БИФТЕК СА ПЕЧЕНИМ КРОМПИРОМ И УМАКОМ: Рецепт за идеалан ручак.
Сочно месо, хрскав кромпир и богати сос савршено се уклапају у оброк који можете послужити и за свакодневни ручак и за свечане прилике.
ФОТО: Novosti
Састојци
- 2 комада бифтека (око 200 гр сваки)
- 4-5 кромпира (средње величине)
- 2 кашике маслиновог уља
- 2 кашике путера
- 2 чена белог лука
- 1 гранчица свежег рузмарина (или тимијана)
- Со и бибер по укусу
За умак
- 100 мл говеђег бујона (или повртног)
- 50 мл црног вина (опционо)
- 1 кашика путера
- 1 кашичица брашна (за згушњавање)
- со, бибер
Припрема
Печени кромпир
Кромпир оперите и пресеците на половине или четвртине. Ставите га у посољену воду и кувајте 8-10 минута (да омекша, али да се не распада). Оцедите га и ставите у плех. Прелијте маслиновим уљем, посолите, побиберите и додајте гранчицу рузмарина. Пеците у рерни на 200°Ц око 25 минута док не добије златну корицу.
Месо извадите из фрижидера бар 30 минута пре припреме (да буде собне температуре). Посолите и побиберите са обе стране.На врелом тигању додајте мало уља и пеците бифтек по 2-3 минута са сваке стране. Додајте путер, бели лук и рузмарин у тигањ и преливајте месо отопљеним путером још минут. Склоните бифтек и оставите га да одмори 5 минута пре сечења.
Умак
У исти тигањ где се пекло месо додајте брашно и кратко пропржите. Додајте вино и сачекајте да алкохол испари. Додајте бујон и кувајте 5 минута док се умак мало не згусне. На крају убаците кашику путера и промешајте.
Сервирање
На тањир ставите кромпир, затим нарезан бифтек, а све прелијте укусним умаком. Декоришите гранчицом рузмарина.
Пријатно!
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
Глумац из "Игре судбине" наследио дворац и све уложио у пољопривреду: "Краљ Александар је крстио децу у нашој породици"
"КО ГОД од пољопривреде живи, знајте да је радан човек."
01. 12. 2025. у 18:06
Коментари (0)