ИДЕАЛАН ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЛЕШНИКА: Карамел тарт, кремасти дезерт који се топи у устима

Бојана Јовановић

01. 05. 2025. у 15:36

Осим што веома атрактивно изгледа, овај тарт је невероватно укусан. Делује компликовано за прављење, али заправо није.

ИДЕАЛАН ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЛЕШНИКА: Карамел тарт, кремасти дезерт који се топи у устима

Фото Shutterstock

Потребно је:

За корпице:

- 100 г маслаца

- 50 г прах шећера

- кашичица течне ароме ваниле

- јаје

- око 250 г глатког брашна

За карамел:

- 200 г шећера

- 4 кашике воде

- 2 дл слатке павлаке за шлаг

- 40 г маслаца

- 1/2 кашичице соли

Још:

- 50 г целих печених лешника

Припрема карамел тарта са лешницима

Хладан маслац и шећер умутите миксером, додајте наведене састојке за припрему корпица и умесите глатко тесто. Металне калупе за корпице премажите маслацем. По куглицу теста ставите у сваку корпицу, мало га утисните, прекријте најлон кесицом па преко утисните другу, мало мању корпицу. Притисните добро. Затим уклоните горњу корпицу и кесицу, а вишак теста исеците ножем. Уколико вам је ово сувише компликовано, корпицу можете обликовати и прстима. 

Тесто избоцкајте виљушком на неколико места и пеците у рерни, претходно загрејаној на 180 степени, око 15 минута (док не добије боју). Мало охладите и извадите корпице из калупа. Филујте их лешницима и прелијте топлим карамелом, који ћете припремити на следећи начин: шећер и воду загрејте без мешања, само повремено протресите шерпицу. Кад се шећер отопи и добије златну боју лагано улијте слатку павлаку и догрејте, мешајући. Додајте маслац и со и када буде потпуно течна – спремна је за употребу!

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије

ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.

30. 04. 2025. у 16:55

Коментари (0)

БЕЗБЕДНОСТ НА РАДУ: Култура која спасава животе