БОГОЈАВЉЕНСКЕ ПИХТИЈЕ: Спремају се на посебан начин по традиционалном рецепту
Српска православна црква и њени верници 19. јануара обележавају Богојављење, празник који са собом носи одређене обичаје и веровања. Једно од веровања која се везује за Богојављење јесте да се једу пихтије. Према традицији, пихтије се припремају на Крстовдан, када се обавезно пости, а једу се на Богојављење у част крштења Исуса Христа.
                                                                                    Фото Shutterstock
Састојци:
- 3 суве и 3 свеже свињске ножице
 - 2 пара свињских ушију
 - 3 свињска репа
 - једна свињска коленица
 - 1 телећа нога
 - бибер у зрну
 - со
 - 4 главице белог лука
 
Припрема:
Све састојке лепо очистите и ставите их у повећи лонац. Зачините их по укусу и налијте око 1л воде. Шпорет укључите на тиху ватру и све састојке кувајте до 5 сати (зависи од тога колико вам је месо старо). Током кувања обавезно, с времена на време, сакупљајте масноћу и пену која се накупи на површини.
Да су пихтије куване знаћете тако што ћете видети да месо само отпада са костију (подигните један комад, па ако вам месо само склизне, пихтије су готове), а течност постаје лепљива. Тада скините лонац са ватре и оставите са стране да се прохлади. Ако се маст и даље скупља на површини, скините је.
Прохлађену смесу, затим, процедите кроз густо сито, а месо и кости оставите са стране и исецкајте на жељене комаде. Исецкано месо, затим, распоредите у дубље тањире, преко насецкајте бели лук и у сваки тањир налијте процеђену течност.
Тако припремљене пихтије оставите на терасу или у фрижидер да се хладе преко ноћи. Приликом сервирања поспите их љутом алевом паприком.
(trpeza)
Препоручујемо
                    
                    РУСКА САЛАТА: Омиљени зимски рецепт, савршен и за празничне, али и свакодневне трпезе
15. 01. 2025. у 15:00Новости онлине
                    
                    ТЕЛЕЋА ЧОРБА: Укус који ће вас окрепити и загрејати
15. 01. 2025. у 09:00Новости онлине
                    
                    ПОМФРИТ КАО ИЗ РЕСТОРАНА: Ево шта треба да урадите пре пржења
14. 01. 2025. у 11:00Новости онлине
                    
                    КОЛИКО КВАСЦА ИДЕ НА КИЛОГРАМ БРАШНА: Да вам свако тесто савршено нарасте
12. 01. 2025. у 15:00Новости онлине
                    
                    "ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".
01. 11. 2025. у 19:52
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
                    
                    АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!
ПЕВАЧ Аца Лукас поново је изазвао велику пажњу јавности када је гостовао у подкасту „Б-13“ код македонског шоумена Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, и жестоко критиковао певачицу Неду Украден. У свом препознатљивом стилу, без длаке на језику, Лукас је коментарисао, како тврди, „вишеструки идентитет“ своје колегинице.
04. 11. 2025. у 12:33
                                        
                                        
                                
                                        
                                        
                                        
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
Коментари (0)