КИСЕЛИ ПАРАДАЈЗ ЗА ЗИМУ: Слатко-кисела чаролија у тегли

Milena Tomasevic

27. 09. 2025. у 10:00

Мали, чврсти парадајзи натопљени у мирисном расолу од белог лука, копра и сирћета постају права посластица. Слатко-кисели, освежавајући, са оном „домаћом нотом“ која враћа у детињство – ово је зимница коју сви обожавају.

КИСЕЛИ ПАРАДАЈЗ ЗА ЗИМУ: Слатко-кисела чаролија у тегли

ФОТО: Novosti

Састојци (за 5–6 тегли од 1 литра):

  • 3–3,5 кг чврстих, малих парадајза 
  • 5–6 гранчица мирођије са крошњама
  • 5–6 гранчица першуна
  • 5–6 ченова белог лука
  • опционо: 2–3 кришке црног лука за сваку теглу

За премошћавање:

  • 3 литра воде
  • 9 кашика шећера
  • 6 кашика соли
  • 300 мл 10% алкохолног сирћета
  • 10 зрна црног бибера
  • 5 ловорових листова

Припрема:

Припрема парадајза: Парадајзе опрати и сваку зрнасто избости чачкалицом да не пукну током кисељења.

Пуњење тегли: У сваку теглу ставити гранчицу мирођије, мало першуна, чен белог лука и, по жељи, кришке црног лука. Чврсто спаковати парадајз.

Расол: У већем лонцу прокувати воду са шећером, сољу, бибером и ловором. На крају додати сирће и кратко промешати (не кувати дуго након додавања).

Преливање: Врућим расолом прелити парадајз у теглама, остављајући око 1 цм до врха.

Пастеризација: Затворене тегле ставити у широку шерпу са врућом водом (до ¾ висине тегле), па пастеризовати око 10 минута од тренутка када вода проври.

Хлађење: Извадити тегле, окренути их наопачке, покрити ћебетом и оставити да се потпуно охладе.

Савети :

Чувајте на хладном и тамном месту – остају укусне и до годину дана.
Одлично иду уз печење, уз куван кромпир или као брза ужина уз комад хлеба.
Ако волите пикантнији укус, у сваку теглу додајте и по једну љуту папричицу.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

ЧИТАВ ГРАД У АУСТРИЈИ ОСТАО ЗАТЕЧЕН ЗБОГ СРБА: Ево шта су урадиле делије (ВИДЕО)