Без шопске салате не може да прође ниједна гозба код Срба, те слови за један од омиљених прилога код нас уз јело, а некима је то и оброк. Верује се да је добила назив по Шопима, народу који живи на подручју Шоплука, у близини бугарског главног града Софије. Са друге стране, мештани југоисточне Србије тврде да је ова салата наше оригинално јело.
Ако волите пуцање коре под ножем и мирис свежег, топлог хлеба – овај рецепт је за вас. Ово није обичан хлеб, већ раскошно слано пециво пуно сира, хрскаве сланине и сочних маслина. Савршен као прилог уз супу, део бранча или као грицкалица уз чашу вина.
Комбинација хрскаве основе, кремастог филa и богатог карамел прелива чини их савршеним за све прилике: од дечијих рођендана до свечаних вечера. Једноставне су за припрему, не захтевају посебне вештине, а изгледају као из најбоље посластичарнице!
Коментари (0)