ТУРСКИ ГУЛАШ С УМАКОМ ОД ПАТЛИЏАНА: Омиљени ручак султана који је стално јео укусом све осваја, месо се топи у устима

03. 09. 2023. у 19:00

Султанов ужитак или Хунгар бегенди је посебно јело које ће вас освојити већ при првом залогају! Хунгар бегенди, односно гулаш на турски начин је јело које је у народу познато као султанов ужитак, јер је укус просто неодољив. Месо је сочно, а поврће му даје посебан шмек. Служи се уз бешамел сосу и прелив од патлиџана.

ТУРСКИ ГУЛАШ С УМАКОМ ОД ПАТЛИЏАНА: Омиљени ручак султана који је стално јео укусом све осваја, месо се топи у устима

Foto: Jutjub/Printskrin/Pametni Recepti

Састојци:

  • 700 г јагњетине исецкане на коцке
  • 400 г исецканог парадајза на коцкице
  • 250 мл месног бујона
  • 1 мања паприка
  • 1 лук
  • 2-3 чешња белог лука
  • 1 кашика концентрата парадајза
  • 1 кашичица млевеног тамијана
  • 1 кашичица сушеног оригана
  • со и бибер по жељи
  • уље за динстање

Умак од патлиџана:

1,5 кг патлиџана
300 мл млека
45 г наренданог тврдог сира
3 кашике путера
3 кашике брашна
со и биберпо жељи

Припрема турског гулаша:

Комадиће јагњетине зачините са сољу и бибером. Лук насецкајте на мање комаде, као и паприку. исецкајте на ситно и бели лук. У великом лонцу с поклопцем загрејте мало уља, па на њему продинстајте лук док не омекша. Додајте комадиће јагњетине и пропржите их док не добију златно-смеђу боју са свих страна.

Додајте исецкану паприку и бели лук, па кратко продинстајте. Додајте концентрат парадајза, добро промешајте и продинстајте све заједно око један минут. Додајте свеже исецкан парадајз, тамијан и оригано. Промешајте и кувајте око један минут, па све заједно полијте с месним бујоном.

Када течност уври, смањите температуру на лагано, поклопите лонац и пустите да се гулаш кува око сат времена, односно док месо не омекша. За то време припремите патлиџан за сос. Ако на располагању имате роштиљ, патлиџане с кором ставите на грил и добро препеците са свих страна.

Ако немате на располагању роштиљ, пробушите кору патлиџана ножем и ставите да се пече у претходно загрејану рерну на 220 степени око четрдесетак минута док не омекша. Охладите патлиџан до краја, исеците га на пола и извадите мекану унутрашњост. Виљушком га претворите у пире.

Направите бешамел сос: растопите путер на умереној температури и додајте брашно. Мешајте све заједно пар минута, а потом почните постепено уливати загррејано млеко. Мешајте смесу на ватри неколико минута док се не решите свих евентуалних грудвица, а сос не почне да се згрушњава.

Уклоните бешамел с ватре и умешајте нарендани сир. Кад се сир растопи, све лагано посолите и побиберите на крају додајте пире од печеног патлиџана.

(Курир Стил)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ БИЛЕ НА ИВИЦИ РАТА, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ОБРТ: Кључан је био позив једног човека

НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ БИЛЕ НА ИВИЦИ РАТА, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ОБРТ: "Кључан је био позив једног човека"

У ДРАМИ која је привукла пажњу светске јавности, амерички председник Доналд Трамп јуче је на друштвеним мрежама објавио да су Индија и Пакистан, након четири дана жестоких сукоба дуж границе, пристали на „потпуни и тренутни прекид ватре“.

11. 05. 2025. у 10:48

ПАНИКА У УКРАЈИНИ: Да ли је ово знак да Путин спрема нови напад орешником?

ПАНИКА У УКРАЈИНИ: Да ли је ово знак да Путин спрема нови напад "орешником"?

РУСИЈА ће 12. и 13. маја привремено затворити ваздушни простор изнад војног полигона и комплекса за лансирање ракета Капустин Јар, преноси украјински одбрамбени портал Militarnyi 10. маја, наводећи могућност тестирања балистичке ракете средњег домета.

10. 05. 2025. у 12:06

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА, НАПАДНУТ ТАКМИЧАР: Дигнуто 1.300 полицајаца, почели нереди - ехо рата на улицама Базела (ФОТО)

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА, НАПАДНУТ ТАКМИЧАР: "Дигнуто" 1.300 полицајаца, почели нереди - ехо рата на улицама Базела (ФОТО)

КАКО би обезбедиле сигурност током Евровизије, у светлу повећаног ризика од терористичких акција, швајцарске власти су ангажовале више од 1.300 полицајаца, уз додатне снаге из швајцарске војске, као и из суседних земаља - Немачке и Француске.

12. 05. 2025. у 15:25 >> 16:10

Коментари (0)

Како препознати симптоме пролећне алергије пре него што постану озбиљни?