СА УКУСОМ ЛИМУНА И МОРА: Пилетина лемонато, савршен оброк за ове вреле дане
ИЗ Грчке стиже специјалитет пилетина лемонато, који представља прави лагани ручак, тако да потпуно одговара врелим летњим данима када се не може обилно јести.
Фото Shutterstock
Маслиново уље уз лимун, помешано са више зачина карактеристичним за приморје, даје овом јелу прави грчки шмек.
Потребно је:
- 2 пилећа бела меса од по 400 г
- 2-3 кашике брашна
- кашичица мајчине душице
- кашичица мајорана
- кашичица рузмарина
- 0,5 дл маслиновог уља
- дл белог вина
- сок од лимуна
- 3-4 кромпира
- 0,5 дл маслиновог уља
- со
Припрема пилетине лемонато
Пилећа бела меса очистите од кожице и костију, оперите их и посушите. Затим сваки филе посолите и уваљајте у брашно, па потом и у мешавину мајчине душице, босиљка, мајорана и рузмарина. У шерпи загрејте маслиново уље и на њему кратко пропржите припремљене филее. Онда налијте белим вином, поклопите шерпу и динстајте 15-ак минута на умереној ватри. Када вино испари, додајте сок од лимуна и динстајте још 2-3 минута. У међувремену обарите кромпир у љусци, ољуштите га и исеците уздуж на половине.
Посолите га и пропржите на загрејаном маслиновом уљу, 6-7 минута. Пилетину лемонато служите уз пропржен кувани кромпир и салату од парадајза.
Препоручујемо
ПОСЛАСТИЦЕ ОД ЛУБЕНИЦЕ: Јогурт торта, савршени хладни десерт за ове вреле дане
30. 08. 2024. у 12:00
УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ: Погледајте шта Руси раде у Покровску, не можемо да их пратимо
РУСКИ војници у Покровску делују као диверзанске и извиђачке групе и отежавају одбрану Украјини тиме што се пресвлаче у цивилну одећу, изјавио је командант 68. ловачке бригаде, под псеудонимом "Љути", за "Суспилне" 19. новембра.
19. 11. 2025. у 18:42
ПУТИН ЗАВРШИО У БОЛНИЦИ: Провео ноћ на клиници
РУСКИ председник Владимир Путин објавио је да је завршио годишњи лекарски преглед и резултати су добри.
19. 11. 2025. у 20:22
ТАЈ МАЛИ ЖУТ БИКИНИ: Тенисерке запалиле нет фоткама са плаже
АРИНА Сабаленка и Паула Бадоса су у жижи.
18. 11. 2025. у 11:34
Коментари (0)