ИДЕАЛАН ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЛЕШНИКА: Карамел тарт, кремасти дезерт који се топи у устима
Осим што веома атрактивно изгледа, овај тарт је невероватно укусан. Делује компликовано за прављење, али заправо није.

Фото Shutterstock
Потребно је:
За корпице:
- 100 г маслаца
- 50 г прах шећера
- кашичица течне ароме ваниле
- јаје
- око 250 г глатког брашна
За карамел:
- 200 г шећера
- 4 кашике воде
- 2 дл слатке павлаке за шлаг
- 40 г маслаца
- 1/2 кашичице соли
Још:
- 50 г целих печених лешника
Припрема карамел тарта са лешницима
Хладан маслац и шећер умутите миксером, додајте наведене састојке за припрему корпица и умесите глатко тесто. Металне калупе за корпице премажите маслацем. По куглицу теста ставите у сваку корпицу, мало га утисните, прекријте најлон кесицом па преко утисните другу, мало мању корпицу. Притисните добро. Затим уклоните горњу корпицу и кесицу, а вишак теста исеците ножем. Уколико вам је ово сувише компликовано, корпицу можете обликовати и прстима.
Тесто избоцкајте виљушком на неколико места и пеците у рерни, претходно загрејаној на 180 степени, око 15 минута (док не добије боју). Мало охладите и извадите корпице из калупа. Филујте их лешницима и прелијте топлим карамелом, који ћете припремити на следећи начин: шећер и воду загрејте без мешања, само повремено протресите шерпицу. Кад се шећер отопи и добије златну боју лагано улијте слатку павлаку и догрејте, мешајући. Додајте маслац и со и када буде потпуно течна – спремна је за употребу!
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ДАЛМАТИНСКА ПАШТИЦАДА: Рапсодија укуса у сваком залогају, по оригиналном рецепту
29. 04. 2025. у 09:00

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ХАОС И ДРАМА НА САБАЛЕНКИНОМ МЕЧУ: Свађа. прозивке и на крају одлазак без руковања (ВИДЕО)
БЕЛОРУСКИЊА Арина Сабаленка савладала је Марту Костјук из Украјине за пласман у полуфинале мастерса у Мадриду, а то је било све само не обичан меч.
01. 05. 2025. у 09:30
Коментари (0)