СВЕТОГОРСКИ КОЛАЧ: Спој чоколаде и поморанџе - богат укус који осваја
Посластица коју ћете обожавати, по рецепту светогорских монаха

Foto: Jutjub/Printskrin/ Letina Kuhinja
Састојци:
- 6 кашика џема од кајсија
- 10 кашика шећера
- 1 кесица цимета
- кора од 1 лимуна
- сок од једне поморанџе
- 1 кашика прашка за пециво
- 500 г брашна
- 250 мл млаке воде
- 1 шака сецканих ораха
- шака или две сувог грожђа
- џем од кајсије за премазивање
- 150 г посне чоколаде за кување
Припрема:
Џем и шећер умутити да се добије једнолична смеса. У смесу додати мало воде, цимет, рендану кору од лимуна и сок од поморанџе, орахе, суво грожђе и полако, уз мешање, додати брашно помешано са прашком за пециво.
Добро сјединити миксером и смесу преручити у тефлонски плех (ако немате тефлонски, онда обичан плех обложите папиром за печење). Ако је потребно, влажним рукама поравнајте површину да буде глатка. Убаците плех у умерено загрејану рерну и пеците око 25-30 минута.
Док је још врућ, колач премажите са 3-4 кашике џема од кајсије, па га прелијте растопљеном чоколадом.
(Still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

"ЕУФОРИЈА" СА МАКОМ И БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ: Рецепт за неодољиви колач који одузима дах
01. 03. 2024. у 15:00

ТОЛИКО ЈЕ КРЕМАСТ ДА СЕ ТОПИ У УСТИМА, А ГОТОВ ЈЕ ЗА ТИЛИ ЧАС: Колач са нес кафом
03. 03. 2024. у 10:00

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!
ВУК Нектаријевић, студент блокадер са Машинског факултета у Београду, који је тобож бициклом ишао у Стразбур, има у најмању руку проблематичне ставове.
20. 04. 2025. у 14:35

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)