МУСАКА СА ПРАЗИЛУКОМ И ПЕЧУРКАМА: Пробајте нешто другачије, брзо и укусно
За промену пробајте старо добро јело на другачији начин.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- Празилук 2 велика
- Печурке 500 г
- Кромпир 3 средња
- Шаргарепа 2
- Црни лук 1 главица
- Бели лук 3 чена
- Маслиново уље 3 кашике
- Повртни бујон 200 мл
- Павлака за кување (биљна ако правите посну верзију) 200 мл
- Брашно 1 кашика
- Со и бибер по укусу
- Першун за декорацију (опционо)
Припрема:
Ољуштите кромпире и шаргарепе, па их исеците на танке колутове. Празилук добро оперите и исецкајте га на колутове. Печурке очистите и исеците на мање комаде. Лук и бели лук исецкајте ситно. У тигању загрејте маслиново уље на средњој температури. Додајте црни лук и бели лук, пржите док не омекшају. Додајте празилук и печурке, наставите да пржите док не омекшају и пусте сок. Посолите и побиберите по укусу. Додајте брашно и мешајте све заједно како би се поврће лепо повезало. Додајте повртни бујон и кувајте још неколико минута док се све лепо сједини. Склоните са ватре.
У ватросталну посуду слажите прво колутове кромпира и шаргарепе. Овај слој можете мало посолити. Преко кромпира и шаргарепе распоредите смесу са празилуком и печуркама. Прелијте све павлаком. Загрејте рерну на 200°Ц. Покријте мусаку фолијом и пеците 30 минута, затим скините фолију и пеците још 15 минута док мусака не добије златно-смеђу боју. Када је мусака готова, извадите је из рерне и оставите да се мало охлади пре сервирања. Посолите першуном по жељи за додатну свежину и декорацију.
(superrecepti/žena)
Препоручујемо
СУТРА СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН: Постоји веровање да се не спрема жито, ево шта је истина
СРПСКА православна црква сутра ће прославити Сабор Светог Архангела Михаила, у народу познатом као Аранђеловдан.
20. 11. 2025. у 22:23
ПУТИН ЗАВРШИО У БОЛНИЦИ: Провео ноћ на клиници
РУСКИ председник Владимир Путин објавио је да је завршио годишњи лекарски преглед и резултати су добри.
19. 11. 2025. у 20:22
АРНАУТОВИЋ ЕМОТИВАН: Пет година имам проблем са супругом
ИЗУЗЕТНО емотиван био је капитен Аустрије Марко Арнаутовић након великог успеха у квалификацијама за Мундијал.
20. 11. 2025. у 12:40
Коментари (0)