ЧЕМБЕРЛЕН ТОРТА: Раскошна посластица, божанственог укуса

Јована Васић

12. 02. 2025. у 13:00

Чемберлен торта је права старинска торта и са њом никада нећете погрешити. Комбинација меких кора с орасима, два фила која се спајају у један и грилијаша, укус који осваја.

ЧЕМБЕРЛЕН ТОРТА: Раскошна посластица, божанственог укуса

Foto: Shutterstock

Састојци:

За коре:

  • 12 беланаца
  • 12 кашика шећера
  • 300 г млевених ораха
  • 3 кашике брашна

За фил:

  • 12 жуманаца
  • 16 кашика шећера
  • 3 кесице ванилина
  • 400 мл млека
  • 4 кашике густина
  • 100 г чоколаде
  • 300 г путера

За карамелизоване лешнике:

  • 250 г шећера
  • 200 г препечених лешника

Припрема:

Карамелизовање: Лешнике препеците. У шерпици на слабијој ватри отопите шећер, па кад потамни и постане течан без грудвица додајте лешнике, промешајте да се обложе шећером па их проспите на пек папир. Чим се охлади, исеците на ситније комаде.

Коре: Умутите миксером 4 беланца. Додајте 4 кашике шећера па мутите да се истопи. Додајте 100 г ораха и кашику брашна. Умешајте шпатулом, преручите у округли калуп обложен пек папиром (око 25 цм). Пеците у загрејаној рерни на 200 степени око 15 минута. Поновите исто за остале 2 коре.

Фил: У већу шерпу сипајте 300 мл млека и 6 кашика шећера. Ставите да проври и шећер се отопи. Склоните са рингле. Жуманаца, 10 кашика шећера и ванилин шећер неколико минута мутите миксером. Додајте густин и 100 мл млека. Проврело млеко са шећером прелијте преко умућених жуманаца, промешајте и вратите у шерпу. Кувајте фил на тихој ватри уз мешање. После неколико минута почеће да се згушњава. Мешајте без престанка док не постане као пудинг. Склоните са рингле и умешајте чоколаду изломљену на коцкице. Оставите покривено провидном фолијом. Када фил буде млак, додајте путер собне температуре и умутите миксером у глатку смесу.

Филовање: Сваку кору премажите трећином фила па поспите трећином карамелизованих лешника. Кад поставите трећу кору, целу торту премажите филом и поспите лешницима.

(trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми?

3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: "Томпсон - то није будала! Наши 'хероји' су давно починили масакр, а чији смо ми?"

"ЧИЈИ смо ми? Питајте Загребачку банку, Привредну банку, питајте Хрватску народну банку... Питајте све оне који нам се свакодневно церекају са свих портала и реците, имате Хрватску."

11. 02. 2025. у 17:12

Коментари (0)

ЦЕО СВЕТ СЕ СМЕЈЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦУ ХРВАТСКЕ: Жалио се на две године суспензије због допинга - суспендовали га на четири!