СОЧНО СВИЊСКО ПЕЋЕЊЕ У СОСУ ОД ЈАБУКЕ: Ово јело морате да пробате
Ова комбинација је просто савршена, а ако желите да обрадујете укућане предивним ручком, нека свињско месо спремљено на овај начин буде вас избор.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1,8 кг свињског филеа
- 2 чена белог лука, исеченог на танке кришке
- мали сноп рузмарина изломљеног на гранчице
- 3 ловорова листа, исцепкана
- 1 црни лук грубо исечен
- 1 велика шаргарепа, исецкана
- 1 јабука, исечена на четвртине
- 1 кашика уља
- 2 кашике обичног брашна
- 100 мл јабуковог вина
- 500 мл повртног или пилећег бујона
Припрема:
За печење, прво посолите свињску кожу 2 сата пре печења и оставите је непокривену у фрижидеру. Загрејте рерну на 230С/210С вентилатор. Окрените свињску кожу надоле и малим ножем направите око 6 дубоких резова дуж меса. У сваки рез убаците комад белог лука, парче рузмарина и ловоров лист и окрените месо.
Помешајте шаргарепу, лук и јабуку и разбацајте их по средини плитког плеха за печење. Ставите свињетину на поврће и натрљајте кожу уљем. Убаците све у рерну и оставите 15 минута, а затим смањите температуру на 180С/160С вентилатор и наставите да печете 1 сат и 30 минута. Ако после кожа није сјајна и пуцкетава, поново појачајте топлоту и проверавајте сваких 5 минута док кожа не попуца.
Извадите печење из плеха за печење на даску и сипајте све осим око 2 кашике масти са плеха. Умешајте брашно са поврћем и кувајте док не добијете кашасту пасту тамног ћилибара, а затим сипајте јабуково вино и поново промешајте док не добијете густу смесу.
Сипајте бујон и све динстајте 8-10 минута док се сос не згусне. Процедите сос у другу шерпу прогурујући што више пасиране јабуке кроз сито. Поново динстајте и зачините по укусу. Назубљеним ножем исеците печење на кришке и сервирајте уз омиљено поврће и сос од јабуке.
(stvarukusa)
Препоручујемо

ЗАПЕЧЕНИ КРОМПИР СА ШУНКОМ И ЛУКОМ: Мирис, укус и једноставна припрема
13. 12. 2024. у 11:00

ПРЕУКУСНА ПОСНА ПАСТА СА ПОВРЋЕМ: Идеална за лагани ручак или вечеру (ВИДЕО)
13. 12. 2024. у 13:00

ПОСНЕ ЛОВАЧКЕ ШНИЦЛЕ: Укусне су баш као и обичне, спремају се лако и брзо
10. 12. 2024. у 11:00

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА АВГУСТА: Тек нас чека пакао и температурни рекорди - лето се не предаје
НАЈНОВИЈА временска прогноза евопских стручњака за август показује прохладнији почетак месеца у централним деловима Европе, али се већ наговештава повратак суптропског гребена и новог таласа врелог времена. Услед присуства ниског притиска на северу континента, стварају се услови за нови топлотни талас који ће погодити већи део Европе, пише Severe Weather Europe.
04. 08. 2025. у 20:19

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

3О ЛЕТА ОД "ОЛУЈЕ" - РУДАН ОШТРО О ХРВАТИМА: "Колико је Срба плутало у бунарима јер се нису укрцали у тракторе..."
ВЕДРАНА Рудан је коментарисала политичку и друштвену климу у Хрватској.
03. 08. 2025. у 16:23
Коментари (0)