ЧОРБА ОД СУШЕНОГ ГРАШКА СА ПОВРЋЕМ: Идеална топли оброк за престојеће хладније дане, греје и окрепљује душу
Ако сте у недоумици коју чорбу да спремите ово је наша препорука.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 300 г сувог грашка
- 1 главица црног лука
- 2-3 чена белог лука
- 2 шаргарепе
- 1 кромпир
- 1 веза першуна
- 1 ловоров лист
- 1,5 литра воде или повртног бујона
- Со и бибер по укусу
- Маслиново или сунцокретово уље (око 2 кашике)
Припрема:
Суви грашак потопите у воду и оставите да одстоји преко ноћи. Ујутро га исперите и ставите у шерпу.
На уљу загрејаном у шерпи, додајте ситно сецкани црни лук и пржите га док не постане стакласт. Затим додајте ситно сецкани бели лук и пржите још кратко.
Додајте сецкане шаргарепе и кромпир (можете их исећи на коцкице или колутове, према жељи). Пржите још неколико минута.
У шерпу додајте потопљен грашак, ловоров лист и прелијте са 1,5 литра воде или повртног бујона. Пустите да прокључа.
Смањите температуру и кувајте на лаганој ватри око 1,5 до 2 сата, док грашак не омекша. Повремено промешајте и додајте воде ако је потребно.
Када је грашак скуван, извадите ловоров лист, додајте со и бибер по укусу, као и ситно сецкани першун.
Ако желите кремастију чорбу, можете је блендирати штапним миксером док не постане глатка.
Послужите чорбу топлу уз хлеб. Можете је украсити с мало маслиновог уља или додатним першуном.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НАЈБОЉА КРОМПИР ЧОРБА: Једноставно се прави, а има божанствен укус
23. 09. 2024. у 15:00

КРЕМ ЧОРБА ОД ПРАЗИЛУКА СА ЋУФТАМА: Укус који вас неће оставити равнодушним
11. 09. 2024. у 15:55

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)