ГРЧКИ КОЛАЧИЋИ МЕЛОМАКАРОНИ: Обавезно морају да се нађу на вашој Божићној трпези
Меломакарона је, поред гурабија, традиционални грчки Божићни колач, без ког се ни једна грчка кућа у време празника не може ни замислити. Наиме то су колачићи са медом, каранфилићем и циметом, због чега њихови домови у ово доба године предивно миришу.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За сируп:
- 500г воде
- 800г шећера
- 3 штапића цимета
- 3 каранфилића
- 1 цела поморанџа пресечена на пола
Све то прокувати,а чим поћне да кључа померити са рингле и додати 150г меда. Оставити да се охлади пар сати. Сируп треба бити хладан а колач врућ. За смесу:
Први део:
- 1кг брашна обичног и
- 200г гриза помешати
Други део:
- 400г сока од цеђене поморанџе
- 400мл зејтина
- 180мл маслиновог уља
- 50г шећера у праху
- 2-3 кашичице цимета
- 1⁄2 кашичице каранфилића у праху
- 1⁄4 кашичице мускатног орашчића
- 1 кашикица соде бикарбоне
- рендана кора од две поморанџе
Припрема:
Све то помешати, па затим додати у посуду где су уља. Мешати лагано, не много да не би изашла уља из теста. Правити лоптице и пећи у загрејаној рерни на 180 степени. Печене, вруће стављати у сируп, окренути мало кашиком и вадити. Одозго их мало попрскати медом и врло мало посути ситни сецканим или млевеним орасима. (Никако не преливати сирупом). Пријатно!
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЧОКОЛАДНИ БРАУНИ: Феноменални слаткиш, одушевиће и оне избирљиве
14. 12. 2024. у 15:00

ЈАФА КОЛАЧ: Неодољива посластица који подсећа на најдражи кекс (ВИДЕО)
08. 12. 2024. у 13:00

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!
ВУК Нектаријевић, студент блокадер са Машинског факултета у Београду, који је тобож бициклом ишао у Стразбур, има у најмању руку проблематичне ставове.
20. 04. 2025. у 14:35

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

Халид Бешлић "тежак" 13 милиона €, а живи од кирије - "увалио" се у кредит
"САДА изнајмљујем све и живим од кирије, тако је најбоље."
21. 04. 2025. у 18:56 >> 18:56
Коментари (0)