ЕВО КАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ТРПЕЗА ЗА БОЖИЋ: Стари обичај је да се на столу нађе ових 7 јела
Стари обичај је да се на Божић на вашој трпези нађе бар седам јела, јер она симболишу срећу и благостање, односно да ћете читаве године имати шта да једете. Обичај потиче још из старих времена када није било довољно намирница и свако јело је симболисало један дан у недељи, зато их је обавезно било седам на трпези. Сазнајте и шта треба да се нађе на трпези.

Foto: Shutterstock
Суво воће и урме
Обавезни су и на божићној, али и на трпези за Бадње вече. Можете да служите као декорацију, али и слатку ужину.
Чесница
Чесница је погача која се меси, а у њу се обавезно ставља новчић. Врти се у круг и ломи пре ручка, а сматра се да ће особа која извуче новичић имати среће и новца. Такође можете да ставите дрво дрена или неку житарицу, за здравље и боље усеве.
Предјело
За предјело се обично служе сухомеснати производи, сир, кајмак и салате. То једите уз чесницу, а можете да направите и неку питу.
Салата
На празничној трпези незаобилазне су руска или мимоза. Уколико желите да направите неку другу пробајте купус салату која се прави мало другачије, а одлична је уз печење. А и печене паприке су добро решење.
Чорба или супа
Пре главног јела обично се служи чорба или супа, а најпознатије су домаћа са резанцима или са кнедлама. Ако се одлучите за чорбу онда обавезно послужите телећу.
Сарма
Без сарме не може да прође ниједна свечана или празнична трпезе зими, а она се служи пре печења.
Печење
Обичај је да се за Божић једе прасеће или јагњеће печење, а можете да га испечете сами код куће.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

РОЛАТ СА ШУНКОМ: Савршено предјело за сваку прилику
02. 01. 2025. у 13:00Новости онлине

ПОСНЕ БАНАНА КУГЛИЦЕ: Неодољива посластица од само три састојка
03. 01. 2025. у 09:00Новости онлине

ПИЛЕЋА САЛАТА СА КИКИРИКИЈЕМ И СУСАМОМ ЗА НОВОГОДИШЊУ ТРПЕЗУ: Са њом нема грешке
31. 12. 2024. у 14:55Новости онлине

АЈВАР ПРОЈИЦЕ: Спремају се брзо и лако, а сви их обожавају
31. 12. 2024. у 07:00Новости онлине

ВУЧИЋ НА ПИТАЊЕ БИ-БИ-СИ-ЈА О ТРАМПУ МЛАЂЕМ: За нас је важно да превазиђемо оптерећења из 1999. године
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима из Палате Србија, а питање му је поставио новинар Би-Би-Си-ја о сусрету са Доналдом Трампом Млађим.
14. 03. 2025. у 19:17

ИЗ КРЕМЉА ОТКРИЛИ: Појављивање Путина у војној униформи значи само једно
ПОЈАВЉИВАЊЕ руског председника Владимира Путина у Курској области у униформи је сигнал који говори о одлучности да се у најскорије време заврши операција ослобађања Курске области, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинару Павлу Зарубину за ТВ „Русија 1“.
13. 03. 2025. у 15:32

ПОСВАЂАО СРБЕ И ХРВАТЕ: Маск рекао ОДАКЛЕ је Тесла и КОЈЕ је националности
ПРЕКО 13.000 лајкова је добио овај пост власника "Тесле".
13. 03. 2025. у 21:39
Коментари (0)