КАКО ДА НАПРАВИТЕ КУЋИЦУ ОД МЕДЕЊАКА: Бајковита празнична посластица која ће нарочито одушевити најмлађе укућане
Рецепт за ову декоративну и јестиву кућицу подељен је у неколико фаза: набавка материјала, односно слаткиша потребних за декорацију, прирема теста и шара, развлачење теста и печење појединачних комада, склапање контрукције и на крају украшавање.

Foto: Shutterstock
Препоручује се да три дана раније направите тесто. Два дана пре испеците комаде и оставите их да се охладе. Један дан раније саставите кућу и пустите је да се стегне. Новогодишњи дан: Украсите!
Састојци:
за тесто:
- 830 г (6 шољица) вишенаменског брашна, плус још за ваљање теста
- 1/2 кашичице прашка за пециво
- 4 кашичице млевеног ђумбира
- 4 кашичице млевеног цимета
- 1/2 кашичице млевених каранфилића или суве зачинске паприке
- 1/2 кашичице соли
- 170 г (3/4 шоље) путера, омекшаног
- 290 г (1 1/2 шоље) смеђег шећера
- 2 велика јајета
- 1 шоља меласе
- 1 кашика воде
за краљевску глазуру:
- 2 велика беланцета
- 2 2/3 шоље шећера у праху, подељено
алати за кућу:
подлога за кућу
листови за колаче
папир за печење
оклагију
оштар нож
електрични миксер
кеса за шарени крем са врховима
одштампани и исечени делови шаблона
Припрема:
У великој посуди умутите брашно, прашак за пециво, ђумбир, цимет, каранфилић или зачинску паприку и со и оставите на страну.
Миксером умутите путер и смеђи шећер. Додајте и умутите јаја, меласу и воду док се добро не сједине.
Умутите половину мешавине брашна у мешавину меласе док се добро не сједини и не уједначи. Додајте преостало брашно и наставите да мешате док се све добро не сједини и не добије се мекано кохезивно тесто.
Пребаците тесто на побрашњену радну површину и месите руком док не постане глатко и сједињено. Ако је тесто превише мекано, додајте још мало брашна.
Поделите тесто напола, умотајте га у пластичну фолију и ставите да се охлади најмање два сата, најбоље преко ноћи.
Док се тесто хлади, можете прећи на следећу фазу - припрему шаблона за кућицу од медењака тако што ћете да изрежете делове према тачним пропорцијама и димензијама. Најбоље од картона. Шаблоне можете наћи на интернету или их скројите сами, према жељи. Потом се вратите на припрему теста. Загрејте рерну на 200 степени и припремите се за печење.
Раширите папир за печење на велику равну површину, лагано га поспите брашном, узмите једну половину теста и са оклагијом развуците тесто на равномерну дебљину од око пола цантиметра. Додајте мало брашна на површину теста и проверите да ли се лепи док га развлачите.
Ставите шаблоне преко теста и исеците онолико делова колико стаје у овој тури. Пребаците исечене комаде комаде на плех и водите рачуна да не изгубе облик. Уколико је тесто премекано, вратите га у фрижидер да се нало стегне.
У овом тренутку можете да изрежете и врата и прозоре или можете да сачекате да завршите печења, али одмах након што комади изађу из рерне док су колачићи још топли.
Пеците тесто у рерни загрејаној на 200 степени све док ивице не почну да тамне, око 11 до 15 минута за велике комаде, односно шест до осам минута за мале комаде. Окрените колаче на пола печења како би се равномерније запекли. Поправите све комаде док су још врући, уколико су се деформисали током печења, а потом их све пставите да се охладе.
Умутите беланца и шећера у праху док не постану глатки и чврсти.
Када сте спремни за повезивање свих делова, односно "малтерисање", напуните пекарску кесу са глазуром, а потом нанесите дебелу линију дуж крајева делова које је потребно да спојите у облик кућице. Држите спојене крајеве и по неколико минута док се глазура делимично не стврдне. Понављајте поступак док све не завршите.
Глазуру "нацедите" дуж шавова, унутар и изван кућице, потрудите се да попуните све празнине и да обезбедите додатну стабилност ваше декорације. Оставите да одстоји најмање сат времена пре него што пређете на лепљење крова, за који важи иста принцип "изградње".
Када сте коначно завршили "зидање" пређите на украшавање ваше кућице од медењака краљевском глазуром и слаткишима као што су лизалице, жвакац́е гуме, бомбоне, чоколадни тартуфи или шта год желите.
(ona)
Препоручујемо

КОЛАЧ СА ВИШЊАМА: Засладите предстојеће дане овим сочним залогајима
06. 12. 2024. у 15:00

ЈАФА КОЛАЧ: Неодољива посластица који подсећа на најдражи кекс (ВИДЕО)
08. 12. 2024. у 13:00

КОЛАЧ МАЧИЈЕ ОЧИ: Један од најукуснијих колача са бананом (ВИДЕО)
28. 11. 2024. у 13:00

ПОСНИ КОЛАЧ СА ЈАБУКАМА И МАКОМ: Десерт без премца по рецепту без мане
27. 11. 2024. у 09:00

РАСПОРЕЂЕНО 110.000 ВОЈНИКА, РУСИ КРЕЋУ У ЗАВРШНИ УДАР НА ПОКРОВСК: "Са тиме би могли заузети средње велику европску државу"
РУСИЈА не показује знакове повлачења у рату против Украјине. Напротив, Москва је појачала далекометне ударе на украјинске градове и нападе дуж целе линије фронта. Војни стручњаци истичу да је руска страна усвојила нове тактике, ослањајући се на масовну употребу дронова и малих диверзантских јединица, пише The New York Times.
10. 08. 2025. у 20:18

ЕВО КО ЈЕ ТРОСТРУКИ УБИЦА ИЗ ГЊИЛАНА: Био у друштву са Куртијем, Османијевом и Харадинајем
ТРИ особе су убијене, а неколико је рањено у пуцњави која се догодила данас у Гњилану, док је осумњичени нападач у бекству, пренела је Коха. Болница у Гњилану саопштила је да је на лицу места констатована једна смрт, а да су две особе пребачене у Ургентни центар без знакова живота.
10. 08. 2025. у 18:11

"Лекари су Саши Поповићу дали морфијум и тако је умро - није осетио ништа, заспао је! Сада ме дозива по кући"
"ЧЕСТО га сањам, није било тог сна где је он изгледао као у ово последње време када је био болестан, увек га сањам из времена када смо нас двоје почели да се забављамо и кад смо се венчали. Тада је имао ону косицу мало дужу и округле мало веће наочаре и сањам га како је расположен, насмејан, ведар и трчи-јури на све стране."
09. 08. 2025. у 12:05
Коментари (0)