ЛАЗАЊЕ СА 4 ВРСТЕ СИРА: Нико неће моћи да им одоли
Овако спремљене су остварење снова сваког љубитеља сира.

Foto: Shutterstock
Слојеви нежне тестенине, кремасти сос и не један, не два, већ четири различита сира. И при том су много лакше и брже за припрему од лазања које се припремају са месом.
Састојци:
- 1 паковање кора за лазање, свеже или обичне
- 6 кашика несланог путера
- 1 црни лук, ситно сецкан
- 2 чена белог лука, ситно исецкан
- 6 кашика вишенаменског брашна
- 3 ½ шоље пуномасног млека, топло
- 1 ловоров лист
- Прстохват свеже ренданог мушкатног орашчића
- Со и бибер, према укусу
- 250 г гауде или другог качкаваља, наренданог
- 250 г моцарела сира, наренданог
- 125 г пармезана, наренданог
- 125 г горгонзола сира, наренданог
Припрема:
Загрејте рерну на 200 степени.
Сипајте воду у велики лонац, посолите је и сачекајте да проври, а потом скувајте коре за лазање (око два минута мање него што је наведено на паковању). Оцедите их и оставите на науљен плех.
Загрејте путер у средњем тигању, док се не растопи. Додајте лук и бели лук и динстајте док не постане стаклас, а потом додајте брашно и константно мешајте око пет минута. Полако досипајте топло млеко уз стално мешање. Додајте ловоров лист и мушкатни орашчић и наставите да кувате сос док се не згусне. Уклоните ловоров лист и зачините са сољу и бибером. Уклоните са ватре и оставите са стране.
Да би сте саставили лазање, распоредите танак слој бешамел соса у подмазану посуду за печење. Сложите четири до пет кора по дужини један поред другог, са ивицама које се преклапају.
Прелијте слојем бешамела и слојем сваког сира.
Поновите за још два слоја: тестенина, сос, сир.
Прелијте последњи слој тестенине са издашном количином соса, а затим слојем сира. Покријте фолијом.
Пеците у загрејаној рерни око 15 минута. Уклоните фолију, повећајте температуру на 250 степени и наставите да печете још 15 минута или док не порумени.
Извадите из рерне и оставите да одстоји десетак минута пре резања. По жељи украсите першуном или босиљком.
(ona)
Препоручујемо

УКУСАН, ЛАГАН И ЗДРАВ РУЧАК! Лазање са пилетином, бундевом и парадајзом
02. 01. 2024. у 17:30

СОЧНЕ, УКУСНЕ И - ПОСНЕ: Пробајте лазање са спанаћем и шампињонима
01. 04. 2024. у 07:00

ЈУНЕЋИ ГУЛАШ С ПАЛЕНТОМ: Рецепт за ручак који ће вам улепшати дан
22. 05. 2024. у 16:00

ВИШЕ ОД 200 ДЕЦЕ ОТРОВАНО У ШКОЛИ, А ОНДА СЕ ПОЈАВИО СНИМАК ИЗ КУХИЊЕ: Камера открила све, ухапшено осам особа (ВИДЕО)
ВИШЕ од 200 деце у једној школи у Кини има повишен ниво олова у крви након што је у њихову храну додаван отровни пигмент – наводно како би изгледала примамљивије.
12. 07. 2025. у 21:32

ОТКРИВЕН УЗРОК ПАДА БОИНГА СА 260 ПУТНИКА: Аудио снимак пилота из кокпита само продубљује мистерију
ИСТРАЖИТЕЉИ су открили узнемирујуће детаље у оквиру прелиминарне истраге пада авиона компаније Air India, на лету 171, у којем је у јуну страдало 260 особа.
12. 07. 2025. у 15:36

СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Шта се данас не ради и шта треба умесити
СРПСКА православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.
12. 07. 2025. у 07:34
Коментари (0)