супруга.

11. 10. 2024. у 12:40

Коментари (0)

ШИПТАРИ ИЗВУКЛИ ДЕБЉИ КРАЈ: Луда туча Албанаца и Румуна на Камп ноу у Барселони (ВИДЕО)