ПОСНЕ КРОФНЕ СА ЦРНОМ ЧОКОЛАДОМ: Потпуно другачије од свега што сте правили, а укус савршен
Посне крофне могу бити укусније од обичних, али само ако се спреме по овом рецепту.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За тесто:
- 240 мл топле воде
- 60 г шећера, плус за посипање
- 2 ¼ кашичице инстант квасца
- 240 г пиреа од кромпира
- 2 кашичице ванилиног екстракта
- 950 г брашна, подељено
- 120 г црног какао праха
- 1 ½ кашичица соли
- ⅛ кашичице мускатног орашчића
- 60 г биљног путера
За фил од чоколадног крема
- 630 мл сојиног млека
- 200 г смеђег шећера
- 2 кашике какао праха
- 1 кашика кукурузног скроба
- 120 г посне црне чоколаде исецкане
- 60 г биљног путера
- 1 кашика ванилиног екстракта
Припрема:
Како бисте направили крофне, направите тесто тако што ћете топлу воду, шећер и квасац да умутите миксером. Пустите да одстоји 5 минута. Додајте пире кромпир и ванилин екстракт па опет умутите. Смањите брзину миксера и додајте 475 г брашна, црни какао прах, со и мускатни орашчић. Када се скоро све сједини додајте још 240 г брашна и поново умутите. Пребаците на куку за тесто и додајте још 240 г брашна и мешајте док се не сједини. Додајте путер по 1 супену кашику, потпуно мешајући након сваке. Месите 8-10 минута на средњој брзини или док се не залепи за посуду. Одвојиће се од посуде. Посуду премажите уљем, формирајте лопту од теста и ставите лопту унутра. Покријте пешкиром или пластичном фолијом и оставите да одстоји 30 минута на топлом месту.
Док се тесто диже, направите фил. У шерпу додајте сојино млеко, смеђи шећер, какао прах и кукурузни скроб. Умутити заједно. Ставите шерпу на средњу ватру и оставите да кува 3-5 минута док не почне да се згушњава, повремено мешајући. Додајте посне комадиће чоколаде и путер. Стално мешајте док се потпуно не истопи. Скините са ватре и умешајте екстракт ваниле у смесу.
После 5 минута, промешајте смесу. Сачекајте још 5 минута и поново промешајте. Ставите пластичну фолију на мешавину. Ставите у фрижидер док се потпуно не охлади. Након 30 минута, лагано побрашните површину и разваљајте тесто да буде дебљине око центиметар. Затим помоћу резача за крофне исеците облике за крофне. Пресавијте тесто нагоре, а затим га поново развуците да бисте исекли још крофни док не потрошите тесто.
Сваки исечак ставите на плех, а затим поклопите и оставите да се диже 15-20 минута. Загрејте уље и пржите око 1 минут са сваке стране, користите тајмер јер је ово црно тесто да бисте били сигурни да је правилно печено. Пажљиво извадите крофне из врелог уља и ставите их на расхладну решетку. Када се охладе на додир, додајте ½ шоље шећера у чинију и убаците крофну у шећер. Када се крофне и пуњење потпуно охладе, користите кесу и уски врх напуните унутрашњост крофне.
(stvarukusa)
Препоручујемо

ДОМАЋИ КРОАСАНИ СА ЧОКОЛАДОМ: Ваздушасти и мекани као из пекаре
28. 11. 2024. у 15:38

ИСПРОБАЈТЕ РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ БУХТЛЕ: Након сервирања ће нестати у трен ока
08. 10. 2024. у 15:00

УКОЛИКО НИСТЕ, ВРЕМЕ ЈЕ ДА ИСПРОБАТЕ ОВУ ПОСЛАСТИЦУ: Рецепт за ролнице са рогачом
27. 09. 2024. у 12:00

"ДА ЛИ НАС ЈЕ ТРАМП ПРЕВАРИО?" Немачки медији брује, шок у Берлину због слања америчких система "патриот" Украјини
ТО ЈЕ била велика нада у заштити од Путинових ракета: у понедељак је председник САД Доналд Трамп најавио да ће Украјини бити испоручено оружје, али да ће Европљани морати све да плате. Сада се испоставља да Немачка неће само финансирати, већ ће морати и сама да испоручи сопствену противваздушну одбрану, иако је већ сада у дефициту, пише немачки Билд.
19. 07. 2025. у 10:22

СКАНДАЛ ТРЕСЕ НЕМАЧКУ: Погледајте колико је Аналена Бербок потрошила на шминку за само три месеца
КАБИНЕТ бившег немачког канцелара Олафа Шолца издвојио је скоро 590.000 евра из јавних средстава за шминкање и уређивање изгледа државних функционера у периоду од 2022. до марта 2025. године, пише Билд позивајући се на податке немачке владе.
19. 07. 2025. у 11:16

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (0)