САВЕТИ ЗА КУВАЊЕ: Једноставни трикови с којима ће тестенина увек бити савршена

Јована Васић

24. 02. 2025. у 16:25

Тестенину је најлакше и најбрже направити, стога не чуди да се јела с њом у главној улози често налазе на столу запослених домаћица. Али да би јела испала савршено, неопходно је придржавати се одређених кулинарских трикова.

САВЕТИ ЗА КУВАЊЕ: Једноставни трикови с којима ће тестенина увек бити савршена

Foto: Shutterstock

Увек посолите воду 

Вода за кување тестенине треба да буде добро посољена јер је то једини тренутак када тестенина може апсорбовати со и добити пун укус.
Правило: 1 кашика соли на 1 литар воде. Додајте со тек када вода проври – јер ће вода брже кључати без соли.

Не додајте уље у воду

Иако многи мисле да уље спречава лепљење тестенине, заправо ствара слој на тестенини због којег се сос касније не лепи добро. Уместо уља, мешајте тестенину у првим минутима кувања, јер су тада најсклоније лепљењу.

Скувајте тестенину „ал денте“

Ал денте значи да је тестенина чврста под зубима, што је идеално за текстуру и даље кување у сосу. Проверите упутства на паковању и кувајте 1 минут мање од препорученог времена. На крају, тестенину увек завршите кувањем у сосу.

Сачувајте мало воде од кувања тестенине

Вода од тестенине је златна течност! Богата је скробом, па помаже да се сос боље веже за тестенину. Пре него што оцедите тестенину, одвојите 1 шољицу те воде и додајте је у сос. Ово даје кремасту текстуру и додатни укус.

Завршите кување тестенине у сосу

Након што тестенину оцедите, пребаците је директно у тигањ са сосом и кувајте заједно 1-2 минута. Тестенина ће упити део укуса из соса, а скроб из тестенине ће повезати сос и дати му кремастију конзистенцију.

Не испирајте тестенину (осим за хладна јела)

Испирање уклања скроб с тестенине, што значи да се сос неће лепо залепити. Ако правите хладну салату од тестенине, можете је испрати хладном водом да зауставите кување и спречите лепљење.

Поспите сир тек на крају

Ако користите пармезан или неки други сир, поспите га након што помешате тестенину са сосом, не пре. То омогућава да се сир равномерно отопи и лепо интегрише са јелом.

Бонус трик за печену тестенину (лазање, запечене макароне)

Ако правите запечене тестенине, додајте мало ренданог путера преко пре него што ставите у рерну – добићете прелепу златну и хрскаву корицу.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(МАПА) КРАЈЕМ ЛЕТА ЧЕКА НАС КАТАСТРОФА: Морске температуре на рекордном нивоу, велики ризик од разорних олуја

(МАПА) КРАЈЕМ ЛЕТА ЧЕКА НАС КАТАСТРОФА: Морске температуре на рекордном нивоу, велики ризик од разорних олуја

ИСТОРИЈСКИ топлотни талас који је захватио Медитеран и Европу подигао је температуру мора на рекордне нивое, повећавајући ризик од разорних поплава и екстремних временских непогода широм јужне Европе у наредним месецима, пише сајт Severe Weather Europe.

01. 07. 2025. у 13:58

МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.

01. 07. 2025. у 11:45

АГЕНТ МОСАДА У ПОЛИТИЧКОМ ВРХУ СИРИЈЕ: Вешање израелског шпијуна снимано и преношено уживо (ФОТО/ВИДЕО)

АГЕНТ МОСАДА У ПОЛИТИЧКОМ ВРХУ СИРИЈЕ: Вешање израелског шпијуна снимано и преношено уживо (ФОТО/ВИДЕО)

МНОГИ га сматрају најбољим израелским шпијуном икада. Са лажним идентитетом сиријског муслимана рођеног у Либану, Ели Коен је имао један циљ - да као оперативац Мосада сазна поверљиве информације које ће користити Израелу.

01. 07. 2025. у 12:48

Коментари (0)

МЕЂУНАРОДНИ ДАН АКЦИЈЕ ЗА КЛИМУ: Најтоплија година до сада