ЧОРБА ОД СУШЕНОГ ГРАШКА СА ПОВРЋЕМ: Идеална топли оброк за престојеће хладније дане, греје и окрепљује душу
Ако сте у недоумици коју чорбу да спремите ово је наша препорука.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 300 г сувог грашка
- 1 главица црног лука
- 2-3 чена белог лука
- 2 шаргарепе
- 1 кромпир
- 1 веза першуна
- 1 ловоров лист
- 1,5 литра воде или повртног бујона
- Со и бибер по укусу
- Маслиново или сунцокретово уље (око 2 кашике)
Припрема:
Суви грашак потопите у воду и оставите да одстоји преко ноћи. Ујутро га исперите и ставите у шерпу.
На уљу загрејаном у шерпи, додајте ситно сецкани црни лук и пржите га док не постане стакласт. Затим додајте ситно сецкани бели лук и пржите још кратко.
Додајте сецкане шаргарепе и кромпир (можете их исећи на коцкице или колутове, према жељи). Пржите још неколико минута.
У шерпу додајте потопљен грашак, ловоров лист и прелијте са 1,5 литра воде или повртног бујона. Пустите да прокључа.
Смањите температуру и кувајте на лаганој ватри око 1,5 до 2 сата, док грашак не омекша. Повремено промешајте и додајте воде ако је потребно.
Када је грашак скуван, извадите ловоров лист, додајте со и бибер по укусу, као и ситно сецкани першун.
Ако желите кремастију чорбу, можете је блендирати штапним миксером док не постане глатка.
Послужите чорбу топлу уз хлеб. Можете је украсити с мало маслиновог уља или додатним першуном.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НАЈБОЉА КРОМПИР ЧОРБА: Једноставно се прави, а има божанствен укус
23. 09. 2024. у 15:00

КРЕМ ЧОРБА ОД ПРАЗИЛУКА СА ЋУФТАМА: Укус који вас неће оставити равнодушним
11. 09. 2024. у 15:55

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

ИЗАШАО СЕВЕРИНИН "ФИЛМ", АРСЕН ПОСЛАО ШКАКЉИВУ ПОНУДУ: "Колегинице, чуо сам да имате неки филм... Могу ја музику да вам урадим?"
ПЕВАЧИЦА Северина Вучковић је током каријере прошла кроз многе успоне и падове, а и данас се препричава њена анегдота са легендарним кантаутором Арсеном Дедићем.
09. 03. 2025. у 18:32
Коментари (0)