ПОСНЕ КРОФНЕ СА ЦРНОМ ЧОКОЛАДОМ: Потпуно другачије од свега што сте правили, а укус савршен
Посне крофне могу бити укусније од обичних, али само ако се спреме по овом рецепту.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За тесто:
- 240 мл топле воде
- 60 г шећера, плус за посипање
- 2 ¼ кашичице инстант квасца
- 240 г пиреа од кромпира
- 2 кашичице ванилиног екстракта
- 950 г брашна, подељено
- 120 г црног какао праха
- 1 ½ кашичица соли
- ⅛ кашичице мускатног орашчића
- 60 г биљног путера
За фил од чоколадног крема
- 630 мл сојиног млека
- 200 г смеђег шећера
- 2 кашике какао праха
- 1 кашика кукурузног скроба
- 120 г посне црне чоколаде исецкане
- 60 г биљног путера
- 1 кашика ванилиног екстракта
Припрема:
Како бисте направили крофне, направите тесто тако што ћете топлу воду, шећер и квасац да умутите миксером. Пустите да одстоји 5 минута. Додајте пире кромпир и ванилин екстракт па опет умутите. Смањите брзину миксера и додајте 475 г брашна, црни какао прах, со и мускатни орашчић. Када се скоро све сједини додајте још 240 г брашна и поново умутите. Пребаците на куку за тесто и додајте још 240 г брашна и мешајте док се не сједини. Додајте путер по 1 супену кашику, потпуно мешајући након сваке. Месите 8-10 минута на средњој брзини или док се не залепи за посуду. Одвојиће се од посуде. Посуду премажите уљем, формирајте лопту од теста и ставите лопту унутра. Покријте пешкиром или пластичном фолијом и оставите да одстоји 30 минута на топлом месту.
Док се тесто диже, направите фил. У шерпу додајте сојино млеко, смеђи шећер, какао прах и кукурузни скроб. Умутити заједно. Ставите шерпу на средњу ватру и оставите да кува 3-5 минута док не почне да се згушњава, повремено мешајући. Додајте посне комадиће чоколаде и путер. Стално мешајте док се потпуно не истопи. Скините са ватре и умешајте екстракт ваниле у смесу.
После 5 минута, промешајте смесу. Сачекајте још 5 минута и поново промешајте. Ставите пластичну фолију на мешавину. Ставите у фрижидер док се потпуно не охлади. Након 30 минута, лагано побрашните површину и разваљајте тесто да буде дебљине око центиметар. Затим помоћу резача за крофне исеците облике за крофне. Пресавијте тесто нагоре, а затим га поново развуците да бисте исекли још крофни док не потрошите тесто.
Сваки исечак ставите на плех, а затим поклопите и оставите да се диже 15-20 минута. Загрејте уље и пржите око 1 минут са сваке стране, користите тајмер јер је ово црно тесто да бисте били сигурни да је правилно печено. Пажљиво извадите крофне из врелог уља и ставите их на расхладну решетку. Када се охладе на додир, додајте ½ шоље шећера у чинију и убаците крофну у шећер. Када се крофне и пуњење потпуно охладе, користите кесу и уски врх напуните унутрашњост крофне.
(stvarukusa)
Препоручујемо

ДОМАЋИ КРОАСАНИ СА ЧОКОЛАДОМ: Ваздушасти и мекани као из пекаре
28. 11. 2024. у 15:38

ИСПРОБАЈТЕ РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ БУХТЛЕ: Након сервирања ће нестати у трен ока
08. 10. 2024. у 15:00

УКОЛИКО НИСТЕ, ВРЕМЕ ЈЕ ДА ИСПРОБАТЕ ОВУ ПОСЛАСТИЦУ: Рецепт за ролнице са рогачом
27. 09. 2024. у 12:00

НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ БИЛЕ НА ИВИЦИ РАТА, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ОБРТ: "Кључан је био позив једног човека"
У ДРАМИ која је привукла пажњу светске јавности, амерички председник Доналд Трамп јуче је на друштвеним мрежама објавио да су Индија и Пакистан, након четири дана жестоких сукоба дуж границе, пристали на „потпуни и тренутни прекид ватре“.
11. 05. 2025. у 10:48

ПАНИКА У УКРАЈИНИ: Да ли је ово знак да Путин спрема нови напад "орешником"?
РУСИЈА ће 12. и 13. маја привремено затворити ваздушни простор изнад војног полигона и комплекса за лансирање ракета Капустин Јар, преноси украјински одбрамбени портал Militarnyi 10. маја, наводећи могућност тестирања балистичке ракете средњег домета.
10. 05. 2025. у 12:06

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА, НАПАДНУТ ТАКМИЧАР: "Дигнуто" 1.300 полицајаца, почели нереди - ехо рата на улицама Базела (ФОТО)
КАКО би обезбедиле сигурност током Евровизије, у светлу повећаног ризика од терористичких акција, швајцарске власти су ангажовале више од 1.300 полицајаца, уз додатне снаге из швајцарске војске, као и из суседних земаља - Немачке и Француске.
12. 05. 2025. у 15:25 >> 16:10
Коментари (0)