ЧЕМБЕРЛЕН ТОРТА: Раскошна посластица, божанственог укуса
Чемберлен торта је права старинска торта и са њом никада нећете погрешити. Комбинација меких кора с орасима, два фила која се спајају у један и грилијаша, укус који осваја.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За коре:
- 12 беланаца
- 12 кашика шећера
- 300 г млевених ораха
- 3 кашике брашна
За фил:
- 12 жуманаца
- 16 кашика шећера
- 3 кесице ванилина
- 400 мл млека
- 4 кашике густина
- 100 г чоколаде
- 300 г путера
За карамелизоване лешнике:
- 250 г шећера
- 200 г препечених лешника
Припрема:
Карамелизовање: Лешнике препеците. У шерпици на слабијој ватри отопите шећер, па кад потамни и постане течан без грудвица додајте лешнике, промешајте да се обложе шећером па их проспите на пек папир. Чим се охлади, исеците на ситније комаде.
Коре: Умутите миксером 4 беланца. Додајте 4 кашике шећера па мутите да се истопи. Додајте 100 г ораха и кашику брашна. Умешајте шпатулом, преручите у округли калуп обложен пек папиром (око 25 цм). Пеците у загрејаној рерни на 200 степени око 15 минута. Поновите исто за остале 2 коре.
Фил: У већу шерпу сипајте 300 мл млека и 6 кашика шећера. Ставите да проври и шећер се отопи. Склоните са рингле. Жуманаца, 10 кашика шећера и ванилин шећер неколико минута мутите миксером. Додајте густин и 100 мл млека. Проврело млеко са шећером прелијте преко умућених жуманаца, промешајте и вратите у шерпу. Кувајте фил на тихој ватри уз мешање. После неколико минута почеће да се згушњава. Мешајте без престанка док не постане као пудинг. Склоните са рингле и умешајте чоколаду изломљену на коцкице. Оставите покривено провидном фолијом. Када фил буде млак, додајте путер собне температуре и умутите миксером у глатку смесу.
Филовање: Сваку кору премажите трећином фила па поспите трећином карамелизованих лешника. Кад поставите трећу кору, целу торту премажите филом и поспите лешницима.
(trpeza)
Препоручујемо

БЕЗГЛУТЕНСКА ТОРТА СА ЈАБУКАМА: По рецепту Џејмија Оливера, једноставан слаткиш за све прилике
14. 01. 2025. у 18:58Новости онлине

ЛАГАНА И КРЕМАСТА: Пуслица торта, старинска посластица са којом нема грешке
13. 01. 2025. у 13:00Новости онлине

СПОЉА ХРСКАВА, ИЗНУТРА НЕОДОЉИВО КРЕМАСТА: Зимска бисквит торта (ВИДЕО)
11. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

БРЗИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ПЛАЗМА ТОРТУ: Предлажемо вам да пробате рецепт која успева буквално свима
19. 01. 2025. у 11:00Новости онлине

МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље
ВЛАДА Молдавије донела је одлуку о привременом ограничењу увоза шећера из Србије, уз образложење да на тај начин жели да заштити домаћу производњу и стабилизује тржиште.
10. 10. 2025. у 13:22

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: "Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима"
РУСКЕ оружане снаге током ноћи извеле су масовни напад на енергетске објекте који напајају војно-индустријски комплекс Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.
10. 10. 2025. у 14:48

"ОТЕЋЕ ВАМ ДЕЦУ! Мирјана Бобић Мојсиловић упозорила родитеље
"ЗАТО, родитељи, док још није касно, зграбите своју децу и забавите их сами!"
09. 10. 2025. у 10:15
Коментари (0)