ЧЕМБЕРЛЕН ТОРТА: Раскошна посластица, божанственог укуса
Чемберлен торта је права старинска торта и са њом никада нећете погрешити. Комбинација меких кора с орасима, два фила која се спајају у један и грилијаша, укус који осваја.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Састојци:
За коре:
- 12 беланаца
- 12 кашика шећера
- 300 г млевених ораха
- 3 кашике брашна
За фил:
- 12 жуманаца
- 16 кашика шећера
- 3 кесице ванилина
- 400 мл млека
- 4 кашике густина
- 100 г чоколаде
- 300 г путера
За карамелизоване лешнике:
- 250 г шећера
- 200 г препечених лешника
Припрема:
Карамелизовање: Лешнике препеците. У шерпици на слабијој ватри отопите шећер, па кад потамни и постане течан без грудвица додајте лешнике, промешајте да се обложе шећером па их проспите на пек папир. Чим се охлади, исеците на ситније комаде.
Коре: Умутите миксером 4 беланца. Додајте 4 кашике шећера па мутите да се истопи. Додајте 100 г ораха и кашику брашна. Умешајте шпатулом, преручите у округли калуп обложен пек папиром (око 25 цм). Пеците у загрејаној рерни на 200 степени око 15 минута. Поновите исто за остале 2 коре.
Фил: У већу шерпу сипајте 300 мл млека и 6 кашика шећера. Ставите да проври и шећер се отопи. Склоните са рингле. Жуманаца, 10 кашика шећера и ванилин шећер неколико минута мутите миксером. Додајте густин и 100 мл млека. Проврело млеко са шећером прелијте преко умућених жуманаца, промешајте и вратите у шерпу. Кувајте фил на тихој ватри уз мешање. После неколико минута почеће да се згушњава. Мешајте без престанка док не постане као пудинг. Склоните са рингле и умешајте чоколаду изломљену на коцкице. Оставите покривено провидном фолијом. Када фил буде млак, додајте путер собне температуре и умутите миксером у глатку смесу.
Филовање: Сваку кору премажите трећином фила па поспите трећином карамелизованих лешника. Кад поставите трећу кору, целу торту премажите филом и поспите лешницима.
(trpeza)
Препоручујемо
 
                    
                    БЕЗГЛУТЕНСКА ТОРТА СА ЈАБУКАМА: По рецепту Џејмија Оливера, једноставан слаткиш за све прилике
14. 01. 2025. у 18:58Новости онлине
 
                    
                    ЛАГАНА И КРЕМАСТА: Пуслица торта, старинска посластица са којом нема грешке
13. 01. 2025. у 13:00Новости онлине
 
                    
                    СПОЉА ХРСКАВА, ИЗНУТРА НЕОДОЉИВО КРЕМАСТА: Зимска бисквит торта (ВИДЕО)
11. 01. 2025. у 15:00Новости онлине
 
                    
                    БРЗИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ПЛАЗМА ТОРТУ: Предлажемо вам да пробате рецепт која успева буквално свима
19. 01. 2025. у 11:00Новости онлине
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    ОДБРУСИЛА ЦАРИНИКУ: Гоцу на граници назвали Рашином мамом
ПЕВАЧИЦА без длаке на језику говори о односу са супругом Рашом Новаковићем, увек се са шалом осврћући на разлику у годинама која је многима била главна тема на почетку њиховог забављања.
31. 10. 2025. у 18:35
 
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Коментари (0)