ТОРТА ШНЕНОКЛА: Испробајте овај невероватан дезерт с неописивим укусом
Шненокла торта је необича посластица која се просто топи у устима!

Фото: Новости
Идеалан је за посебне прилике, али и за недељно породично окупљање. Укусом осваја са лакоћом, те се увек тражи парче више. Иако је веома издашна увек се поједе зачас!
Састојци за кору:
- 6 беланаца
- 150 г шећера
- пола сока од лимуна
Састојци за фил:
- 500 мл млека
- штап ваниле (требаће вам семенке из штапа)
- 4 жуманца
- 150 г шећера
- 50 г брашна или густина
Састојци за шненокла део:
- 1 л млека
- мало шећера
- 6 јаја
- 6 кашика шећера
- 3 кашике гриза
- 100 г ломљеног кекса
За декорацију:
- 250 мл слатке павлаке или шлага.
Припрема:
Прво испећи кору - умутити беланца у снег, додати шећер и лимун и мутити док се не добије чврста смеса. Кору сушити на 150 степени, па након 15 минута смањити на 100 степени. Укупно се пече око 40 минута.
Фил: Закувати млеко са ренданим семенкама из ваниле. По жељи ставите и празан штапић, који треба извадити кад млеко проври. Жуманца умутити са шећером, па додати брашно или густин, измешати да нема грудвица. У то сипати мало проврелог млека, добро размутити па додати и остатак млека. Добро измешати, вратити у посуду у којој се млеко кувало и кувати на лаганој ватри док се крем не згусне. Склонити са ватре и док се хлади често мешати, да се по врху не ухвати корица, или прекрити прозирном фолијом.
Шненокла део: Ставити литар млека да се кува са мало шећера, у међувремену умутити 6 беланаца, па спуштати кашику по кашику у проврело млеко и окретати кашиком да се "обради" са обе стране. Вадити ноклице на тацну да се прохладе. Кад истрошите сва беланца, у преостало млеко које и даље ври додајте 6 жуманаца које сте претходно умутили са шећером и гризом. Кувајте док се не згусне (неколико минута), па склоните са рингле и у вруће додајте изломљен кекс. Оставите да се прохлади.
Како се торта слаже?
Ставите испечену и прохлађену белу кору на тацну, па на њу нанесите фил од ваниле. Затим преко њега пажљиво поређајте ноклице од беланаца, а преко њих разлијте фил од жуманаца (мора да остане млак, не сме да буде потпуно хладан, јер се неће лепо наносити).
Торту одозго и са страна прекријте умућеним шлагом или слатком павлаком, па украсити по жељи.
(Still)
Препоручујемо

АКО ВОЛИТЕ БЕЛУ ЧОКОЛАДУ И ПЛАЗМА КЕКС: Брзински рецепт за плазма торту
10. 03. 2024. у 13:00

"ЕУФОРИЈА" СА МАКОМ И БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ: Рецепт за неодољиви колач који одузима дах
01. 03. 2024. у 15:00

ЕГИПЋАНКА: Феноменална торта представља прави рај за сладокусце
07. 03. 2024. у 15:00

МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље
ВЛАДА Молдавије донела је одлуку о привременом ограничењу увоза шећера из Србије, уз образложење да на тај начин жели да заштити домаћу производњу и стабилизује тржиште.
10. 10. 2025. у 13:22

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: "Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима"
РУСКЕ оружане снаге током ноћи извеле су масовни напад на енергетске објекте који напајају војно-индустријски комплекс Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.
10. 10. 2025. у 14:48

Ким Џонг Ун на паради приказао новог НУКЛЕАРНОГ МОНСТРУМА: Тврди - најмоћнија ракета до сада (ФОТО/ВИДЕО)
СЕВЕРНА Кореја показала је своју "најмоћнију" интерконтиненталну балистичку ракету на војној паради којој су присуствовали високи званичници из Русије и Кине, известили су данас државни медији у Пјонгјангу.
11. 10. 2025. у 09:42
Коментари (0)