ПУЊЕНЕ ТИКВИЦЕ: Лагано и укусно јело које сви волимо
Тиквице су веома захвално поврће, кога од пролећа, па све до касних јесењих дана има у избољу. Јела и начини на који се тиквице могу припремити могу се прилагодити свачијем укусу: од сирових, до похованих, преко мусаке са тиквицама или пуњених, чак се користе и у припреми колача.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba
Састојци:
- 4-5 младих тиквица
- 300 г млевеног меса (јунећег или мешаног)
- 1 главица црвеног лука или струк младог лука
- 1 средња шаргарепа
- 50 г пиринча
- 50 мл уља
- 500 мл сока од парадајза
- 1 свежи парадајз
- со
- бибер
Припрема:
Лук ситно исецкајте, шаргарепу изрендајте, а пиринач добро оперите.
Тиквице исеците на два, а ако су дуже, на три дела, па их издубите кашиком.
Издубљени садржај исецкајте ситно.
На уљу и мало воде издинстајте лук, шаргарепу и средишњи део тиквица.
Када поврће омекша, додајте млевено месо и зачине и све кратко заједно продинстајте. На крају додајте пиринач и све склоните са ватре.
Дубљу ватросталну посуду науљите, тиквице пуните филом од меса и ређајте једну до друге.
Поклопите их плошкицама парадајза, па налијте сок од парадајза , а онда додајте воде да тиквице огрезну у течности.
Суд поклопите или затворите фолијом, па ставите у загрејану рерну на 200 степени да се крчка око 45 минута.
После тог времена уклоните поклопац и запеците тиквице још 15 до 20 минута.
Служите топле уз прилог по жељи и сезонску салату.
(оna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Тај потез би могао довести до трећег светског рата
СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу упозорио је да би увођење мировњака на историјске територије Русије могло довести до трећег светског рата.
24. 04. 2025. у 19:46

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НИ ЛАУШ НИЈЕ ПРИМЕТИО ДО КРАЈА СНИМАЊА: Најлуђа грешка из "Боја на Косову"
ЛАУШЕВИЋ је о снимању филма "Бој на Косову" писао у књизи "Година прође, дан никад".
28. 04. 2025. у 10:32
Коментари (0)