ПОСНЕ КРОФНЕ СА ЦРНОМ ЧОКОЛАДОМ: Потпуно другачије од свега што сте правили, а укус савршен
Посне крофне могу бити укусније од обичних, али само ако се спреме по овом рецепту.
Foto: Shutterstock
Састојци:
За тесто:
- 240 мл топле воде
- 60 г шећера, плус за посипање
- 2 ¼ кашичице инстант квасца
- 240 г пиреа од кромпира
- 2 кашичице ванилиног екстракта
- 950 г брашна, подељено
- 120 г црног какао праха
- 1 ½ кашичица соли
- ⅛ кашичице мускатног орашчића
- 60 г биљног путера
За фил од чоколадног крема
- 630 мл сојиног млека
- 200 г смеђег шећера
- 2 кашике какао праха
- 1 кашика кукурузног скроба
- 120 г посне црне чоколаде исецкане
- 60 г биљног путера
- 1 кашика ванилиног екстракта
Припрема:
Како бисте направили крофне, направите тесто тако што ћете топлу воду, шећер и квасац да умутите миксером. Пустите да одстоји 5 минута. Додајте пире кромпир и ванилин екстракт па опет умутите. Смањите брзину миксера и додајте 475 г брашна, црни какао прах, со и мускатни орашчић. Када се скоро све сједини додајте још 240 г брашна и поново умутите. Пребаците на куку за тесто и додајте још 240 г брашна и мешајте док се не сједини. Додајте путер по 1 супену кашику, потпуно мешајући након сваке. Месите 8-10 минута на средњој брзини или док се не залепи за посуду. Одвојиће се од посуде. Посуду премажите уљем, формирајте лопту од теста и ставите лопту унутра. Покријте пешкиром или пластичном фолијом и оставите да одстоји 30 минута на топлом месту.
Док се тесто диже, направите фил. У шерпу додајте сојино млеко, смеђи шећер, какао прах и кукурузни скроб. Умутити заједно. Ставите шерпу на средњу ватру и оставите да кува 3-5 минута док не почне да се згушњава, повремено мешајући. Додајте посне комадиће чоколаде и путер. Стално мешајте док се потпуно не истопи. Скините са ватре и умешајте екстракт ваниле у смесу.
После 5 минута, промешајте смесу. Сачекајте још 5 минута и поново промешајте. Ставите пластичну фолију на мешавину. Ставите у фрижидер док се потпуно не охлади. Након 30 минута, лагано побрашните површину и разваљајте тесто да буде дебљине око центиметар. Затим помоћу резача за крофне исеците облике за крофне. Пресавијте тесто нагоре, а затим га поново развуците да бисте исекли још крофни док не потрошите тесто.
Сваки исечак ставите на плех, а затим поклопите и оставите да се диже 15-20 минута. Загрејте уље и пржите око 1 минут са сваке стране, користите тајмер јер је ово црно тесто да бисте били сигурни да је правилно печено. Пажљиво извадите крофне из врелог уља и ставите их на расхладну решетку. Када се охладе на додир, додајте ½ шоље шећера у чинију и убаците крофну у шећер. Када се крофне и пуњење потпуно охладе, користите кесу и уски врх напуните унутрашњост крофне.
(stvarukusa)
Препоручујемо
ДОМАЋИ КРОАСАНИ СА ЧОКОЛАДОМ: Ваздушасти и мекани као из пекаре
28. 11. 2024. у 15:38
ИСПРОБАЈТЕ РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ БУХТЛЕ: Након сервирања ће нестати у трен ока
08. 10. 2024. у 15:00
УКОЛИКО НИСТЕ, ВРЕМЕ ЈЕ ДА ИСПРОБАТЕ ОВУ ПОСЛАСТИЦУ: Рецепт за ролнице са рогачом
27. 09. 2024. у 12:00
ПУТИН О ИСПОРУЦИ "ТОМАХАВКА": Ако Украјина нападне оружјем дугог домета, одговор ће бити запањујући
АКО Украјина покрене нападе оружјем дугог домета на Русију, одговор ће бити запањујући, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.
23. 10. 2025. у 17:59
СТИЖЕ ЗИМА КАКВА СЕ ВИЂА ЈЕДНОМ У СТО ГОДИНА? Метеоролози одговорили на спекулације о "зими века"
НЕМАЧКИ портали су преплављени информацијама о екстремној зими, улицама прекривеним снегом и екстремним временским условима који прете земљи.
23. 10. 2025. у 17:38
ЗЕМЉОТРЕС УСРЕД ДНЕВНИКА: Водитељка се обратила у страху: "Надам се да ће бити све у реду" (ВИДЕО)
ДОК је читала вести у ноћном Дневнику, прекинуо ју је земљотрес...
24. 10. 2025. у 19:43
Коментари (0)