ИДЕАЛНА РОЂЕНДАНСКА ПОСЛАСТИЦА: "Алжирска торта" задовољиће сва ваша чула (РЕЦЕПТ + ПОСТУПАК)
У ВРЕМЕ празника, рођендана или других прослава, ова торта ће вам задовољити сва чула укусна, сочна, али и издашна допашће се и најмлађима и старијима.

Ј. Матијевић
Позната је као "Алжирска торта" и требаће вам времена да је припремите, али колико год да уживате у њеном укусу толико ћете уживати и у похвалама оних који је буду пробали.
Састојци за коре (испеците три):
3 беланца
3 кашике шећера
1 жуманце
2 кашике брашна
2 кашике гриза
Први фил:
250 мл воде
250 мл сока од ананаса (из конзерве)
4 кашике шећера
2 кесице пудинга од ваниле
80 мл слатке павлаке
7 колутова ананаса
Други фил:
1/2 л млека
4 кашике шећера
6 жуманаца
1,5 кесица пудинга од ваниле
200 г маслаца
150 г шећера у праху
Потребно је још:
3-4 банане
200 мл слатке павлаке за украшавање
остатак сока од ананаса за натапање кора

Ј. Матијевић
Припрема
Испеците три коре тако што ћете пенасто умутити беланца, додајте шећер, жуманце, брашно и гриз. Пеците у машћу подмазаном округлом плеху (пречника 26 цм) на 175 степени док се коране одвоји од ивице плеха.
Први фил:
У шерпу успите воду и сок од ананаса, сачекајте да проври па успите шећер и пудинг растворене у пет кашика воде. Скуван пудинг добро охладите. Посебно умутите слатку павлаку, па сједините са охлађеним пудингом. На крају додајте ситно исецкане колутове ананаса (исецкајте их дан раније и оставите у решетки да се добро оцеде).
Други фил:
Улијте млеко у шерпу, додајте шећер и промешајте. Сачекајте да проври па полако сипајући додајте претходно умућену смесу од жуманаца, пудинга и пет кашика млека. Готов фил оставите да се охлади, па га сједините са пенасто умућеним маслацом и шећером у праху.
Кору филујте првим филом, па другим, а онда поређеајте исецкане банане. Тако и преко друге коре, а на трећу ставите само први и други фил. целу торту префилујте умућеном слатком павлаком.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

БИВШИ АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ О СПОРАЗУМУ: Трампов план је да се Украјина преда Русији
БИВШИ командант америчке војске у Европи, пензионисани генерал Бен Хоџес, изјавио је да Трампов план за мир у Украјини значи њену „предају“ Русији.
18. 03. 2025. у 11:53

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

МАРШАЛОВА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА Унук Јошка открио: Тито би живео још најмање ПЕТ година да није донео једну одлуку
ДОЖИВОТНИ председник СФРЈ Јосип Броз Тито живео би још најмање неколико година да је пристао да му словеначки доктори одсеку ногу коју је већ захватила гангрена.
18. 03. 2025. у 08:56
Коментари (0)