ТОРТА ШПАНСКИ ВЕТАР: Рецепт са којим нема грешке

Новости онлине

19. 11. 2024. у 11:00

Кремаста, богата и непролазна посластица.

ТОРТА ШПАНСКИ ВЕТАР: Рецепт са којим нема грешке

Foto: Shutterstock

Састојци:

за кору:

  • 7 беланаца
  • 400 г шећера
  • 1 кашика белог сирћета
  • прстохват соли

За фил и глазуру:

  • 3 кесице шлага
  • 450 мл млека + 400 мл млека
  • 4 кашике брашна
  • 7 жуманаца
  • 140 г шећера
  • 250 г путера
  • 200 г млевених ораха

Припрема:

У чинији умутите беланца са мало соли, па када смеса постане пенаста постепено додајте шећер и наставите да мутите. Додајте неколико капи сирћета и мутите док се не сједини.

Плех у ком ћете пећи кору обложите папиром за печење, сипајте половину смесе и поравнајте. У зависности колики плех планирате да употребите, можете узети два иста плеха и истовремено испећи две коре. Пеците кору око 30 минута на 150 степени, па смањите на 130 степени и сушите кору још пола сата.

У већој чинији помешајте 450 мл млека и шлаг па мутите миксером. Када се добро умути, ставите у фрижидер на хлађење. У другој чинији помешајте кашику брашна са 400 мл млека али га постепено додајте брашну да не би остале мрвице. Мутите док се све не сједини и оставите по страни.

Поново узмите мању чинију и умутите жуманца. У лонац сипајте воду, сачекајте да вода проври па ставите на пару да се кувају жуманца. Уз непрекидно мешање, додајте шећер. Када се сједине и почне смеса да се одваја од зидова, додајте постепено смесу од млека и брашна. Слободно можете повећати температуру рингле и не престајте са мешањем. Требало би да достигне густину пудинга, па када се то деси, склоните са стране да се охлади 10 минута. У мањи лонац убаците путер који је био на собној температури, умутите га и ставите у фрижидер на хлађење на 10 минута. Потом у њега додајте охлађен шлаг и мутите док се не сједини. Ту смесу поделите на два дела и поново охладите у фрижидеру. У једну половину додајте млевене орахе и промешајте шпатулом док се не сједини и поново држите у фрижидеру. На тацни на којој ће бити торта, ставите једну кору, па половину фила, па другу кору и другу половину фила. Када све изравнате, преко целе торте ставите глазуру (шлаг из фрижидера) и лепо је изравнајте. Можете торту на крају украсити сецканим или млевеним орасима или ренданом чоколадом. Држите је у фрижидеру најмање два сата пре него што је послужите, а најбоље преко ноћи.

(ona)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.

05. 06. 2025. у 17:05

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић

ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.

07. 06. 2025. у 11:30

Коментари (0)

УДРУЖИЛА СЕ БРАЋА! Загребачки Бед блу бојси дошли у Тирану на утакмицу Албанија - Србија да покажу колико мрзе Србе (ФОТО)