НАУЧИТЕ И - УЖИВАЈТЕ: Овако се правилно комбинују вино и храна

Бојана Јовановић

21. 06. 2024. у 17:30

Већ је постало уобичајено, па и део помодарства, да и сами знамо које вино се слаже са одређеним јелом, а не да се о томе распитујемо само код сомелијеа или конобара, приликом обедовања у ресторану.

НАУЧИТЕ И - УЖИВАЈТЕ: Овако се правилно комбинују вино и храна

Фото Shutterstock

Када научимо понешто о „упаривању“ вина и хране, сваки оброк припремљен код куће добиће нов, богатији укус, „заливен“ осмехом и чашом доброг вина.

Пре него што почнемо да једемо, као аперитив који ће нам отворити апетит, ваљало би да пијемо суво или полусуво пенушаво вино, суво или слатко бело, шери, бермет, порто или прошек. Предјела „траже“ бело вино, и то оно које је суво, полусуво или слатко, а уз исти тип „божанског нектара“ одлично иду све врсте пржене рибе и шкампи с роштиља.

 Фото Shutterstock

Рибе печене на роштиљу, као и ракови, шкољке и кавијар, слажу се са јаким белим и црвеним винима, сувим белим пенушавцем или белим ароматичним винима. Чорбе, рижота са месом или рибом, као и тестенине савршено се уклапају са белим сувим винима, розеом и младим црвеним винима. Ова последња добро допуњавају укус и белог меса, док би уз црвена меса и дивљач требало послужити пуна и јака, стара црвена вина. Суви розе одличан је „пратилац“ сухомеснатих производа, али и јаја, припремљених на различите начине.

Код тестенина постоји разлика у односу на врсту сира и мекоћу теста које се користе у њиховој припреми. Уз розе и младо црвено вино најбоље се слажу сиреви са меканом тестенином, док они нарендани или стари, спремљени са тврдом пастом, одлично иду у комбинацији са црвеним, јаким, старим вином.

Фото Shutterstock

Колачи и сладолед представљаће вам још веће задовољство ако их будете јели уз ликерска или ароматична, слатка вина и полусуве пенушавце. „Сувље“ посластице, без чоколаде, обогатите нешто старијим пенушавцем, белим слатким или полуслатким вином, шеријем, прошеком или портом.

За крај, да вам откријемо „цаку“ која повезује боју вина и хране. Светло бело вино, па чак и оно које „вуче“ ка зеленкастој боји, одлично се слаже са светло зеленом храном, као што је салата и свеже поврће. Бела вина која се пресијавају нана жућкасте тонове слажу се са тако „обојеним“ намазом од путера или сосом од капра. Са розикастом храном, погађате, добро је упарити розе вино, па тако одрезак од туне, саламе и пршуте одлично се „напајају“ баш њиме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"

РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.

29. 10. 2025. у 17:43

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

Коментари (0)

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ: Значај превенције и раног откривања