ДА ОДУШЕВИТЕ ГОСТЕ ЗА СВЕЧАНОМ ТРПЕЗОМ: Ове године направите најбољи славски колач уз једноставне савете

Јована Васић

18. 01. 2025. у 07:00

Као и сваке године домаћице се труде да направе што боље славске колаче, а прављење савршеног колача може да буде изазов. Све домаћице се питају како да пронађу праве мере за колач, како да украси буду бели и оно најважније како да славски колач не попуца?

ДА ОДУШЕВИТЕ ГОСТЕ ЗА СВЕЧАНОМ ТРПЕЗОМ: Ове године направите најбољи славски колач уз једноставне савете

Foto: Shutterstock

Постоји неколико разлога зашто славски колач пуца:

1) Рерна не греје уједначено. Старије или неисправне рерне често имају грејаче који више греју са једне стране у односу на другу. Тако и тесто неуједначено нараста, што узрокује пуцање. Ово се сматра једним од најчешћих разлога зашто колач пуца.

2) Ако вам колач пуца са стране, врло је вероватно да тесто није довољно нарасло пре него што сте га ставили да се пече. Док месите и развлачите славски колач треба бар неколико пута да га оставите да одстоји да би тесто довољно нарасло. А пре самог стављања у рерну га треба оставити на топлом месту да нарасте бар пола сата раније.

3) Тесто је сувише влажно или сувише тврдо. Текстура теста је одлучујућа за квалитет погаче. Ако се лепи за прсте то значи да треба додати још брашна, а тврдо тесто треба разредити, јер за резултат желите да добијете мекано, ваздушасто тесто.

4) Тесто се осушило док је стајало. Кад оставите тесто да одстоји увек га прекријте или фолијом или крпом јер када дуже време стоји на ваздуху, оно почиње да се суши. Ако у тесту нема довољно влаге, много лакше ће доћи до процеса пуцања.

 

Фото: Принтскрин Јутјуб

5) Да ли је брашно добро складиштено? Брашно треба да се чува на тамном и сувом месту. Чак и ако сте ви испоштовали сва правила, не мора да значи да су то урадили произвођач или продавац. Влага може утицати на квалитет брашна, чиме лакше долази до његовог пуцања. Ако сте све у радили према рецепту, а славски колач ипак пуца, врло је вероватно да су проблем или рерна или брашно.

6) Славски колач се налази близу горњег грејача у рерни. Славски колач увек сместите на средину рерне, јер онај део који је ближи горњем грејачу ће се више сушити и постоји много већа могућност да корица пукне.

Како да не пуца славски колач – савети

Објаснили смо вам који су све разлози за пуцање колача и дали вам рецепте како да направите посни славски колач. Када знате разлоге, моћи ћете унапред да избегнете пуцање колача, тако што га нећете стављати у близини горњег грејача, већ у средину рерне.

За савршену славску погачу је неопходно да имате рерну која добро ради, квалитетно брашно, да прекривате тесто док нараста како се не би осушило и да тачно поштујете рецепте које смо вам препоручили, како тесто не би било ни превише влажно или тврдо.

Фото: Р. Шегрт

Али постоји још неколико трикова који ће помоћи да славски колач не пуца:

1) Ако се питате како испећи славски колач да не пуца, довољно је да пре печења тесто мало избушите виљушком, како се не би изнутра на пунило ваздухом и тиме узроковало пуцање коре. Ово се практикује и за славске колаче, као и за обичан хлеб када хоћете да изгледа као да је из пекаре.

2) Други начин да спречите пуцање коре јесте да пре стављања колача у рерну премажете површину жуманцетом, то ће му уједно дати и лепу румену боју.

3) Пре стављања славског колача у рерну, обавезно оставите тесто да нараста бар пола сата на собној температури или у близини грејног тела (на неком топлом месту).

4) Тесто треба добро умесити и дуго га месити, што се дуже меси то је бољи квалитет колача.

Фото: Принтскрин Јутјуб

5) Уколико имате рерну која не дихтује добро, или не греје једнако, за савршен славски колач ће вам бити потребно стрпљење. Најпре, немојте стављати колач на високу температуру, јер ће неравномерно грејање у шпорету проузроковати да једна страна нарасте више од друге и тиме узроковати пуцање колача. Ставите колач на нижу температуру, сачекајте и после 15 минута окрените на другу страну и понављајте поступак брзог окретања док се колач сасвим не испече.

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

ФИЈАСКО У САД: Тестирали НАЈМОЋНИЈУ ракету, летелици испао део - РАСПАЛА се (ВИДЕО)

ФИЈАСКО У САД: Тестирали НАЈМОЋНИЈУ ракету, летелици испао део - РАСПАЛА се (ВИДЕО)

Извршни директор компаније Илон Маск на платформи Икс је објаснио да је прелиминарна анализа указала на цурење горива које је узроковало повећање притиска изнад зида мотора.

17. 01. 2025. у 14:48

Коментари (0)

МНОГО БОЛИ: Дејан Милојевић је изгубио животну битку тачно на данашњи дан (ФОТО)