ПОЛИЦАЈАЦ ТОРТА, ПОСЛАСТИЦА КОЈУ ЈЕ ОБОЖАВАЛА ЈУГОСЛАВИЈА: Савршено кремаста, а прави се за само неколико минута
Рецепт који ће вас оборити с ногу. Пре свега због лакоће припреме, а одмах потом и због ниске укупне цене и издашности, ово ће постати често прављена торта у свачијем дому.

Фото Shutterstock
Састојци:
Коре:
- 4 јајета
- 24 кашике шећера
- 24 кашике брашна
- 26 кашика млека
- 5 кашика какаоа
- 1 прашак за пециво
Фил:
- 1 л млека
- 200 г шећера
- 200 г чоколаде за кување
- 250 г путера
- 200 г млевених ораха или млевених печених лешника
Премаз/украшавање:
- 250 мл слатке павлаке за шлаг
- 200 г чоколаде
Припрема:
Измешати брашно, прашак за пециво и какао. Јаја и шећер добро умутити, док не постане светложуто и пенасто. Додати млеко, па наставити мућење на најмањој брзини. Потом усути брашно, са какаом и прашком за пециво и кратко мутити на најмањој брзини, да се добро сједини. Дубљи плех пречника 25 цм поставити папиром за печење, па улити половину припремљене смесе. Пећи у унапред загрејаној рерни на 190 степени 25-30 минута. Поступак поновити са другом половином смесе. Оставити коре да се охладе. Охлађене коре пресећи водоравно напола, како би се добиле четири коре.
За фил ставити млеко и шећер да провре. Када почне да кључа, додати чоколаду и мешати док се не истопи. Потом додати и путер и такође га отопити. На крају усути млевене орахе или лешнике и кратко промешати, да се сасвим сједини.
На дно калупа у коме су се пекле коре ставити папир за печење, па ставити прву кору. Преко коре усути трећину припремљеног фила. Одозго ставити другу кору, па усути и другу трећину фила. Поновити поступак, а одозго треба да буде кора. Притиснути руком и изравнати, па оставити у фрижидеру преко ноћи. Сутрадан је украсити.
За украшавање загрејати павлаку за шлаг, па додати изломљену чоколаду и мешати док се сасвим не отопи. Овако припремљени ганаш крем оставити да се сасвим охлади. Охлађен крем умутити миксером, па премазати странице и врх торте и украсити по жељи.
(Still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

УМРЛА ПЕВАЧИЦИНА МАЈКА: Ко је била Хафа Карић и откуд јој арапско име, ретко у Србији?
ЈАВНОСТ је изненадила вест да је преминула једна од омиљених дама породице Карић, Хафа Карић.
09. 03. 2025. у 17:51
Коментари (0)