СТАРИНСКО СРПСКО ЈЕЛО: Кромпирача са пиринчем и кобасицом, право задовољство укуса
Старинско сочно јело које можете да правита са било којом врстом кобасице, коју год да имате, довољан вам је један ред колутова. Лук овом јелу даје сласт, а пиринач у комбинацији са јако мало брашна прави јело кремастим.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Састојци:
за тепсију димензија 30 x 20
- 5 – 6 већих кромпира
- 1 већа главица црног лука
- 1 ред кобасице било које ( тежина може да варира зависно колико дебело колутове исечете, може да се припрема чак и са куленом и сланином )
- 200 мл пиринча ( 1 шоља )
- 1 кашика сувог зачина
- 1 кашика брашна
- 1л воде
- 50 мл уља
Припрема:
Укључити рерну на 200 степени. Очистити и исећи црни лук на танке кришке. Распоредити га по дну тепсије.
Очистити кромпир па га исећи на танке колутове и њиме прекрити црни лук. Слагати тако да један крај колута прелази преко другог, да баш нема простора између колутова кромпира. Преко посути пиринчем, а преко њега послагати колутове кобасице. Преко кобасице послагати другу половину кромпира. Помешати воду са уљем, сувим зачином и брашном. Размутити да нема грудвица па прелити преко кромпира у тепсији. Све треба да ” плива”, али не брините та вода ће испарити, а кромпиру је потребна да би омеканио, прво се скувао па онда запекао. Ставити да се пече око 90 минута. Готово је када је кромпир одгоре благо поруменио, а у плеху још увек има мало сафта. Извадити и прохладити 10- ак минута јер је све јако врело, посебно кромпир и пиринач, па онда послужити.
(trpeza)
Препоручујемо
 
                    
                    НАПРАВИТЕ НАЈУКУСНИЈИ ПИЛАВ СА МЛЕВЕНИМ МЕСОМ: Гурмански оброк у коме ће сви уживати
22. 01. 2025. у 09:30Новости онлине
 
                    
                    ОВО МОРАТЕ ДА ПРОБАТЕ: Печени карфиол у кремастом сосу са сиром и белим луком
23. 01. 2025. у 07:00Новости онлине
 
                    
                    РУЧАК ЗА ДАНАС: Пуњена гнезда од млевеног меса, гурмански оброк
19. 01. 2025. у 09:00Новости онлине
 
                    
                    ПИЛЕЋЕ ЋУФТЕ СА ЊОКАМА: Идеалан ручак ако вам се једе нешто укусно
17. 01. 2025. у 09:00Новости онлине
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    ОДБРУСИЛА ЦАРИНИКУ: Гоцу на граници назвали Рашином мамом
ПЕВАЧИЦА без длаке на језику говори о односу са супругом Рашом Новаковићем, увек се са шалом осврћући на разлику у годинама која је многима била главна тема на почетку њиховог забављања.
31. 10. 2025. у 18:35
 
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Коментари (0)