ПАУНД КОЛАЧ СА КРЕМ СИРОМ И ОРАСИМА: Рецепт за традиционални енглески колач
Када пожелите да на столу имате посластицу која спаја једноставност припреме и богатство укуса, паунд колач је прави избор. Овај класични десерт, пореклом из енглеске кухиње, добио је име по томе што се у оригиналу правио од једнаких делова брашна, путера, јаја и шећера.
FOTO: Novosti
Састојци:
- 200 гр крем сира (на собној температури)
- 200 гр шећера
- 3 велика јаја
- 200 гр путера (на собној температури)
- 1 кашичица екстракта ваниле
- 250 гр пшеничног брашна
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1/2 кашичице соли
- 100 гр крупно сецканих ораха
- 1/2 шоље млека
Припрема:
Загревање и плех – Загрејте рерну на 180°C и подмажите плех за хлеб (23x13 цм).
Кремаста основа – Умутите крем сир и путер док не постану пенасти. Додајте шећер и јаја, једно по једно, па убаците и ванилу.
Суви састојци – Посебно просејте брашно, прашак за пециво и со. Додајте у смесу наизменично са млеком.
Ораси – Умешајте сецкане орахе шпатулом.
Печење – Сипајте тесто у плех и пеците 40–50 минута. Ако колач брзо порумени, покријте га фолијом.
Сервирање – Охладите, извадите из плеха и уживајте у савршеним кришкама!
Савет плус: За свечани изглед, посипајте колач шећером у праху или прелијте лаганом глазуром од лимуна.
Уживајте!
Препоручујемо
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
ОВО НИКАКО НЕ РАДИТЕ ДРУГОГ ДАНА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Обичаји које многи верници не знају
СВЕТИ Никола или Никољдан је слава коју слави велики број верника у Србији. Често можемо чути да је то дан када или славите или идете на славу, па не чуди што се за овај дан везују бројни обичаји.
20. 12. 2025. у 08:41
ВИДИТЕ СНИМАК - ШУТИРАЈУ ГА: Вујадин Савић нападнут у Београду - усред тржног центра (ВИДЕО)
БИВШИ фудбалер Црвене звезде наводно је нападнут у једном тржном центру у Београду.
18. 12. 2025. у 22:08
Коментари (0)