ДОМАЋИ ЧИМИЧУРИ: Аргентински сос који осваја
Чимичури је један од најпознатијих сосова аргентинске кухиње, који се најчешће служи уз печено месо, али се одлично слаже и са поврћем, рибом или свежим хлебом. Освежавајући и ароматичан, припрема се од неколико основних намирница и спреман је за само неколико минута.
ФОТО: Novosti
Састојци:
- 1 шоља ситно сецканог свежег першуна
- 4 чена белог лука (ситно сецкана или згњечена)
- 2 кашике сушеног оригана
- 1 кашичица млевене чили папричице (по жељи, ако волите љуто)
- ½ кашичице млевеног црног бибера
- ½ кашичице соли
- ½ шоље црвеног винског сирћета
- ¾ шоље маслиновог уља (или блажег неутралног уља)
- 1 кашика ситно сецканог белог или црвеног лука (по жељи)
- 1 кашичица ситно сецкане црвене паприке (по жељи, за боју и текстуру)
Припрема:
Ситно исецкајте першун, бели лук, лук и црвену паприку. У чинији помешајте све сецкане састојке, додајте оригано, чили, бибер и со. Додајте сирће и добро промешајте да се састојци упију. Уз мешање полако додајте уље како би се сос лепо емулговао. Пробајте и по потреби додатно зачините. Оставите сос најмање 30 минута да одстоји, а идеално је да се хлади сат времена пре служења.
Чување: Сос чувајте у стакленој, добро затвореној тегли до 7 дана у фрижидеру.
Уживајте!
ПУТИН О ИСПОРУЦИ "ТОМАХАВКА": Ако Украјина нападне оружјем дугог домета, одговор ће бити запањујући
АКО Украјина покрене нападе оружјем дугог домета на Русију, одговор ће бити запањујући, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.
23. 10. 2025. у 17:59
СТИЖЕ ЗИМА КАКВА СЕ ВИЂА ЈЕДНОМ У СТО ГОДИНА? Метеоролози одговорили на спекулације о "зими века"
НЕМАЧКИ портали су преплављени информацијама о екстремној зими, улицама прекривеним снегом и екстремним временским условима који прете земљи.
23. 10. 2025. у 17:38
СПАВА ПОРЕД ВЦ ШОЉЕ БЕЗ ПОКЛОПЦА Хаос у затвору где је Саркози, вичу му: "Осветићемо Гадафија!" Посебан третман за бившег председника
"СВИ затвореници праве буку, вичу, лупају по зидовима..."
22. 10. 2025. у 15:32
Коментари (0)