НОВИ ФАВОРИТ ДОМАЋЕ ТРПЕЗЕ: Срби га обожавају јер се спрема брже од пиринча
АКО сте икада стајали над шпоретом и размишљали шта да послужите уз месо или поврће, а да не буде оно досад исто, кус кус вам вероватно већ куца на врата.
Foto: Shutterstock
Код нас се дуго држао по страни, али последњих година полако улази у сваки дом, тихо, ненаметљиво, баш онако како волимо, једноставан, брз, топао и захвалан за комбиновање.
Зашто кус кус све чешће бирамо уместо пиринча
Овај мали деликатес многи доживљавају као бољи од пиринча, не зато што пиринач нема своје место, него зато што кус кус даје више слободе. Ситна зрнца упијају све што им понудите, а јело увек буде мирисно, мекано и домаћински топло. Спреми се за пар минута, без компликација и без нервирања, што га чини идеалним савезником када желите да сто поставите брзо, али и даље укусно.
Кус кус се уклапа у сваки ритам, од недељног ручка до брзог вечерњег тањира после напорног дана. Прима поврће као да је рођен за то, воли сосове, зачине и оне мале кућне трикове због којих кухиња мирише на топлину. Уз пилетину, рибу, поврће, па чак и као самостално јело, оставља утисак који се памти и понавља.
Како га спремити да буде још бољи
Због већег удела влакана пружа дужи осећај ситости, што га чини одличним избором за оне који желе здравији оброк. Довољно је да га прелијете врелом водом или бујоном, додате мало уља, лимуна или кашичицу домаћег кајмака и већ сте добили тањир који може да иде уз све. Сјајно се слаже уз лососа или пастрмку, али и уз сасвим једноставну пилетину и мешано поврће.
Ако желите прилог који вас неће држати дуго за шпоретом, а опет даје осећај праве, топле домаће хране, кус кус је пун погодак. Неутралан је, захвалан, лак за импровизацију и најчешће испадне укуснији од оног што сте планирали. Зато се и враћа на трпезе, као тихи фаворит који изнова осваја.
(Она)
Препоручујемо
ЈАЈА СА ШУНКОМ У ПАРАДАЈЗ СОСУ: Брз оброк који осваја на први залогај
28. 11. 2025. у 07:00
ПЕЧЕНА ЈАЈА СА ПЕСТОМ И ЧЕРИ ПАРАДАЈЗОМ: Медитерански оброк за 20 минута
27. 11. 2025. у 17:00
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)
АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.
27. 11. 2025. у 18:47
У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка
АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".
27. 11. 2025. у 14:19
ОЛИВЕРА СМЕЊЕНА: Нови уредник на РТС - муж познате певачице, дуго је на јавном сервису
НА ТОЈ позицији у РТС-у је годинама уназад била Оливера Ковачевић.
26. 11. 2025. у 12:55
Коментари (0)