ЛАЗАЊЕ СА 4 ВРСТЕ СИРА: Нико неће моћи да им одоли
Овако спремљене су остварење снова сваког љубитеља сира.

Foto: Shutterstock
Слојеви нежне тестенине, кремасти сос и не један, не два, већ четири различита сира. И при том су много лакше и брже за припрему од лазања које се припремају са месом.
Састојци:
- 1 паковање кора за лазање, свеже или обичне
- 6 кашика несланог путера
- 1 црни лук, ситно сецкан
- 2 чена белог лука, ситно исецкан
- 6 кашика вишенаменског брашна
- 3 ½ шоље пуномасног млека, топло
- 1 ловоров лист
- Прстохват свеже ренданог мушкатног орашчића
- Со и бибер, према укусу
- 250 г гауде или другог качкаваља, наренданог
- 250 г моцарела сира, наренданог
- 125 г пармезана, наренданог
- 125 г горгонзола сира, наренданог
Припрема:
Загрејте рерну на 200 степени.
Сипајте воду у велики лонац, посолите је и сачекајте да проври, а потом скувајте коре за лазање (око два минута мање него што је наведено на паковању). Оцедите их и оставите на науљен плех.
Загрејте путер у средњем тигању, док се не растопи. Додајте лук и бели лук и динстајте док не постане стаклас, а потом додајте брашно и константно мешајте око пет минута. Полако досипајте топло млеко уз стално мешање. Додајте ловоров лист и мушкатни орашчић и наставите да кувате сос док се не згусне. Уклоните ловоров лист и зачините са сољу и бибером. Уклоните са ватре и оставите са стране.
Да би сте саставили лазање, распоредите танак слој бешамел соса у подмазану посуду за печење. Сложите четири до пет кора по дужини један поред другог, са ивицама које се преклапају.
Прелијте слојем бешамела и слојем сваког сира.
Поновите за још два слоја: тестенина, сос, сир.
Прелијте последњи слој тестенине са издашном количином соса, а затим слојем сира. Покријте фолијом.
Пеците у загрејаној рерни око 15 минута. Уклоните фолију, повећајте температуру на 250 степени и наставите да печете још 15 минута или док не порумени.
Извадите из рерне и оставите да одстоји десетак минута пре резања. По жељи украсите першуном или босиљком.
(ona)
Препоручујемо

УКУСАН, ЛАГАН И ЗДРАВ РУЧАК! Лазање са пилетином, бундевом и парадајзом
02. 01. 2024. у 17:30

СОЧНЕ, УКУСНЕ И - ПОСНЕ: Пробајте лазање са спанаћем и шампињонима
01. 04. 2024. у 07:00

ЈУНЕЋИ ГУЛАШ С ПАЛЕНТОМ: Рецепт за ручак који ће вам улепшати дан
22. 05. 2024. у 16:00

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

"ОЛ СТАР" СЕ МЕЊА ИЗ КОРЕНА, Никола Јокић ће добити прилику да заблиста као никада! (ВИДЕО)
НБА лига је донела одлуку да из корена промени формат "ол-стар" меча, потврдио је комесар лиге Адам Силвер.
04. 06. 2025. у 21:50

УЧЕНИЦИ БИЛИ ЗАБЕЗЕКНУТИ: Шта је наставница обукла - одмах је сликали, фотке су обишле свет
НАСТАВНИЦА Вероника Дукју потрудила се да визуелизује своју лекцију из анатомије. Њен потез одушевио је хиљаде корисника друштвених мрежа, на којима су се прошириле фотографије са њеног часа.
04. 06. 2025. у 10:42
Коментари (0)