ЧЕМБЕРЛЕН ТОРТА: Раскошна посластица, божанственог укуса
Чемберлен торта је права старинска торта и са њом никада нећете погрешити. Комбинација меких кора с орасима, два фила која се спајају у један и грилијаша, укус који осваја.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За коре:
- 12 беланаца
- 12 кашика шећера
- 300 г млевених ораха
- 3 кашике брашна
За фил:
- 12 жуманаца
- 16 кашика шећера
- 3 кесице ванилина
- 400 мл млека
- 4 кашике густина
- 100 г чоколаде
- 300 г путера
За карамелизоване лешнике:
- 250 г шећера
- 200 г препечених лешника
Припрема:
Карамелизовање: Лешнике препеците. У шерпици на слабијој ватри отопите шећер, па кад потамни и постане течан без грудвица додајте лешнике, промешајте да се обложе шећером па их проспите на пек папир. Чим се охлади, исеците на ситније комаде.
Коре: Умутите миксером 4 беланца. Додајте 4 кашике шећера па мутите да се истопи. Додајте 100 г ораха и кашику брашна. Умешајте шпатулом, преручите у округли калуп обложен пек папиром (око 25 цм). Пеците у загрејаној рерни на 200 степени око 15 минута. Поновите исто за остале 2 коре.
Фил: У већу шерпу сипајте 300 мл млека и 6 кашика шећера. Ставите да проври и шећер се отопи. Склоните са рингле. Жуманаца, 10 кашика шећера и ванилин шећер неколико минута мутите миксером. Додајте густин и 100 мл млека. Проврело млеко са шећером прелијте преко умућених жуманаца, промешајте и вратите у шерпу. Кувајте фил на тихој ватри уз мешање. После неколико минута почеће да се згушњава. Мешајте без престанка док не постане као пудинг. Склоните са рингле и умешајте чоколаду изломљену на коцкице. Оставите покривено провидном фолијом. Када фил буде млак, додајте путер собне температуре и умутите миксером у глатку смесу.
Филовање: Сваку кору премажите трећином фила па поспите трећином карамелизованих лешника. Кад поставите трећу кору, целу торту премажите филом и поспите лешницима.
(trpeza)
Препоручујемо

БЕЗГЛУТЕНСКА ТОРТА СА ЈАБУКАМА: По рецепту Џејмија Оливера, једноставан слаткиш за све прилике
14. 01. 2025. у 18:58Новости онлине

ЛАГАНА И КРЕМАСТА: Пуслица торта, старинска посластица са којом нема грешке
13. 01. 2025. у 13:00Новости онлине

СПОЉА ХРСКАВА, ИЗНУТРА НЕОДОЉИВО КРЕМАСТА: Зимска бисквит торта (ВИДЕО)
11. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

БРЗИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ПЛАЗМА ТОРТУ: Предлажемо вам да пробате рецепт која успева буквално свима
19. 01. 2025. у 11:00Новости онлине

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

ОТКРИВЕНА ПОДЗЕМНА СОБА У УКРАЈИНИ: Била затрпана 300 година - чему је служила? (ФОТО)
СКРИВЕНА испод замка у историјском граду Галичу, у западној Украјини, мистериозна соба била је затрпана земљом и отпадом последњих 300 година, а сада је напокон октривена.
02. 06. 2025. у 10:54
Коментари (0)