САВЕТИ ЗА КУВАЊЕ: Једноставни трикови с којима ће тестенина увек бити савршена
Тестенину је најлакше и најбрже направити, стога не чуди да се јела с њом у главној улози често налазе на столу запослених домаћица. Али да би јела испала савршено, неопходно је придржавати се одређених кулинарских трикова.

Foto: Shutterstock
Увек посолите воду
Вода за кување тестенине треба да буде добро посољена јер је то једини тренутак када тестенина може апсорбовати со и добити пун укус.
Правило: 1 кашика соли на 1 литар воде. Додајте со тек када вода проври – јер ће вода брже кључати без соли.
Не додајте уље у воду
Иако многи мисле да уље спречава лепљење тестенине, заправо ствара слој на тестенини због којег се сос касније не лепи добро. Уместо уља, мешајте тестенину у првим минутима кувања, јер су тада најсклоније лепљењу.
Скувајте тестенину „ал денте“
Ал денте значи да је тестенина чврста под зубима, што је идеално за текстуру и даље кување у сосу. Проверите упутства на паковању и кувајте 1 минут мање од препорученог времена. На крају, тестенину увек завршите кувањем у сосу.
Сачувајте мало воде од кувања тестенине
Вода од тестенине је златна течност! Богата је скробом, па помаже да се сос боље веже за тестенину. Пре него што оцедите тестенину, одвојите 1 шољицу те воде и додајте је у сос. Ово даје кремасту текстуру и додатни укус.
Завршите кување тестенине у сосу
Након што тестенину оцедите, пребаците је директно у тигањ са сосом и кувајте заједно 1-2 минута. Тестенина ће упити део укуса из соса, а скроб из тестенине ће повезати сос и дати му кремастију конзистенцију.
Не испирајте тестенину (осим за хладна јела)
Испирање уклања скроб с тестенине, што значи да се сос неће лепо залепити. Ако правите хладну салату од тестенине, можете је испрати хладном водом да зауставите кување и спречите лепљење.
Поспите сир тек на крају
Ако користите пармезан или неки други сир, поспите га након што помешате тестенину са сосом, не пре. То омогућава да се сир равномерно отопи и лепо интегрише са јелом.
Бонус трик за печену тестенину (лазање, запечене макароне)
Ако правите запечене тестенине, додајте мало ренданог путера преко пре него што ставите у рерну – добићете прелепу златну и хрскаву корицу.
(stvarukusa)
Препоручујемо

7 САВЕТА ДА ВАМ МЕСО БУДЕ СОЧНО: Уз ове сугестије свако месо које будете припремали биће савршено сочно и меко
22. 02. 2025. у 13:00Jована Васић

КАКО ДА ВАМ ВОДА ВИШЕ НЕ ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Помаже овај супер трик
09. 09. 2024. у 08:00

РЕЦЕПТ ЗА БУЈУРДИ: Грчки специјалитет који може одлично да послужи као доручак, мезе или додатак ручку (ВИДЕО)
20. 02. 2025. у 13:59Jована Васић

ПРЖЕНИЦЕ ОД ПАЛЕНТЕ: Лако их је спремити, тешко им је одолети (ВИДЕО)
19. 02. 2025. у 17:30Jована Васић

РАСПОРЕЂЕНО 110.000 ВОЈНИКА, РУСИ КРЕЋУ У ЗАВРШНИ УДАР НА ПОКРОВСК: "Са тиме би могли заузети средње велику европску државу"
РУСИЈА не показује знакове повлачења у рату против Украјине. Напротив, Москва је појачала далекометне ударе на украјинске градове и нападе дуж целе линије фронта. Војни стручњаци истичу да је руска страна усвојила нове тактике, ослањајући се на масовну употребу дронова и малих диверзантских јединица, пише The New York Times.
10. 08. 2025. у 20:18

ЕВО КО ЈЕ ТРОСТРУКИ УБИЦА ИЗ ГЊИЛАНА: Био у друштву са Куртијем, Османијевом и Харадинајем
ТРИ особе су убијене, а неколико је рањено у пуцњави која се догодила данас у Гњилану, док је осумњичени нападач у бекству, пренела је Коха. Болница у Гњилану саопштила је да је на лицу места констатована једна смрт, а да су две особе пребачене у Ургентни центар без знакова живота.
10. 08. 2025. у 18:11

Овако изгледа кућа Милана Борјана која је демолирана: Лопов однео и снимач видео надзора (ФОТО)
"ХВАЛА полицији града Београда на брзој реакцији и сјајном односу према послу."
11. 08. 2025. у 09:52
Коментари (0)