ПРЕДЈЕЛО ЗА ДЕЦЕМБАРСКЕ ДАНЕ: Чувена бегова чорба са куркумом

Novosti online

09. 12. 2023. у 14:56

За данашњи ручак предлажемо најлепшу бегову чорбу.

ПРЕДЈЕЛО ЗА ДЕЦЕМБАРСКЕ ДАНЕ: Чувена бегова чорба са куркумом

Фото Shutterstock

Бегова чорба је специјалитет из Босне и Херцеговине. Бегова чорба је пуна поврча и меса, незаобилазно је предјело сваког доброг ручка. Ова чорба прави се са пилетином и бамијом као неизоставним додатком. У бегову чорбу иде кувана бамија. Дуго се крчка на тихој ватри, а ово је сјајно јело "на кашику" током хладних дана.

Састојци:

* 270 г пилећег филеа
* 2 шаргарепе
* 170 г целера
* 1 главица црног лука
* 2 ловорова листа
* 8 г соли
* 1,6 л воде

За кување бамије:

* 60 г бамије

* 260 мл воде
* прстоват соли

Још:

* 1 јаје
* 25-30 г брашна
* 130 мл павлаке за кување
* мало сецканог першуна
* прстохват бибера
* 1/2 кашичице куркуме
* 2 кашике лимуновог сока

Рецепт за бегову чорбу са куркумом:

У велику шерпу додајте пилетину, па убаците исечену шаргарепу, целер, главицу црног лука и ловорове листове. Сипајте воду и убаците со. Поклопите шерпу, па оставите да прокључа на средње јакој ватри, а потом смањите температуру на лагану и оставите да се крчка 50-60 минута. Процедите супу након тога. Целер и шаргарепе изблендирајте, а по потреби додајте 1-2 кашике воде. Изблендирано поврће вратите у супу, а остатак поврћа можете испасирати гњечилицом. Бамију убаците у шерпу, налијте водом, додајте со и кувајте око 10 минута, па процедите. Пилеће месо исецкајте, па га вратите у супу заједно са скуваном бамијом. Кувајте бегову чорбу на тихој ватри око 2 сата. Пред крај кувања додајте бибер и куркуму, па промешајте. У посуди умутите јаје, додајте брашно и павлаку за кување. Сједините састојке добро, па додајте 1-2 кашике бегове чорбе, па поново помешајте. Постепено сипајте смесу са јајетом у чорбу и мешајте. Кувајте још 5 минута, па додајте сецкани першун и лимунов сок у бегову чорбу.

(StvarUkusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“