СОЧНО СВИЊСКО ПЕЋЕЊЕ У СОСУ ОД ЈАБУКЕ: Ово јело морате да пробате
Ова комбинација је просто савршена, а ако желите да обрадујете укућане предивним ручком, нека свињско месо спремљено на овај начин буде вас избор.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1,8 кг свињског филеа
- 2 чена белог лука, исеченог на танке кришке
- мали сноп рузмарина изломљеног на гранчице
- 3 ловорова листа, исцепкана
- 1 црни лук грубо исечен
- 1 велика шаргарепа, исецкана
- 1 јабука, исечена на четвртине
- 1 кашика уља
- 2 кашике обичног брашна
- 100 мл јабуковог вина
- 500 мл повртног или пилећег бујона
Припрема:
За печење, прво посолите свињску кожу 2 сата пре печења и оставите је непокривену у фрижидеру. Загрејте рерну на 230С/210С вентилатор. Окрените свињску кожу надоле и малим ножем направите око 6 дубоких резова дуж меса. У сваки рез убаците комад белог лука, парче рузмарина и ловоров лист и окрените месо.
Помешајте шаргарепу, лук и јабуку и разбацајте их по средини плитког плеха за печење. Ставите свињетину на поврће и натрљајте кожу уљем. Убаците све у рерну и оставите 15 минута, а затим смањите температуру на 180С/160С вентилатор и наставите да печете 1 сат и 30 минута. Ако после кожа није сјајна и пуцкетава, поново појачајте топлоту и проверавајте сваких 5 минута док кожа не попуца.
Извадите печење из плеха за печење на даску и сипајте све осим око 2 кашике масти са плеха. Умешајте брашно са поврћем и кувајте док не добијете кашасту пасту тамног ћилибара, а затим сипајте јабуково вино и поново промешајте док не добијете густу смесу.
Сипајте бујон и све динстајте 8-10 минута док се сос не згусне. Процедите сос у другу шерпу прогурујући што више пасиране јабуке кроз сито. Поново динстајте и зачините по укусу. Назубљеним ножем исеците печење на кришке и сервирајте уз омиљено поврће и сос од јабуке.
(stvarukusa)
Препоручујемо

ЗАПЕЧЕНИ КРОМПИР СА ШУНКОМ И ЛУКОМ: Мирис, укус и једноставна припрема
13. 12. 2024. у 11:00

ПРЕУКУСНА ПОСНА ПАСТА СА ПОВРЋЕМ: Идеална за лагани ручак или вечеру (ВИДЕО)
13. 12. 2024. у 13:00

ПОСНЕ ЛОВАЧКЕ ШНИЦЛЕ: Укусне су баш као и обичне, спремају се лако и брзо
10. 12. 2024. у 11:00

СКАНДАЛ: Макрону супруга ударила шамар, камера све снимила?! Огласила се Јелисејска палата (ВИДЕО)
ДОЛАЗАК француског председника Емануела Макрона у Ханој изазвао је буру на друштвеним мрежама након што је објављен снимак који приказује његову супругу Брижит како му, чини се, удара лице с обе руке у тренутку отварања врата председничког авиона. Иако је снимак прво доведен у питање, Јелисејска палата га је касније потврдила као аутентичан.
26. 05. 2025. у 09:54

ПАО КЉУЧАН ДОГОВОР У НАТО, ПРИСТАО И ОРБАН: Али све би могла да блокира држава од које нико то није очекивао
МАЛО ко је могао да предвиди да највећи изазов јединству унутар НАТО-а неће бити Орбанова Мађарска или Фицова Словачка, него ни мање, ни више него - Шпанија. Али, тако је.
26. 05. 2025. у 07:36

ЛЕПА (85) НИКАД НИЈЕ БОЛЕСНА: Открила коју намирницу никад не једе и како се најрадије храни
ЛЕГЕНДА народне музике, Лепа Лукић, поносно носи својих 85 година, а за њено добро здравствено стање и младоликост заслужни су њена ведра природа, јак имунитет и генетика коју је наследила од мајке.
26. 05. 2025. у 10:11
Коментари (0)