БАРОН ТОРТА: Предивна чоколадна посластица, којој посебну ноту даје фил од малина
Управо тај укус је нешто што барон торту издваја у мору других, укусних, кремастих и савршених. За њену припрему је потребно мало више труда и умећа, али резултат је такав да вам неће бити жао што сте уложили време и новац.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За коре:
- 5 беланаца
- прстохват соли
- 200 г шећера
- 100 г млевених печених бадема
- 2 кашике какаа
За чоколадни крем:
- 100 г путера
- 5 жуманаца
- 200 мл млека
- 100 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 20 г густина
- 20 г какаа
- 50 г чоколаде за кување
- 50 г млечне чоколаде
За фил од малина:
- 1 кашика путера
- 200 г смрзнутих малина
- 50 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 50 мл воде
- 1 пудинг од малина
За глазуру:
- 1 кашике уља
- 100 г чоколаде за кување
- 1 кашика путера
- 1 кашика млека
Припрема:
Помешајте млевене печене бадеме и какао. Потом, одвојте беланца од жуманаца и у посуду са беланцима убаците мало соли и мутите миксером. Постепено, како се шне буде формирао, додајте кашику по кашику шећера и мутите све док се шећер не отопи и док не добијете чврст снег. На крају, у ту смесу додајте помешане млевене печене бадеме и какао, па шпатулом лагано сједините, пазећи да вам снег не спласне.
Добијену смесу распоредите у велики плех који сте претходно обложили папиром за печење. Равномерно распоредите смесу по плеху и пеците на 180 степени око 15 до 20 минута. Немојте бринути ако се кора подигне - када је извадите из рерне, она ће спласнути. Када буде готова, оставите је да се охлади, па је пажљиво окрените и одвојите од папире за печење. Пресеците је на три једнака дела.
Када сте добили кору, спремите чоколадни фил. У мало млеко сипајте шећер, ванилин шећер и густин па добро умутите виљушком или жицом за мућење. Додајте какао и добро сједините тако да не буде грудвица. На крају додајте умућена жуманца и још једном добро промешајте.
Остатак млека сипајте у лонац и ставите на средњу температуру рингле и полако загрејте. Пре него што прокључа, смањите ринглу и умућену смесу полако уливајте у загрејано млеко, истовремено мешајући жицом. Мешајте све док се крем не згусне.
Склоните са рингле и убаците изломљену чоколаду и мешајте док се она не отопи. На крају додајте путер и све још једном добро промешајте док се све не сједини и док не добијете глатку смесу. Прекријте га провидном фолијом и охладите прво на собној температури, а онда ставите у фрижидер на пола сата.
Малине сипајте у шерпу па поспите преко њих шећер и ванилин шећер и загревајте на средњој температури све док се не отопе. Прокувајте око пет минута, склоните са рингле и процедите како би се одстраниле коштице. Вратите малине на рингли па додајте пудинг који сте размутили у води. Мешајте жицом све док се не згусне, склоните са рингле и додајте путер. Мешајте док се он не отопи. Овако добијени фил поделите на три дела и ставите у фржидер да се стегне.
Чоколадни фил из фрижидера извадите и полако га миксером умутите док не буде помало пенаст али и гладак. Одвојите неколико кашика за декорацију, а остатак поделите на три дела. На одговарајући тацну ставите једну кору, па фил са малинама, а потом и чоколадни фил. Понављајте поступак све док не построшите материјал и док не употребите све три коре. Састојке за глазуру сједините и отопите, оставите је пар минута да се охлади и потом прелијте преко торте. Оставите барон торту у фрижидер да се охлади, најмање три сата, а најбоље преко ноћи и послужите је.
(Ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТОРТА СА БАНАНАМА И ЧОКОЛАДОМ: Неодољиво кремаста посластица коју сви воле
08. 03. 2025. у 15:00Јована Васић

КИВИ ТОРТА СА КЕКСОМ И БАНАНАМА: Освежавајућа посластица која ће вас одушевити
10. 03. 2025. у 11:00

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Тај потез би могао довести до трећег светског рата
СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу упозорио је да би увођење мировњака на историјске територије Русије могло довести до трећег светског рата.
24. 04. 2025. у 19:46

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НИ ЛАУШ НИЈЕ ПРИМЕТИО ДО КРАЈА СНИМАЊА: Најлуђа грешка из "Боја на Косову"
ЛАУШЕВИЋ је о снимању филма "Бој на Косову" писао у књизи "Година прође, дан никад".
28. 04. 2025. у 10:32
Коментари (0)