МАЂАРСКА ДОБОШ ТОРТА: Савршена посластица за сваку прилику, буди носталгију

Новости онлине

09. 04. 2025. у 14:30

Ова торта пореклом је из Мађарске, а позната је по путерастим корама и филу. Изузетно богатог и раскошног укуса, добош торта је идеална за послуживање у свечаним приликама.

МАЂАРСКА ДОБОШ ТОРТА: Савршена посластица за сваку прилику, буди носталгију

Foto: Shutterstock

Састојци:

За коре:

  • Јаја 10 комада
  • Шећер 250 г
  • Брашно 250 г
  • Ванилин шећер 1 кашичица
  • Со прстохват

За фил:

  • Јаја 6 комада
  • Шећер 300 г
  • Путер 300 г
  • Чоколада за кување 150 г
  • Ванилин шећер 1 кашичица

За карамел глазуру:

  • Шећер 200 г
  • Лимунов сок 1 кашика
  • Путер 1 кашика

Припрема:

Загрејте рерну на 180°Ц. Припремите 6 округлих калупа за печење (или пеците коре једну по једну). Одвојите беланца од жуманаца. Умутите беланца са прстохватом соли док не добијете чврст снег. У другој посуди умутите жуманца са шећером и ванилин шећером док не постану светла и пенаста. Постепено додајте брашно у смесу са жуманцима, мешајући лагано. На крају, пажљиво умешајте снег од беланаца у смесу са жуманцима. Поделите смесу на 6 једнаких делова и пеците сваку кору посебно у припремљеним калупима, око 10-12 минута, док не постану златно смеђе. Оставите коре да се охладе.

На пари умутите јаја са шећером док смеса не постане густа и светла. Додајте чоколаду за кување и мешајте док се потпуно не отопи. Оставите смесу да се охлади. Умутите путер са ванилин шећером док не постане пенаст, затим постепено додајте охлађену смесу са чоколадом, мешајући док не добијете гладак крем.

У шерпи отопите шећер са лимуновим соком на средњој температури док не постане златно смеђи карамел. Додајте путер и брзо мешајте док се не отопи. Брзо прелијте карамел преко једне од кора и равномерно га распоредите. Пре него што се карамел потпуно стврдне, ножем премазаним путером означите парчиће (да бисте касније лакше секли торту).

На тањир за сервирање ставите прву кору и премажите је филом. Понављајте поступак са свим корама, осим оне са карамелом. На крају, ставите карамел кору на врх торте. Премажите странице торте преосталим филом и украсите по жељи.

(superrecepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље

МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље

ВЛАДА Молдавије донела је одлуку о привременом ограничењу увоза шећера из Србије, уз образложење да на тај начин жели да заштити домаћу производњу и стабилизује тржиште.

10. 10. 2025. у 13:22

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: "Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима"

РУСКЕ оружане снаге током ноћи извеле су масовни напад на енергетске објекте који напајају војно-индустријски комплекс Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

10. 10. 2025. у 14:48

Коментари (0)

КРЕТЕНИЗАМ!: Зашто није снимљен филм На Дрини ћуприја?