НАЈБОЉИ РУЧАК СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ: Подварак, богат и ароматичан оброк који греје душу

Новости онлине

30. 11. 2024. у 09:00

ПОДВАРАК је једно од оних јела која евоцирају успомене на мирис и топлину дома. Као један од најпознатијих специјалитета српске кухиње, он савршено спаја једноставне састојке и богате укусе.

НАЈБОЉИ РУЧАК СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ: Подварак, богат и ароматичан оброк који греје душу

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 1 кг киселог купуса (може и 1,5 кг, зависи од жељене количине)
  • 500 г свињетине (нпр. бут или крменадле) или суво месо (нпр. сушена сланина или кобасица)
  • 1 велика главица црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 2 кашичице млевене паприке (слатке или љуте, по укусу)
  • 1 ловоров лист
  • Со и бибер по укусу
  • 3-4 кашике уља или масти
  • 200 мл пасираног парадајза
  • 100 мл воде или бујона

Припрема:

 Очистите и ситно исецкајте кисели купус. Можете га исећи на веће комаде, зависно од тога како волите да изгледа у јелу. Исеците свињетину (или суво месо) на коцке или траке. Ако користите кобасицу, исецкајте је на колутове.

У великој шерпи загрејте уље или маст. Додајте исецкан црни лук и пржите га на средње јакој ватри док не постане стакласт (око 5-7 минута). Додајте месо (или кобасицу) и пропржите га са свих страна док не добије лепу златно-смеђу боју. Додајте млевену паприку, ловоров лист, со и бибер.  У шерпу са прженим месом додајте исецкани купус. Добро промешајте да се сви састојци сједине.  Додајте пасирани парадајз, а ако је јело суво, додајте мало воде или бујона. Покријте шерпу и кувајте подварак на средње ниској температури око 1,5 до 2 сата, повремено мешајући. Ако је потребно, долијте мало воде како се купус не би залепио за дно. Подварак можете припремити и у рерни: након што све сједините, ставите у ватросталну посуду и пеците 30-45 минута на 180°Ц. Јело је готово када купус постане мекан, а месо сочно и добро скувано. На крају, проверите зачине и по потреби додајте још соли и бибера.  Подварак можете сервирати као главно јело, а уз њега се одлично слажу домаћи хлеб, пире кромпир или кувани кромпир.

(24sedam)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!

29. 11. 2025. у 08:00

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

ИСПЛИВАО СНИМАК: Шериф пева - Смрадови су преко Дрине прешли - а тврди да песму никад није изводио

ИСПЛИВАО СНИМАК: Шериф пева - "Смрадови су преко Дрине прешли" - а тврди да песму никад није изводио

БУРА око фотографије и снимка фолкера Аце Лукаса са Насером Орићем, некадашњим командантом јединица Армије РБиХ у подручју Сребренице током рата у Босни и Херцеговини, не стишава се. И даље актери "кафанског сусрета" изазивају велику пажњу, а сад је у центру певач Шериф Коњевић, који је позвао српског певача да присуствује приватној прослави у ресторану у центру Сарајева, где је био позван и Насер Орић.

02. 12. 2025. у 12:35

Коментари (0)

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ВЕСТИ САОПШТЕНЕ У ПРОГРАМУ УЖИВО: Шешељ открио шта желе блокадери