ЧОРБА ОД СУШЕНОГ ГРАШКА СА ПОВРЋЕМ: Идеална топли оброк за престојеће хладније дане, греје и окрепљује душу
Ако сте у недоумици коју чорбу да спремите ово је наша препорука.
Састојци:
- 300 г сувог грашка
- 1 главица црног лука
- 2-3 чена белог лука
- 2 шаргарепе
- 1 кромпир
- 1 веза першуна
- 1 ловоров лист
- 1,5 литра воде или повртног бујона
- Со и бибер по укусу
- Маслиново или сунцокретово уље (око 2 кашике)
Припрема:
Суви грашак потопите у воду и оставите да одстоји преко ноћи. Ујутро га исперите и ставите у шерпу.
На уљу загрејаном у шерпи, додајте ситно сецкани црни лук и пржите га док не постане стакласт. Затим додајте ситно сецкани бели лук и пржите још кратко.
Додајте сецкане шаргарепе и кромпир (можете их исећи на коцкице или колутове, према жељи). Пржите још неколико минута.
У шерпу додајте потопљен грашак, ловоров лист и прелијте са 1,5 литра воде или повртног бујона. Пустите да прокључа.
Смањите температуру и кувајте на лаганој ватри око 1,5 до 2 сата, док грашак не омекша. Повремено промешајте и додајте воде ако је потребно.
Када је грашак скуван, извадите ловоров лист, додајте со и бибер по укусу, као и ситно сецкани першун.
Ако желите кремастију чорбу, можете је блендирати штапним миксером док не постане глатка.
Послужите чорбу топлу уз хлеб. Можете је украсити с мало маслиновог уља или додатним першуном.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
НАЈБОЉА КРОМПИР ЧОРБА: Једноставно се прави, а има божанствен укус
23. 09. 2024. у 15:00
КРЕМ ЧОРБА ОД ПРАЗИЛУКА СА ЋУФТАМА: Укус који вас неће оставити равнодушним
11. 09. 2024. у 15:55
ПУТИН: Ситуација у Курској области веома тешка
ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин је током састанка са вршиоцем дужности гувернера Курске области Александром Хиштајном изјавио да је ситуација у региону веома тешка.
05. 02. 2025. у 17:31
БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Имамо посла са дилетантом – Зеленски не може да поднесе да је крај
ШЕФ украјинског режима Владимир Зеленски подсвесно не може да прихвати тему повлачења украјинских снага у зони борбених дејстава, изјавио је британски војни аналитичар Александар Меркурис
30. 01. 2025. у 07:58
(УЗНЕМИРУЈУЋ СНИМАК) Дечак (15) хтео да опљачка пензионера (70) - овај га убио пиштољем, па докрајчио још једним метком
ДОК је покушавао да отвори врата аутомобила, старац је извадио револвер и упуцао младића из близине, а потом га је "оверио".
03. 02. 2025. у 16:43
Коментари (0)