РЕЦЕПТ ЗА ЧУВЕНУ ШОПСКУ САЛАТУ КОЈУ СВИ ОБОЖАВАМО: Већина је направи исправно, али овако је још укуснија
Без шопске салате не може да прође ниједна гозба код Срба, те слови за један од омиљених прилога код нас уз јело, а некима је то и оброк. Верује се да је добила назив по Шопима, народу који живи на подручју Шоплука, у близини бугарског главног града Софије. Са друге стране, мештани југоисточне Србије тврде да је ова салата наше оригинално јело.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 200 г белог сланог сира
- 3 паприке бабуре
- 3 парадајза
- 3 свежа краставца
- 1 велика главица љубичастог лука
- 2-3 гранчице свежег першуна
- 2-3 кашике уља
- 2-3 кашике јабуковог или винског сирћета
Припрема:
Оперите парадајз и паприке, краставац ољуштите. Паприку прережите напола, одстраните јој петељку и семенке па је нарежите на подједнаке коцкице.
Парадајз и краставце такође насецкајте на коцкице. Лук ољуштите па део нарежите на тање колутове, а остатак на ситне коцкице.
Насецкано поврће пребаците у дубљу посуд (колутове лука оставите са стране), прелијте га сирћетом и уљем и добро измешајте. На врх сложите колутове лука, додајте наситно рендан слани сир, па све поспите сецканим першуном.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

АМЕРИКА БЕСНА ЗБОГ ОДБИЈАЊА КИЈЕВА ДА ПРИЗНА РУСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Ево зашто су пропали преговори у Лондону
ПРЕГОВОРИ о окончању конфликта у Украјини, који су требали бити одржани данас у Лондону на нивоу министара спољних послова Велике Британије, САД, Француске, Немачке и Украјине, одложени су након што су амерички званичници отказали учешће.
23. 04. 2025. у 16:24

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ТУГА НА РТС-у: Водитељка Дневника сломљена, опростила се од колегинице: "Мирно спавај, нећу те заборавити" (ФОТО)
"МИРНО спавај, а ја те никада нећу заборавити..."
23. 04. 2025. у 13:02
Коментари (0)