7 ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ: Мени најукуснијих посних јела уз која ће правила поста бити испоштована
БОЖИЋНИ пост почиње сутра. Многи су у дилеми коју посну храну припремити, да у исто време буде укусна и да може да засити.

Фото: Shutterstock
Доносимо вам предлог менија за најукуснија посна јела, за 7 дана у недељи.
Уколико се не причешћујете, црква дозвољава пост на храни спреманој на уљу, с тим што се среда и петак посте на води. Суботом и недељом је дозвољено да се једе риба.

Фото: Shutterstock
ПОНЕДЕЉАК - Рижото са поврћем
Потребно: 200 г кукуруза шећерца, 200 г пиринча, 200 г грашка, 1 главица лука, 2 шаргарепе, сусам по жељи, уље, со, бибер, першун.
Припрема: У дубљу шерпу издинстајте лук и шаргарепу које сте нарендали а затим додајте остало поврће. Посолите и ставите мало бибера а онда налијте воде (око 1,5л) и пустите да се поврће скува. Пиринач добро оперите и додајте га скоро куваном поврћу. Пустите да све ври 5 минута, а онда поклопите шерпу и склоните је са рингле. Додајте препечени сусам.
Додајте свеж или сув першун. Након 15 мин, отворите шерпу и промешајте рижото. Након десетак минута јело можете да послужите, а као прилог користите сезонску салату.

Foto: Printskrin Jutjub/Bakina kuhinja
УТОРАК - Подварак
Потребно: главица киселог купуса, 2 главице црног лука, ловоров лист, 1/2 кашике алеве паприке, 2 кашике уља, бибер у зрну.
Припрема: Купус оперите у хладној води, оцедите и ситно исецкајте. Иситните лук и пропржите на уљу. Додајте купус, па динстајте неколико минута. Зачините са мало бибера, додајте ловоров лист и алеву паприку, па налијте мало топле воде и наставите да динстате. Кад се течност укува, купус ставите у загрејану рерну да се добро запече. Подварак послужите уз неку тестенину или куван кромпир.

Фото Shutterstock
СРЕДА - Крем чорба од парадајза (пост на води)
Потребно: 500 мл течног парадајза, 300 мл воде, 2 шаргарепе, 1 главица црног лука, 2 кромпира, со и бибер, мало першуна
Припрема: Лук, шаргарепу и компир скувајте у мало воде затим штапним миксером све самељите и додајте течни парадајз. Пустите да све ври 15 минута, додајте со и бибер и суви першун. Топлу чорбу послужите уз коцкице сувог хлеба.

Foto: Printskrin Jutjub/ Tilia Karadjinova
ЧЕТВРТАК - Тавче на гравче
Потребно: 500г белог пасуља Тетовца, 250 г црног лука, мало уља, мало бибера, алеве паприке и соли, ловоров лист.
Припрема: Ставите пасуљ у лонац и налијте воду да прекрије пасуљ. Пустите нека све проври па проспите ту воду а сипајте другу и у њу још додајте крупно сечен црни лук. Када се пасуљ скува тако да се одваја корица, запржите пасуљ тако што ћете у тигању да направите "врућу запршку" од уља, брашна и алеве паприке. Запржите пасуљ и оставите да ври јoш пар минута. Затим, додајте ловоров лист и све преручите у ватросталну чинију.
Запеците пасуљ у рерни на 250 степени Целзијуса док се не ухвати корица. Послужите топло уз туршију.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati
ПЕТАК - Паприке пуњене буковачом (пост на води)
Потребно: 300 г пиринча, 300 г буковаче, 1 празилук, со, бибер, босиљак, 8 паприка, 300мл соса од парадајза, мало воде.
Припрема: Празилук и буковачу ситно исецкајте па је помешајте са опраним пиринчем, све зачините бибером и са соли па напуните паприке са том смесом. Можете да користите и суве паприке с тим што ће вам бити потребно више од 8 комада. Пуњене паприке посложите у дубљу шерпу па налијте парадајз сос и мало воде по њима. Шерпу можете да ставите на ринглу па да паприке кувате неких сат времена. Исто можете да је прекријете фолијом па све запечете у рерни неких сат и по. Пријатно!

Фото: Free Images Pixabay
СУБОТА - Дан за рибу
Потребно: 4 рибе (скуша, ослић, харинга- сами изаберите), мало уља, мало лимуна, со и бибер.
Припрема: Рибу очистите, добро је посолите, ставите бибер и маслиново уље па је сложите у ватросталну чинију. На њу исеците лимун, прекријте алуминијумском фолијом и све ставите у загрејану рерну на 250 степени. Пеците пола сата па скините фолију и пеците још 15 минута.
Уз рибу можете да послужите и барен кромпир, или карфиол и броколи.

Foto: Printskrin Jutjub/ CooKing
НЕДЕЉА - Посна пица
Потребно: 200 г кукуруза шећерца, мало лука, конзерва туњевине, посни качкаваљ, маслине, со и бибер, две подлоге за пицу, кечап
Припрема: Подлогу за пицу премажите кечапом па додајте кукуруз(може и залеђен), комадиће туњевине, крупно исечен лук, послолите, па преко нарендајте качкаваљ и ставите маслине. Све запеците у рерни на 200 степени.
Пријатно!
БОНУС ВИДЕО - Рецепт за домаћи намаз од авокада: Сластан и брз доручак
(Стил)

"НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА" Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте
СЛОВАЧКИ премијер Роберт Фицо је известио да Естонија није дозволила словачком авиону за Русију да прелети преко њене територије и да се тражи алтернативни пут.
07. 05. 2025. у 21:01

"ТО ЈЕ СКАНДАЛ!" Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оштро је критиковао председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на друштвеним мрежама због позива Украјини да убрза приступање Европској унији.
07. 05. 2025. у 15:26

ПРИВАТНО НАСЕЉЕ: Славни музичар масовно гради на Златибору - комплекс од 17 зграда, а њему и партнеру две куће
"ИМАО сам апартман на Златибору који сам продао и тај новац сам уложио у овај пројекат. Имам викендицу на Кокином Броду, а то је ближе Златару. То је заправо породична кућа, супруга ми је одатле родом. Имам жељу да живим на Златибору. Богу хвала, ауто-пут полако стиже тамо. Дођем данас за Београд, увече свирам, а пошто ми до Ужица треба два сата, сутрадан с породицом кулирам у шуми."
07. 05. 2025. у 19:11
Коментари (0)