НАПРАВИТЕ НАЈУКУСНИЈИ ЧИЗКЕЈК: Искористите сезону јагода
Чизкејк од јагода је најлаганији и најукуснији десерт.

Фото Profimedia
Састојци:
* 150 г млевеног кекса
* 1 кашика шећера
* 8 кашика путера
* 450 г јагода
* 230 г крем сира, собне температуре
* 140 г шећера
* 240 мл слатке павлаке, охлађене
* 340 г маскарпоне сира, охлађеног
* 2 кашике лимуновог сока
* 14 г неароматизованог желатина, (2 кесице)
За декорацију:
* 240 мл слатке павлаке
* 2 кашике шећера
* 1/2 кашичице ванилиног екстракта
* 6 јагода, пресечених на пола
Рецепт за чизкејк од јагода:
Како бисте направили овај чизкејк, прво намажите дно и странице калупа за торте пречника 23 цм и обложите странице са 1-2 траке папира за печење. Помешајте млевени кекс са 1 кашиком шећера и 8 кашика отопљеног путера. Промешајте да се мрвице равномерно навлаже, а затим притисните на дно калупа. Замрзните 15 минута или ставите у фрижидер 30 минута да се мрвице стегну.
Оперите и осушите јагоде, затим их ољуштите и исеците на четвртине. Пасирајте у блендеру, док не постану глатке, а затим процедите кроз цедиљку и оставите са стране.
Требало би да добијете 350 мл пиреа. У великој посуди помешајте крем сир и шећер.
Мутите на средњој брзини 2 минута док не постане пенасто и глатко.
Зашто је корисно да једете јагоде?
Јагоде су права ризница витамина Ц, а садрже и манган, калијум, фолате и друге минерале и витамине. Антоцијан који им даје боју је благотворан за срце. Имају антиоксидативна и антибактреријска својства.
Додајте 250 г шлага и мутите док не постане пенасто (3-5 минута на великој брзини).
Смањите брзину на ниску и умешајте маскарпоне, па мутите док се добро не сједини и не постане глатко. Додајте 1 пире од јагода и 2 кашике лимуновог сока и блендирајте док не постане глатко. У плиткој посуди отпорној на топлоту сипајте 120 мл хладне воде и поспите желатин преко. Оставите 5 минута да набубри и упије воду.
Загревајте желатин док се потпуно не раствори и течност не постане бистра. Мутећи миксером на ниској брзини постепено додајте желатин и мутите док се добро не сједини.
Пребаците фил од чизкејка преко охлађене коре, покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер најмање 4 сата или преко ноћи док се потпуно не охлади, а затим сервирајте са жељеним преливима.
Пријатно!
(StvarUkusa)
Препоручујемо

ЗДРАВА И УКУСНА УЖИНА: Хрскави кексићи са бадемом, а супер иду уз кафу или чај
25. 05. 2025. у 10:00

ЕКСКЛУЗИВНО - ГЕНЕРАЛ ПОНОВО У СВОЈОЈ СРБИЈИ: Небојша Павковић слетео у Београд (ФОТО)
ГЕНЕРАЛ Небојша Павковић слетео је у Србију.
28. 09. 2025. у 17:53

АМЕРИКАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ВУЧИЋЕМ! Пљуште коментари након гостовања на Њузмаксу: "Хоћемо га код Такера, дивно је чути овог мудрог човека"
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је синоћ на америчкој телевизији Њузмакс, а његово гостовање привукло је велику пажњу америчке јавности.
27. 09. 2025. у 11:29

НЕ ДА НА ЋЕРКУ Богданин отац очитао лекцију Вељку, јасно му ставио до знања: "Можда пре ниси имао овакву девојку..."
ВЕЉКО је увек истицао да жели велику породицу са много деце којима ће усадити праве вредности и традицију.
29. 09. 2025. у 16:17
Коментари (0)