ЦЕЛА РИБА ПЕЧЕНА У СОЛИ: Рецепт Џејми Оливер
Предлог за укусан ручак

Foto: Profimedia
- 2 кг рибе очистити од крљушти и изнутрица
- неколико гранчица свежег зачинског биља (босиљак першун зељасти врхови коморача)
- 2 лимуна, један исечен на кришке и меснати део из другог
- 3 кг крупне морске соли (за 1 кг рибе потребан је 1,5 кг соли)
- меснати део 1 поморанџе
- 1 јаје по могућству органско улупати
- 1 шака семенки коморача
- маслиново уље
Припрема
-
Италијани с југа често спремају рибу целу, а нарочито је пеку у соли. Основни принцип је да се цела риба обложи сољу пре печења, било да је то цео лубин, ромб или туна (као на слици) или мања риба попут сардине. Било која цела риба може да се пече у соли, али прво треба да се очисти.
-
Основни начин за прављење слане корице је да се у со дода вода (увек користите морску со) и да се њоме обложи риба. Код мале деверике, ципала или сардине, со може да буде дебела 1цм, али ако спремате лубина од 3 кг, морате да направите слој дебео 3 цм. Побољшао сам свој стари начин припреме тако што сам додао јаје да би корица била тврђа. Такође додајем семенке коморача, лимунову и поморанџину кору да бих добио диван, суптилан укус. Можда вам звучи као торокање, али у ствари је веома лако.
-
Загрејати рерну на 200°Ц/425Ф/гасну на 7. Након што сте очистили рибу, унутрашњост напуните мешавином финог зачинског биља као што су босиљак, першун, зељасти врхови коморача и кришкама лимуна. Помешајте со с меснатим делом поморанџе и лимуна, јајетом и семенкама коморача. Сипати мало воде и гњечити смесу док не буде изгледала као мокар песак. Посути отприлике 1 цм соли на плех за печење, направити мало удубљење за сваку рибу. Натрљати кожу уљем и ставити је преко соли. Сипати остатак соли преко и утапкати је. Не морате да покривате главу и реп.
-
Рибу пећи у претходно загрејаној рерни 20 до 40 минута. Време печења зависи од дебљине соли, рерне, врсте и величине рибе и њене температуре пре стављања у рерну. Тешко је потпуно прецизно одредити, па је најбоље да виљушком прободете најдебљи део рибе, држите је тако 10 секунди, а затим је брзо извучете и прислоните крак на своју усну. Ако је крак топао, риба је печена, а ако није, треба да се пече још мало. Ако и даље нисте сигурни, одстраните мало соли и проверите да ли се месо одваја од костију. Ако се не одваја, вратите је у рерну. Сервирајте је тако што ћете пред гостима отворити со. (Згодно је при руци имати још једну чинију за одлагање соли.)
Препоручујемо

ПИЛЕЋА СУСАМ САЛАТА: Савршена салата готова за пет минута (VIDEO)
08. 08. 2023. у 11:20

ОСЛИЋ ИЗ РЕРНЕ: Никад лакша припрема рибе - обожаваћете овај рецепт
08. 08. 2023. у 15:43

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

ПОСТОЈИ ДРУГИ СНИМАК Који је узрок понашања девојке страдале у Будви? Психолог објашњава: "Екстремни страх и фокус да се побегне"
"ЗА ТЕЗУ да је бег из ситуације опасне са суженом свешћу више гооври о томе да се ради о екстремногм страху који може да се протумачи као паника. Ако није долазила у такве ситуације не можемо знати да ли је склона томе ако не зна да ли има напад панике."
30. 05. 2025. у 13:33 >> 13:33
Коментари (1)