КОЛАЧ ОД ШЉИВА: Рецепт за домаћи колач
Нема ништа лепше од ароме свеже печеног колача од шљива који се шири кућом. Ова комбинација сочног воћа, нежног теста и хрскавог мрвичастог прелива је прави укус касног лета и ране јесени.
ФОТО: Novosti
Састојци:
За колач:
- 250 гр универзалног брашна
- 150 гр путера (охлађеног)
- 80 гр шећера
- 1 јаје
- 1 кашичица прашка за пециво
- прстохват соли
За мрвичасти прелив:
- 100 гр универзалног брашна
- 70 гр путера
- 70 гр шећера
Додатно:
приближно 500 гр шљива (преполовљених, без коштица)
Припрема:
У чинији помешајте брашно, прашак за пециво, шећер и со. Додајте исецкан хладни путер и сеците га ножем док се не формирају мрвице. Додајте јаје и брзо умесите тесто. Обликујте га у куглу, умотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер на 30 минута.
У међувремену, припремите мрвичасту смесу: прстима умесите брашно, шећер и путер док не постану глатки. Разваљајте тесто и пребаците га на плех обложен папиром за печење. Положите половине шљива са кором надоле на тесто. Поспите мрвичастом смесом преко теста. Пеците на 180°C око 40-45 минута, док мрвичаста смеса не порумени.
Оставите да се охлади након печења и поспите шећером у праху пре сервирања.
Пријатно!
Препоручујемо
РЕБАРЦА СА КРОМПИРОМ И СЛАНИНОМ: Сочно, ароматично и савршено за породичну вечеру
20. 11. 2025. у 19:00
СУТРА СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН: Постоји веровање да се не спрема жито, ево шта је истина
СРПСКА православна црква сутра ће прославити Сабор Светог Архангела Михаила, у народу познатом као Аранђеловдан.
20. 11. 2025. у 22:23
ПУТИН ЗАВРШИО У БОЛНИЦИ: Провео ноћ на клиници
РУСКИ председник Владимир Путин објавио је да је завршио годишњи лекарски преглед и резултати су добри.
19. 11. 2025. у 20:22
АРНАУТОВИЋ ЕМОТИВАН: Пет година имам проблем са супругом
ИЗУЗЕТНО емотиван био је капитен Аустрије Марко Арнаутовић након великог успеха у квалификацијама за Мундијал.
20. 11. 2025. у 12:40
Коментари (0)