ЕСТЕРХАЗИ ТОРТА: Посластица савршеног укуса достојна краљева

Новости онлине

25. 05. 2024. у 15:00

Ова чувена торта је добила име по аустро­угарском грофу Естерхазију, а до дана данашњег се води судски спор између Беча и Будимпеште око тога чија је "лиценца" за торту.

ЕСТЕРХАЗИ ТОРТА: Посластица савршеног укуса достојна краљева

Foto: Shutterstock

Састојци:

За коре:

  • 12 беланаца
  • 250 г шећера
  • 80 г брашна
  • 250 г лешника
  • 2 кесице ванилин шећера


За фил:
  • 12 жуманаца
  • 250 г кристал шећера
  • 2 ванилин шећера
  • 250 г путера 
  • 150 г млевених лешника

За белу глазуру:

  • 300 гр. шећера у праху
  • 1, 5 кашика сока од лимуна
  • 1 кашика уља
  • (4 кашике вреле воде

За премаз:

  • 3 кашике мармеладе од кајсије
  • 1 кашика воде
  • 50 г чоколаде

Припрема:

За две коре је потребно да умутите 6 беланаца, са 125 г кристал шећера, док не буде пенасто. Ставити и једну кесицу ванилин шећера. У чврст снег додати 40 г белог брашна и 125 г млевених лешника. Лагано промешати и распоредити на две округле тепсије, које су обложене пек папиром. Пећи у већ загрејаној рерни, обе одједном, на 170 степени. Пеку се кратко око 4 - 5 минуита, јер су врло танке. Исти поступак поновите да добијемо још две коре, укупно четири.

12 жуманца кувати на пари, са 250 г кристал шећера и 2 ванилин шећера. Кувајте око 15 минута, уз стално мешање. Оставити да се охлади па умешати омекшани путер. Потом у фил додати 150 г млевених пржених лешника, па све умутити. Коре филовати, и ређати једну преко друге. Оставите 3-4 кашике фила да премажете торту около. Истопити мармеладу са кашиком воде и прелити преко четврте коре. Ставити торту у фрижидер да се мармелада мало стегне. За глазуру измешати, шећер, лимун, уље, врелу воду да буде глатко и мазивно. Премазати преко стегнуте мармеладе, па одозго, на кругу од беле чоколаде уз помоћ штапића и црне чоколаде, направите чувену "Естерхази шару". Около посути крупно сецканим лешницима.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

О ОВОМЕ СЕ НЕ ПРИЧА: Рођак Луке Модрића био мајор у Крајини - Јово сведочио у Хагу против Готовине (ФОТО)

О ОВОМЕ СЕ НЕ ПРИЧА: Рођак Луке Модрића био мајор у Крајини - Јово сведочио у Хагу против Готовине (ФОТО)

ФУДБАЛЕРЕ Хрватске неколико секунди делило је од осмине финала Европског првенства које се ове године одржава у Немачкој, али се онда све распало у осмом минуту надокнаде.

25. 06. 2024. у 20:15

Коментари (0)

НАЈСРЕЋНИЈИ ЗНАК ХОРОСКОПА У ЈУЛУ 2024! Изненадна зарада, нова некретнина и прави избор љубави