ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ, СПОЈ БЕЛЕ ЧОКОЛАДЕ И ЏЕМА ОД КАЈСИЈЕ: Бела сахер торта, распаметиће и госте и укућане
УМЕСТО класичне Сахер торте направи ову верзију с белом чоколадом! То је савршен спој наизглед једноставних састојака који чини једну од најфинијих класичних торти.

Фото Shutterstock
Класична Сахер торта нам је добро позната - сочан чоколадни бисквит, пуњен најфинијом мармеладом од кајсија и преливен чоколадном глазуром.
Међутим, шта ако пожелимо да се мало удаљимо од (аустријске) посластичарске традиције и припремимо белу верзију Сахер торте? Ништа лакше уз одличан проверени рецепт који смо пронашли на блогу Бакинг Сенсе.
Без страха, упустите се у ову слатку авантуру и искористите домаћу мармеладу од кајсија на најбољи начин!
Потребно – за бисквит:
* 200 г оштрог брашна
* ¼ кашичице соли
* 180 г кристал шећера
* 6 већих јаја, на собној температури, беланца и жуманца одвојени
* 2 кашичице екстракта ваниле
* 180 г беле чоколаде
Састојци – за пуњење, глазуру и декорацију:
* тегла мармеладе од кајсија(око 500 г)
* 60 мл тамног рума
* 240 г беле чоколаде (исецкане)
* 120 г маслаца, на собној температури
* 30 мл вруће воде
* 45 мл кукурузног сирупа
* нарендана бела чоколада за декорацију и мало растопљене беле чоколаде
Поступак:
Укључи рерну и загреј је на 180 степени. Обложи калуп за торту папиром за печење и премази га маслацем. Просеј заједно брашно, прашак за пециво и со, затим остави са стране. Пажљиво умути маслац са ¾ количине шећера, а затим додај један по један жуманце, те након тога екстракт ваниле. Додај суве састојке и растопљену белу чоколаду.
Посебно умути беланца у лагани снег, додај преостали шећер и настави миксање док не добијеш чврст снег. Умешај беланца у смесу. Ако имаш два иста калупа за торту, подели смесу равномерно у њих. Ако не, испеци све одједном и касније разрежи након што се смеса охлади. Ако печеш у два калупа, биће потребно 20-25 минута, а ако печеш све одједном у једном калупу, требаће ти око 40 минута или мало дуже. Након печења, остави бисквит да се потпуно охлади на решетки. Мармеладу од марелица помешај с румом.
Доњи слој бисквита премажи са ¾ мармеладе с румом. Стави горњи део бисквита на то.
Остатак мармеладе проциједи преко торте одозго и са стране.
Стави торту у замрзивач на 30 минута. У то време, припреми глазуру. Растопи белу чоколаду на пари или у микроталасној. Посебно растопи маслац, додај кукурузни сируп и врућу воду, а затим га умеси у растопљену белу чоколаду. Извади торту из замрзивача и прелиј је глазуром, изравнавајући је.
На торту можеш исписати "Сахер" са мало растопљене беле чоколаде (то је типичан украс ове торте у њеном класичном издању), а ивице украсити струганим комадићима беле чоколаде (љуштилица за поврће ће ти добро послужити).
(Stil)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

РУЉА ИЗВУКЛА БРИТАНЦА ИЗ СТАНИЦЕ И ЗАПАЛИЛА ГА: Полиција није реаговала из страха за сопствену безбедност
БРИТАНСКИ држављанин преминуо је од последица тешких опекотина након што га је, према наводима локалних медија, група људи извукла из полицијске станице и запалила на улици, јавља Скај њуз.
22. 04. 2025. у 12:01

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

Халид Бешлић "тежак" 13 милиона €, а живи од кирије - "увалио" се у кредит
"САДА изнајмљујем све и живим од кирије, тако је најбоље."
21. 04. 2025. у 18:56 >> 18:56
Коментари (0)