ГРЧКИ КОЛАЧИЋИ МЕЛОМАКАРОНИ: Обавезно морају да се нађу на вашој Божићној трпези
Меломакарона је, поред гурабија, традиционални грчки Божићни колач, без ког се ни једна грчка кућа у време празника не може ни замислити. Наиме то су колачићи са медом, каранфилићем и циметом, због чега њихови домови у ово доба године предивно миришу.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За сируп:
- 500г воде
- 800г шећера
- 3 штапића цимета
- 3 каранфилића
- 1 цела поморанџа пресечена на пола
Све то прокувати,а чим поћне да кључа померити са рингле и додати 150г меда. Оставити да се охлади пар сати. Сируп треба бити хладан а колач врућ. За смесу:
Први део:
- 1кг брашна обичног и
- 200г гриза помешати
Други део:
- 400г сока од цеђене поморанџе
- 400мл зејтина
- 180мл маслиновог уља
- 50г шећера у праху
- 2-3 кашичице цимета
- 1⁄2 кашичице каранфилића у праху
- 1⁄4 кашичице мускатног орашчића
- 1 кашикица соде бикарбоне
- рендана кора од две поморанџе
Припрема:
Све то помешати, па затим додати у посуду где су уља. Мешати лагано, не много да не би изашла уља из теста. Правити лоптице и пећи у загрејаној рерни на 180 степени. Печене, вруће стављати у сируп, окренути мало кашиком и вадити. Одозго их мало попрскати медом и врло мало посути ситни сецканим или млевеним орасима. (Никако не преливати сирупом). Пријатно!
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЧОКОЛАДНИ БРАУНИ: Феноменални слаткиш, одушевиће и оне избирљиве
14. 12. 2024. у 15:00

ЈАФА КОЛАЧ: Неодољива посластица који подсећа на најдражи кекс (ВИДЕО)
08. 12. 2024. у 13:00

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

НИСУ ЗДРАВЕ ЗА СВЕ: Ко не би смео да једе сардине
НУТРИЦИОНИСТИ наглашавају колико је сардина корисна за здравље и да би било добро да се барем 2 пута недељно нађе на трпези.
11. 03. 2025. у 13:33
Коментари (0)