КОЛАЧ СА МАКОМ И КАРАМЕЛ КРЕМОМ: Пробајте нешто једноставно, а другачије

Јована Васић

01. 01. 2025. у 19:00

Ово је колач којем ћете се радо враћати.

КОЛАЧ СА МАКОМ И КАРАМЕЛ КРЕМОМ: Пробајте нешто једноставно, а другачије

Foto: Profimedia

Састојци:

за кору:

  • Јаја 4
  • Шећер 200 г
  • Млеко 200 мл
  • Уље 200 мл
  • Брашно 200 г
  • Млевени мак 200 г
  • Прашак за пециво 1
  • Ванилин шећер 1

 за карамел крем:

  • Шећер 200 г
  • Млеко 500 мл
  • Брашно 2 кашике
  • Густин 2 кашике
  • Маслац 200 г
  • Ванилин шећер 1

Припрема:

Укључите рерну да се загреје на 180°Ц. Умутите јаја са шећером и ванилин шећером док не постану пенаста. Додајте млеко и уље, па наставите да мутите. У посебној посуди помешајте брашно, млевени мак и прашак за пециво. Постепено додајте суве састојке у смесу са јајима, млеком и уљем, мешајући док не добијете хомогену смесу. Смесу сипајте у плех обложен папиром за печење. Пеците у претходно загрејаној рерни око 25-30 минута, или док чачкалица забодена у средину колача не изађе чиста. Када је кора печена, извадите је из рерне и оставите да се потпуно охлади.

У шерпи на средњој ватри отопите шећер док не постане златно-смеђи карамел. Пазите да не загори. У другој посуди загрејте млеко, али не дозволите да проври. Полако додајте топло млеко у карамел, стално мешајући. Пазите, смеса ће бити веома врућа и може прскати. У мањој посуди помешајте брашно и густин са мало хладног млека док не добијете глатку смесу. Додајте смесу брашна и густина у карамел млеко, стално мешајући док се не згусне. Склоните са ватре и додајте ванилин шећер и маслац или маргарин, мешајући док се потпуно не отопи и сједини. Оставите крем да се охлади на собној температури, повремено мешајући. Када су кора и крем потпуно охлађени, премажите кору карамел кремом. Колач ставите у фрижидер на неколико сати да се стегне и укуси сједине. Пре сервирања, колач исеците на коцке или правоугаонике и послужите.

(superrecepti)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО БИ МОГАО ДА БУДЕ НАЈВЕЋИ СКАНДАЛ У ИСТОРИЈИ Трамп раскринкао медије који фабрикују лажне вести

"ОВО БИ МОГАО ДА БУДЕ НАЈВЕЋИ СКАНДАЛ У ИСТОРИЈИ" Трамп раскринкао медије који фабрикују лажне вести

ПРЕДСЕДНИК Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је данас да су Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и друге агенције украле милијарде долара како би се правиле лажне афирмативне вести о Демократској партији.

06. 02. 2025. у 13:39

Коментари (0)

ПОМАМА! Спавање са залепљеним устима је хит код врхунских фудбалера, ево и зашто