МУСАКА СА ПРАЗИЛУКОМ И ПЕЧУРКАМА: Пробајте нешто другачије, брзо и укусно
За промену пробајте старо добро јело на другачији начин.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- Празилук 2 велика
- Печурке 500 г
- Кромпир 3 средња
- Шаргарепа 2
- Црни лук 1 главица
- Бели лук 3 чена
- Маслиново уље 3 кашике
- Повртни бујон 200 мл
- Павлака за кување (биљна ако правите посну верзију) 200 мл
- Брашно 1 кашика
- Со и бибер по укусу
- Першун за декорацију (опционо)
Припрема:
Ољуштите кромпире и шаргарепе, па их исеците на танке колутове. Празилук добро оперите и исецкајте га на колутове. Печурке очистите и исеците на мање комаде. Лук и бели лук исецкајте ситно. У тигању загрејте маслиново уље на средњој температури. Додајте црни лук и бели лук, пржите док не омекшају. Додајте празилук и печурке, наставите да пржите док не омекшају и пусте сок. Посолите и побиберите по укусу. Додајте брашно и мешајте све заједно како би се поврће лепо повезало. Додајте повртни бујон и кувајте још неколико минута док се све лепо сједини. Склоните са ватре.
У ватросталну посуду слажите прво колутове кромпира и шаргарепе. Овај слој можете мало посолити. Преко кромпира и шаргарепе распоредите смесу са празилуком и печуркама. Прелијте све павлаком. Загрејте рерну на 200°Ц. Покријте мусаку фолијом и пеците 30 минута, затим скините фолију и пеците још 15 минута док мусака не добије златно-смеђу боју. Када је мусака готова, извадите је из рерне и оставите да се мало охлади пре сервирања. Посолите першуном по жељи за додатну свежину и декорацију.
(superrecepti/žena)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку
ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.
29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21
Коментари (0)