ГРЧКИ КОЛАЧИЋИ МЕЛОМАКАРОНИ: Обавезно морају да се нађу на вашој Божићној трпези

Јована Васић

06. 01. 2025. у 16:00

Меломакарона је, поред гурабија, традиционални грчки Божићни колач, без ког се ни једна грчка кућа у време празника не може ни замислити. Наиме то су колачићи са медом, каранфилићем и циметом, због чега њихови домови у ово доба године предивно миришу.

ГРЧКИ КОЛАЧИЋИ МЕЛОМАКАРОНИ: Обавезно морају да се нађу на вашој Божићној трпези

Foto: Shutterstock

Састојци:

За сируп:

  • 500г воде
  • 800г шећера
  • 3 штапића цимета
  • 3 каранфилића
  • 1 цела поморанџа пресечена на пола

Све то прокувати,а чим поћне да кључа померити са рингле и додати 150г меда. Оставити да се охлади пар сати. Сируп треба бити хладан а колач врућ. За смесу:

Први део:

  • 1кг брашна обичног и
  • 200г гриза помешати

Други део:

  • 400г сока од цеђене поморанџе
  • 400мл зејтина
  • 180мл маслиновог уља
  • 50г шећера у праху
  • 2-3 кашичице цимета
  • 1⁄2 кашичице каранфилића у праху
  • 1⁄4 кашичице мускатног орашчића
  • 1 кашикица соде бикарбоне
  • рендана кора од две поморанџе

Припрема:

Све то помешати, па затим додати у посуду где су уља. Мешати лагано, не много да не би изашла уља из теста. Правити лоптице и пећи у загрејаној рерни на 180 степени. Печене, вруће стављати у сируп, окренути мало кашиком и вадити. Одозго их мало попрскати медом и врло мало посути ситни сецканим или млевеним орасима. (Никако не преливати сирупом). Пријатно!

(still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

МУШКАРЦИ ЖЕЛЕ ПРИВЛАЧНУ ЖЕНУ, АЛИ БИ ДА ЈЕ ЗАТВОРЕ У КАВЕЗ: Џентлмен са Твитера открио у чему греши јачи пол (ВИДЕО)