ПАУНД КОЛАЧ СА КРЕМ СИРОМ И ОРАСИМА: Рецепт за традиционални енглески колач

Milena Tomasevic

03. 10. 2025. у 08:00

Када пожелите да на столу имате посластицу која спаја једноставност припреме и богатство укуса, паунд колач је прави избор. Овај класични десерт, пореклом из енглеске кухиње, добио је име по томе што се у оригиналу правио од једнаких делова брашна, путера, јаја и шећера.

ПАУНД КОЛАЧ СА КРЕМ СИРОМ И ОРАСИМА: Рецепт за традиционални енглески колач

FOTO: Novosti

Састојци:

  • 200 гр крем сира (на собној температури)
  • 200 гр шећера
  • 3 велика јаја
  • 200 гр путера (на собној температури)
  • 1 кашичица екстракта ваниле
  • 250 гр пшеничног брашна
  • 1 кашичица прашка за пециво
  • 1/2 кашичице соли
  • 100 гр крупно сецканих ораха
  • 1/2 шоље млека

Припрема:

Загревање и плех – Загрејте рерну на 180°C и подмажите плех за хлеб (23x13 цм).

Кремаста основа – Умутите крем сир и путер док не постану пенасти. Додајте шећер и јаја, једно по једно, па убаците и ванилу.

Суви састојци – Посебно просејте брашно, прашак за пециво и со. Додајте у смесу наизменично са млеком.

Ораси – Умешајте сецкане орахе шпатулом.

Печење – Сипајте тесто у плех и пеците 40–50 минута. Ако колач брзо порумени, покријте га фолијом.

Сервирање – Охладите, извадите из плеха и уживајте у савршеним кришкама!

Савет плус: За свечани изглед, посипајте колач шећером у праху или прелијте лаганом глазуром од лимуна.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО НИКАКО НЕ РАДИТЕ ДРУГОГ ДАНА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Обичаји које многи верници не знају

ОВО НИКАКО НЕ РАДИТЕ ДРУГОГ ДАНА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Обичаји које многи верници не знају

СВЕТИ Никола или Никољдан је слава коју слави велики број верника у Србији. Често можемо чути да је то дан када или славите или идете на славу, па не чуди што се за овај дан везују бројни обичаји.

20. 12. 2025. у 08:41

Коментари (0)

Где купити зимске јакне које заиста греју и прате вас целу сезону