НАЈБОЉИ РУЧАК СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ: Подварак, богат и ароматичан оброк који греје душу

Новости онлине

30. 11. 2024. у 09:00

ПОДВАРАК је једно од оних јела која евоцирају успомене на мирис и топлину дома. Као један од најпознатијих специјалитета српске кухиње, он савршено спаја једноставне састојке и богате укусе.

НАЈБОЉИ РУЧАК СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ: Подварак, богат и ароматичан оброк који греје душу

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 1 кг киселог купуса (може и 1,5 кг, зависи од жељене количине)
  • 500 г свињетине (нпр. бут или крменадле) или суво месо (нпр. сушена сланина или кобасица)
  • 1 велика главица црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 2 кашичице млевене паприке (слатке или љуте, по укусу)
  • 1 ловоров лист
  • Со и бибер по укусу
  • 3-4 кашике уља или масти
  • 200 мл пасираног парадајза
  • 100 мл воде или бујона

Припрема:

 Очистите и ситно исецкајте кисели купус. Можете га исећи на веће комаде, зависно од тога како волите да изгледа у јелу. Исеците свињетину (или суво месо) на коцке или траке. Ако користите кобасицу, исецкајте је на колутове.

У великој шерпи загрејте уље или маст. Додајте исецкан црни лук и пржите га на средње јакој ватри док не постане стакласт (око 5-7 минута). Додајте месо (или кобасицу) и пропржите га са свих страна док не добије лепу златно-смеђу боју. Додајте млевену паприку, ловоров лист, со и бибер.  У шерпу са прженим месом додајте исецкани купус. Добро промешајте да се сви састојци сједине.  Додајте пасирани парадајз, а ако је јело суво, додајте мало воде или бујона. Покријте шерпу и кувајте подварак на средње ниској температури око 1,5 до 2 сата, повремено мешајући. Ако је потребно, долијте мало воде како се купус не би залепио за дно. Подварак можете припремити и у рерни: након што све сједините, ставите у ватросталну посуду и пеците 30-45 минута на 180°Ц. Јело је готово када купус постане мекан, а месо сочно и добро скувано. На крају, проверите зачине и по потреби додајте још соли и бибера.  Подварак можете сервирати као главно јело, а уз њега се одлично слажу домаћи хлеб, пире кромпир или кувани кромпир.

(24sedam)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПАНИКА У ПРИШТИНИ: Кикл добио мандат за формирање нове аустријске владе, за њега Косово није држава

ПАНИКА У ПРИШТИНИ: Кикл добио мандат за формирање нове аустријске владе, за њега Косово није држава

ЛИДЕР крајње десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Херберт Кикл добио је данас мандат за формирање нове аустријске владе, а његова странка упутила је прошле године предлог резолуције аустријској Скупштини којом захтева да се парламент изјасни против признања тзв. Косова.

06. 01. 2025. у 19:41

СВЕШТЕНИК О СМРТИ МИЛИНКОВИЋА: Видео сам да му је лице било бледо-жуте боје, тресао се

СВЕШТЕНИК О СМРТИ МИЛИНКОВИЋА: Видео сам да му је лице било бледо-жуте боје, тресао се

ЈЕДАН од последњих људи који је разговарао са глумцем, режесером и чувеним "Трагачем" Милорадом Милинковићем је свештеник Влајко Банковић, протојереј-ставрофор и старешина цркве Светог вазнесења Господњег у Јабуковцу код Неготина.

07. 01. 2025. у 15:26

Коментари (0)

ПАНИКА У ПРИШТИНИ: Кикл добио мандат за формирање нове аустријске владе, за њега Косово није држава