БРЗЕ, ЗДРАВЕ И ОСВЕЖАВАЈУЋЕ: Три хладне супе за вруће лето - потажи су идеални да се окрепите у ове вреле дане (ФОТО)

Новости онлине

12. 07. 2024. у 10:00

НЕМА бољег начина да се расхладите, а поједете нешто здраво, "на кашику", него уз хладну чорбицу. Потаж од поврћа помоћи ће вам да се окрепите у ове вреле дане.

БРЗЕ, ЗДРАВЕ И ОСВЕЖАВАЈУЋЕ: Три хладне супе за вруће лето - потажи су идеални да се окрепите у ове вреле дане (ФОТО)

Фото: Пиксабеј

Хладна супа од грашка и менте

Изненадићете се када схватите колико је једноставно припремити ову хладну супу. С друге стране, њен укус је веома комплексан и освежавајућ. Мента је позната по томе што хлади, а то ће помоћи приликом високих температура. Уз то ће вас упечатљиво зелена боја супе додатно орасположити.

Састојци

1 кашичица маслиновог уља

25 г путера
1 црвени лук
1 чен белог лука
750 г грашка (свежег или замрзнутог)
75 г листова свеже менте
1 л бујона од поврћа
75 г пармезана
со и бибер

Foto: Jutjub/Printskrin/ Recepti.com

Припрема:

У шерпи, на средње јакој ватри, истопите путер и додајте маслиново уље. Ситно исецкајте црвени лук, па га пропржите док не омекша. Убаците и чен белог лука, што ситније исецкан. Наставите да пржите још 3 минута. Онда у шерпу сипајте ¾ грашка, ¾ бујона од поврћа, и исецкане листиће менте. Поклопите шерпу и на средње јакој ватри пустите да се све крчка 10 минута. Након тога пребаците супу у блендер, те је добро испасирајте. Вратите супу у шерпу, додајте преостали грашак и бујон, посолите, побиберите, па кувајте још 5 минута. Пустите да се супа охлади на собној температури, а затим је додатно прохладите у фрижидеру. Служите уз свеже нарендан пармезан.

Foto: Shutterstock

Хладна супа од парадајза и босиљка

Веома је важно да у овом рецепту користите квалитетан парадајз, јер се тајна укуса крије управо у њему. Природна слаткоћа парадајза заиста ће доћи до изражаја у овој хладној супи, посебно у пратњи ароматичног босиљка. Поред ниског броја калорија, ту су витамин А и Ц, који ће додатно помоћи вашем организму током топлог времена.

Састојци

1 кг парадајза

50 г листова свежег босиљка
250 г бујона од поврћа
2 чена белог лука
2 кашичице балзамико сирћета
со и бибер

Припрема

Оперите парадајз, одстраните му петељке, исеците га на четвртине, и одсеците средишњи тврди део. Убаците га у блендер са свим осталим горе наведеним састојцима. Пустите да блендер одради своје, те да добро самеље састојке. Преспите овај микс у шерпу, па пустите да се кува 10 минута на слабијој ватри. Можете служити и топло, али је најбоље да супу охладите и послужите уз пар листића свежег босиљка.

Фото Shutterstock

Хладна супа од коморача и грејпфрута

Необична комбинација коморача и грејпфрута неће вас оставити равнодушним. Уколико правите вечеру, на којој некога посебно желите да импресионирате, онда се ова хладна супа мора наћи на вашем менију.

Састојци

2 кашичице маслиновог уља

2 кашичице сока од лимуна
500 г коморача
3 шоље воде
¼ шоље сока од грејпфрута
со и бибер

Припрема

Благо угрејте маслиново уље и сок од свеже цеђеног лимуна у шерпици. Оперите и исеците коморач, избегавајући доњи и средишњи тврд део. Убаците коморач у шерпу са угрејаним маслиновим уљем и лимуновим соком. Посолите коморач и мешајући га динстајте 10 минута. Затим додајте воду, пустите да проври, и оставите да се супа крчка 20 минута на средње јакој ватри. Пропасирајте супу од коморача у блендеру, пустите да се охлади, па је убаците у фрижидер на сат времена. Пре служења у супу сипајте сок од свеже цеђеног грејпфрута, додатно посолите ако је потребно, и обавезно побиберите.

(City magazin)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО: Заиста Marsa Matrouh, или Египатски Малдиви, најтраженија овог лета!