РЕЦЕПТ ЗА КОМПЛЕТ ЛЕПИЊУ: Како да сами направите најбољи доручак на свету
Специјалитет западне Србије, комплет лепиња, нашла се недавно на првом месту листе најбољих јела познатог међународног кулинарског магазина.

Foto: Shutterstock
Ретко ко је ишао у овај крај наше земље, а да је није пробао. Ево како да је направите код куће.
Састојци:
За 2 лепиње:
- 400 г брашна
- 320 мл млаке воде
- 2 г сувог квасца
- 30 мл уља
- 8 г соли
За надев 1 лепиње:
- 1-2 јајета
- 2 кашике старијег кајмака
- претоп
Припрема:
У посуду ставите млаку воду и квасац, промешајте, додајте уље, брашно и со. Сједините шпатулом у тесто, покријте пријањајућом фолијом и крпом и оставите да тесто расте 40 минута. Влажним рукама тесто ухватити за ивицу, развлачите ка себи, па га спустите на супротну страну. Поновите исто са остале три стране теста. Потом оставите поново да нараста 40 минута. Исти поступак поновите још два пута и сваки пут тесто треба да расте 40 минута. Поспите га брашном и на радној површини уз помоћ секача за тесто или ножем исеците на два дела. Ставите их у плех обложен пек папиром, секачем лагано притисните ивице уз остатак теста да направите облик лепиње. Оставите да надођу 40 минута. Пеците у загрејаној рерни на 220 степени 20-25 минута. Сутрадан лепињама одсеците врх мало дубље. У удубљење ставите кајмак, јаје, измешајте и распоредити по унутрашњости. Ставите лепињу да се запече у рерни високо до грејача и укључите само горњи грејач. Додајти загрејани претоп и уживајте.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЗДРАВ ДОРУЧАК У ПАР КОРАКА: Овсене погачице, сјајан избор за почетак дана
07. 03. 2025. у 07:00Jована Васић

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Тај потез би могао довести до трећег светског рата
СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу упозорио је да би увођење мировњака на историјске територије Русије могло довести до трећег светског рата.
24. 04. 2025. у 19:46

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

УСТАШЛУК НА ДЕЛУ И Хрватски кардинал велича Томпсона - тотално лудило у Хрватској
КОЛИКО је Хрватска огризла у мржњи према Србима говори чињеница да је чак и тамошњи кардинал говорио о концерту Топсона познатог по песмама које величају клање Срба.
24. 04. 2025. у 17:01
Коментари (0)