САВЕТИ ЗА КУВАЊЕ: Једноставни трикови с којима ће тестенина увек бити савршена
Тестенину је најлакше и најбрже направити, стога не чуди да се јела с њом у главној улози често налазе на столу запослених домаћица. Али да би јела испала савршено, неопходно је придржавати се одређених кулинарских трикова.

Foto: Shutterstock
Увек посолите воду
Вода за кување тестенине треба да буде добро посољена јер је то једини тренутак када тестенина може апсорбовати со и добити пун укус.
Правило: 1 кашика соли на 1 литар воде. Додајте со тек када вода проври – јер ће вода брже кључати без соли.
Не додајте уље у воду
Иако многи мисле да уље спречава лепљење тестенине, заправо ствара слој на тестенини због којег се сос касније не лепи добро. Уместо уља, мешајте тестенину у првим минутима кувања, јер су тада најсклоније лепљењу.
Скувајте тестенину „ал денте“
Ал денте значи да је тестенина чврста под зубима, што је идеално за текстуру и даље кување у сосу. Проверите упутства на паковању и кувајте 1 минут мање од препорученог времена. На крају, тестенину увек завршите кувањем у сосу.
Сачувајте мало воде од кувања тестенине
Вода од тестенине је златна течност! Богата је скробом, па помаже да се сос боље веже за тестенину. Пре него што оцедите тестенину, одвојите 1 шољицу те воде и додајте је у сос. Ово даје кремасту текстуру и додатни укус.
Завршите кување тестенине у сосу
Након што тестенину оцедите, пребаците је директно у тигањ са сосом и кувајте заједно 1-2 минута. Тестенина ће упити део укуса из соса, а скроб из тестенине ће повезати сос и дати му кремастију конзистенцију.
Не испирајте тестенину (осим за хладна јела)
Испирање уклања скроб с тестенине, што значи да се сос неће лепо залепити. Ако правите хладну салату од тестенине, можете је испрати хладном водом да зауставите кување и спречите лепљење.
Поспите сир тек на крају
Ако користите пармезан или неки други сир, поспите га након што помешате тестенину са сосом, не пре. То омогућава да се сир равномерно отопи и лепо интегрише са јелом.
Бонус трик за печену тестенину (лазање, запечене макароне)
Ако правите запечене тестенине, додајте мало ренданог путера преко пре него што ставите у рерну – добићете прелепу златну и хрскаву корицу.
(stvarukusa)
Препоручујемо

7 САВЕТА ДА ВАМ МЕСО БУДЕ СОЧНО: Уз ове сугестије свако месо које будете припремали биће савршено сочно и меко
22. 02. 2025. у 13:00Jована Васић

КАКО ДА ВАМ ВОДА ВИШЕ НЕ ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Помаже овај супер трик
09. 09. 2024. у 08:00

РЕЦЕПТ ЗА БУЈУРДИ: Грчки специјалитет који може одлично да послужи као доручак, мезе или додатак ручку (ВИДЕО)
20. 02. 2025. у 13:59Jована Васић

ПРЖЕНИЦЕ ОД ПАЛЕНТЕ: Лако их је спремити, тешко им је одолети (ВИДЕО)
19. 02. 2025. у 17:30Jована Васић

"ТО ЛИЦЕ, ТЕ УСНЕ..." Трамп поново изазвао пажњу коментаром о својој портпаролки Каролин Левит (28)
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп поново је доспео у жижу јавности због необичног коментара о изгледу портпаролке Беле куће Каролин Левит.
14. 10. 2025. у 14:48

"ПЉЕСКАЛА РУКАМА И СЛАВИЛА УБИСТВО" Лавров: Сви се сећамо како је смрт Гадафија одушевила Хилари Клинтон
РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да памти како је бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон пљескала рукама и славила убиство либијског лидера Моамера Гадафија 2011. године и алудирао да бивши сиријски председник Башар ел Асад тренутно живи у Москви, јер су њему и његовој породици прећени сличним физичким уништењем у Сирији.
14. 10. 2025. у 13:06

"Данас ђаво посебно ужива у тим нашим СЛАВАМА - ти људи су обманути!"
ОТАЦ Рафаило Бољевић упозорава да многи Срби данас славом више заваравају демоне него што славе Бога. Светитељ се често изругује када се слава претвори у пагански догађај.
19. 10. 2025. у 10:46
Коментари (0)