НАЈЛЕПШЕ ЈЕЛО КОЈЕ МОЖЕТЕ ПРОБАТИ: Турски гулаш, осваја сваког већ при првом залогају
Комбиновањем разног поврћа, зачина и меса добија се посебан укусу који се не заборавља! А једно правило је најважнијe - полако се крчка.
Састојци:
- 500 г јунетине (или јагњетине), исечене на коцке
- 2 главице црног лука, ситно сецкане
- 3 чена белог лука, уситњена
- 2 велике паприке (црвене или зелене), исечене на тракице
- 2 велике шаргарепе, исечене на колутове
- 3 парадајза, ољуштена и исецкана (можете користити и конзерву сецканог парадајза)
- 2 кромпира, исечена на коцке
- 2 кашике парадајз пиреа
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 кашика млевене паприке
- 1 кашичица кима
- 1 кашичица млевеног коријандера
- 1 кашичица бибера
- Со по укусу
- 500 мл супе од говедине или поврћа (или вода)
- Свежи першун, ситно сецкан (за декорацију)
Припрема:
На средњој температури загрејте маслиново уље у великој шерпи или тигању са дебљим дном. Додајте коцкице меса и пржите их са свих страна док не постану златно браон (око 5-7 минута). Када је месо лепо запечено, извадите га и оставите са стране.
У исту шерпу додајте исецкани црни лук и пржите га док не постане прозиран и мекан (око 4-5 минута). Додајте бели лук и пржите још минут, док не ослободи арому. Затим додајте паприку и шаргарепу, па све заједно пржите око 5 минута, док поврће не омекша. Умешајте парадајз пире, млевену паприку, ким, коријандер и бибер. Промешајте све и пржите још 1-2 минута да се зачини сједине са поврћем. Додајте сецкани парадајз и промешајте. Вратите месо у шерпу, додајте кромпир и све добро промешајте. Сипајте супу (или воду) и пустите да прокључа. Када гулаш прокључа, смањите температуру, поклопите шерпу и оставите да се лагано крчка на ниској температури око 1,5 до 2 сата. Повремено промешајте, а ако је потребно, додајте још мало течности. Гулаш је готов када месо постане мекано и сви укуси се сједине. Када је гулаш готов, поспите га свеже сецканим першуном. Послужите га уз пиринач, турски хлеб или пире кромпир.
Напомена:
Можете додати и друге врсте поврћа као што су тиквице, патлиџан или боранија, у зависности од сезоне. Ово јело може се припремати и у рерни, на ниској температури (око 160°С) током 2-3 сата, како би сви састојци полако омекшали и развили богат укус.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ПАНИКА У ПРИШТИНИ: Кикл добио мандат за формирање нове аустријске владе, за њега Косово није држава
ЛИДЕР крајње десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Херберт Кикл добио је данас мандат за формирање нове аустријске владе, а његова странка упутила је прошле године предлог резолуције аустријској Скупштини којом захтева да се парламент изјасни против признања тзв. Косова.
06. 01. 2025. у 19:41
ОВО ЈЕ УБИЦА ИЗ ЈАГОДИНЕ: Власник кафане и други мушкарац га тукли, он се вратио са "шкорпионом" и запуцао (ФОТО)
НАПАДАЧ који је вечерас убио власника кафане у Јагодини Дејана Михајловића (55) и ранио још једно лице је Саша Милосављевић Бабац (47), који има дебео досије, а осуђиван је за више кривичних дела, покушај убиства, насиље у породици.
06. 01. 2025. у 21:25
НИЈЕ САМО НОВЧИЋ: Шта се још ставља у божићну чесницу
ЗНАТЕ ли шта све може да се убаци у чесницу и чиме је допуштено заменити новчић?
05. 01. 2025. у 10:17
Коментари (0)