МАЂАРСКА ДОБОШ ТОРТА: Савршена посластица за сваку прилику, буди носталгију
Ова торта пореклом је из Мађарске, а позната је по путерастим корама и филу. Изузетно богатог и раскошног укуса, добош торта је идеална за послуживање у свечаним приликама.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За коре:
- Јаја 10 комада
- Шећер 250 г
- Брашно 250 г
- Ванилин шећер 1 кашичица
- Со прстохват
За фил:
- Јаја 6 комада
- Шећер 300 г
- Путер 300 г
- Чоколада за кување 150 г
- Ванилин шећер 1 кашичица
За карамел глазуру:
- Шећер 200 г
- Лимунов сок 1 кашика
- Путер 1 кашика
Припрема:
Загрејте рерну на 180°Ц. Припремите 6 округлих калупа за печење (или пеците коре једну по једну). Одвојите беланца од жуманаца. Умутите беланца са прстохватом соли док не добијете чврст снег. У другој посуди умутите жуманца са шећером и ванилин шећером док не постану светла и пенаста. Постепено додајте брашно у смесу са жуманцима, мешајући лагано. На крају, пажљиво умешајте снег од беланаца у смесу са жуманцима. Поделите смесу на 6 једнаких делова и пеците сваку кору посебно у припремљеним калупима, око 10-12 минута, док не постану златно смеђе. Оставите коре да се охладе.
На пари умутите јаја са шећером док смеса не постане густа и светла. Додајте чоколаду за кување и мешајте док се потпуно не отопи. Оставите смесу да се охлади. Умутите путер са ванилин шећером док не постане пенаст, затим постепено додајте охлађену смесу са чоколадом, мешајући док не добијете гладак крем.
У шерпи отопите шећер са лимуновим соком на средњој температури док не постане златно смеђи карамел. Додајте путер и брзо мешајте док се не отопи. Брзо прелијте карамел преко једне од кора и равномерно га распоредите. Пре него што се карамел потпуно стврдне, ножем премазаним путером означите парчиће (да бисте касније лакше секли торту).
На тањир за сервирање ставите прву кору и премажите је филом. Понављајте поступак са свим корама, осим оне са карамелом. На крају, ставите карамел кору на врх торте. Премажите странице торте преосталим филом и украсите по жељи.
(superrecepti)
Препоручујемо

БАРОН ТОРТА: Предивна чоколадна посластица, којој посебну ноту даје фил од малина
03. 04. 2025. у 13:00

ТОРТА СА ГРИЗОМ, ПУДИНГОМ И ПИШКОТАМА: Кремаста, јефтина, не пече се
01. 04. 2025. у 13:00

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Након Литваније, још једна држава забранила прелет српског авиона до Москве
НАКОН Литваније, и летонске власти забраниле су прелет српског авиона до Москве у коме је требало да буде председник Србије Александар Вучић, сазнају "Новости".
06. 05. 2025. у 18:27

НЕБЕНЗЈА ОДУВАО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШМИТА, ПА ИЗАШАО ИЗ САЛЕ: Нећу да те слушам, немаш право да говориш!
У САВЕТУ безбедности Уједињених нација је у току редовна полугодишња седница о ситуацији у БиХ на којој је руски амбасадор Василиј Небензја изјавио је да Кристијан Шмит нема право да говори у име међународне заједнице у Савету безбедност, а онда изашао из сале не желевши да га слуша.
06. 05. 2025. у 17:03

ОБРТ! Бастијан Швајнштајгер скинуо бурму, па поручио: "Било је лепо..."
НЕ СТИШАВАЈУ се приче о разводу Ане Ивановић и Бастијана Швајнштајгера. Иако се бивша тениска шампионка и немачки фудбалски ас годинама представљају као складан пар, друштвене мреже и медији последњих недеља брује о наводној кризи у браку и разводу.
04. 05. 2025. у 11:07 >> 11:11
Коментари (0)