КОЛАЧ СА МАКОМ И КАРАМЕЛ КРЕМОМ: Пробајте нешто једноставно, а другачије
Ово је колач којем ћете се радо враћати.

Foto: Profimedia
Састојци:
за кору:
- Јаја 4
- Шећер 200 г
- Млеко 200 мл
- Уље 200 мл
- Брашно 200 г
- Млевени мак 200 г
- Прашак за пециво 1
- Ванилин шећер 1
за карамел крем:
- Шећер 200 г
- Млеко 500 мл
- Брашно 2 кашике
- Густин 2 кашике
- Маслац 200 г
- Ванилин шећер 1
Припрема:
Укључите рерну да се загреје на 180°Ц. Умутите јаја са шећером и ванилин шећером док не постану пенаста. Додајте млеко и уље, па наставите да мутите. У посебној посуди помешајте брашно, млевени мак и прашак за пециво. Постепено додајте суве састојке у смесу са јајима, млеком и уљем, мешајући док не добијете хомогену смесу. Смесу сипајте у плех обложен папиром за печење. Пеците у претходно загрејаној рерни око 25-30 минута, или док чачкалица забодена у средину колача не изађе чиста. Када је кора печена, извадите је из рерне и оставите да се потпуно охлади.
У шерпи на средњој ватри отопите шећер док не постане златно-смеђи карамел. Пазите да не загори. У другој посуди загрејте млеко, али не дозволите да проври. Полако додајте топло млеко у карамел, стално мешајући. Пазите, смеса ће бити веома врућа и може прскати. У мањој посуди помешајте брашно и густин са мало хладног млека док не добијете глатку смесу. Додајте смесу брашна и густина у карамел млеко, стално мешајући док се не згусне. Склоните са ватре и додајте ванилин шећер и маслац или маргарин, мешајући док се потпуно не отопи и сједини. Оставите крем да се охлади на собној температури, повремено мешајући. Када су кора и крем потпуно охлађени, премажите кору карамел кремом. Колач ставите у фрижидер на неколико сати да се стегне и укуси сједине. Пре сервирања, колач исеците на коцке или правоугаонике и послужите.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПРАВИ ТРАДИЦИОНАЛНИ СЛАТКИШ: Колач са јабукама и јогуртом (ВИДЕО)
30. 12. 2024. у 15:00Новости онлине

ПОСНИ КОЛАЧ СА СУВИМ ВОЋЕМ И ОРАСИМА: Одлична посластица за посне дане (ВИДЕО)
20. 12. 2024. у 13:00

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)