ТРАДИЦИОНАЛНА ГРЧКА МУСАКА: Патлиџан и тиквице уз обавезни кромпир - Када једном пробате ово јело, увек ћете га правити
МУСАКА је добро познато јело свима нама и многима је бар једном месечно обавезни оброк.

Фото Shutterstock
Али Грчка мусака је ипак посебна и оставиће утисак на вас, толики да ћете и неколико дана после, евоцирати сећања о њој.
Потребно је:
- 500 г млевеног меса (свињетина или говедина или мешано месо)
- 4 кашике маслиновог уља
- 4 средње велика патлиџана
- 4 средње велике тиквице
- 4 средње велика кромпира
- црни лук, ситно исецкан
- 2 уситњена чена белог лука
- чаша црвеног вина
- кашичица цимета
- 1/2 кашичице соли
- бибера по укусу
- шоља благо концентрованог сока од парадајза
- кашичица парадајз пиреа
- 1/2 кашичице шећера
- веза першуна, ситно исецканог
- 2-3 кашичице изренданог халуми сира
За бешамел сос:
- 4 шоље млека
- 2 кашике путера
- 4 кашике брашна
- 1/2 шоље изренданог халуми сира
- умућено јаје
- мало цимета
- со, бибер
Припрема традиционалне грчке мусаке
Загрејте рерну на 180 степени. Нарежите патлиџан на танке кришке и посолите га. Оставите да одстоји 15-20 минута, да би отпустио воду. Затим кришке пребаците на фолију коју сте поставили на дно плеха за печење, прелијте их уљем и пеците у загрејаној рерни око 25 минута. Исто учините и са кромпиром и тиквицама, али не солите, већ их непосољене убаците у рерну.
Затим сипајте маслиново уље у тигањ и на њему издинстајте црни и бели лук. Додајте млевено месо, а након неколико минута доспите и вино. Када вино испари сипајте сок од парадајза, парадајз пире и шећер. Промешајте па додајте цимет, бибер, со и першун. Склоните посуду са ватре и када се смеса охлади преспите је у ватросталну посуду, на чије дно сте претходно поређали кромпир. Преко кромпира ставите слој тиквица и слој патлиџана. Затим додајте смесу са млевеним месо и поновите поступак. На врху би требало да буде патлиџан.
Онда направите бешамел на следећи начин: у мању шерпу ставите путер и, када се отопи, додајте брашно. Промешајте два пута и сипајте млеко. Пустите да прокува, а затим додајте цимет, со, бибер, халуми и јаје. Када је бешамел готов, склоните га са ватре и њиме прелијте патлиџан. Поспите све изренданим халуми сиром и пеците у рерни, претходно загрејаној на 180 степени, 45 минута или док површина не постане браонкаста.

СКАНДАЛ: Макрону супруга ударила шамар, камера све снимила?! Огласила се Јелисејска палата (ВИДЕО)
ДОЛАЗАК француског председника Емануела Макрона у Ханој изазвао је буру на друштвеним мрежама након што је објављен снимак који приказује његову супругу Брижит како му, чини се, удара лице с обе руке у тренутку отварања врата председничког авиона. Иако је снимак прво доведен у питање, Јелисејска палата га је касније потврдила као аутентичан.
26. 05. 2025. у 09:54

ПАО КЉУЧАН ДОГОВОР У НАТО, ПРИСТАО И ОРБАН: Али све би могла да блокира држава од које нико то није очекивао
МАЛО ко је могао да предвиди да највећи изазов јединству унутар НАТО-а неће бити Орбанова Мађарска или Фицова Словачка, него ни мање, ни више него - Шпанија. Али, тако је.
26. 05. 2025. у 07:36

ЛЕПА (85) НИКАД НИЈЕ БОЛЕСНА: Открила коју намирницу никад не једе и како се најрадије храни
ЛЕГЕНДА народне музике, Лепа Лукић, поносно носи својих 85 година, а за њено добро здравствено стање и младоликост заслужни су њена ведра природа, јак имунитет и генетика коју је наследила од мајке.
26. 05. 2025. у 10:11
Коментари (0)