МОРСКА СВИЛА ОД ПАЛАСТУРЕ: Јединствена, златна тканина дар неугледне, данас угрожене шкољке (ФОТО)
11. 01. 2023. у 07:30
НЕКАДА је шкољка паластура била незаобилазни сувенир, данас је ретка, угрожена врста, а скоро сасвим је заборављен њен "дар" и начин израде скупоцене, "златне" морске свиле
Најновије из рубрике
КЊИГАМА УДАХЊУЈЕ НОВИ ЖИВОТ: Књиговезница Ивковић у Новом Саду траје век и по а прочула се и по уметничком издању Светог писма (ФОТО)
КЊИГА најстарија коју Срби ређе зову Библијом, а радије Светим писмом, биће још драгоценија свакој српској породици ако се међу корице уметне додатак од петнаест страница на које ће се бележити сви најважнији породични датуми и догађаји. На тај начин,с колена на колено, још приљежније ће се "књига над књигама" преносити и чувати, а потомци, ма где да су, неће заборавити ко су и одакле су.
05. 01. 2025. у 19:31
ВОЛЕО УМЕТНОСТ, ШКОЛОВАО СИРОТИЊУ : Навршило се 200 година од рођења владике Вићентија Красојевића
У малим шумадијским селима рађани су велики људи који су својом вером, жртвом, трудом и делом учинили Србију слободном, а Шумадију "пијемонтом српства". Један од њих је и епископ ужичко-крушевачки (жички) Вићентије Красојевић (1824-1882).
05. 01. 2025. у 08:45
"КРСТЕ" ОЛУЈЕ ДА ИХ ЛАКШЕ ПРЕПОЗНАЈУ: Како су и зашто метеоролози ураганима и другим непогодама почели да дају мушка и женска имена
Национална метеоролошка служба САД је 1953. ураганима почела да даје женска имена усвајајући истоветан обичај поморских метеоролога. Званично је то објашњено обичајем да се бродовима дају женски називи, али је неко уочио да су они олује крстили баш именима својих супруга
05. 01. 2025. у 07:00
ШТА ВЕЛИМ, ИЗ ДУШЕ ЖЕЛИМ: Радисав Лукић из Михајловца код Смедерева три деценије сабира и казује здравице
ПОДИЖЕМ чашу вина ову, за срећу, здравље и годину нову. Наздравићу својим пићем црвеним да година што нам долази буде лепа и да роди више, са зрацима Сунцем обасјаним - Не превише, ни мало - кад затреба сељаку нек` падају кише.
04. 01. 2025. у 07:00
КИКИНЂАНИН С ВАРЈАЧОМ ПО СВЕТУ: Радован Субин, од кувара аматера, до витеза кулинарства
РАДОВАН Субин, од кувара аматера до витеза кулинарства, кува с душом и дели љубав кроз свако јело.
03. 01. 2025. у 07:00
Коментари (0)