ГАЛСКИ МЕНИ ЗА СРПСКОМ ТРПЕЗОМ: Гијом Гомез, амбасадор француске гастрономије, биће гост Београда
КРАЈЕМ маја у Београду ће се одржати "Дани француске кухиње са звездицама", а гостоваће амбасадор француске гастрономије Гијом Гомез, који је 25 година радио у кухињи Јелисејске палате. Осим њега, долази Жоел Филипс, чувени кувар ресторана са најдужом традицијом из француске регије Алзас, која се сматра центром европског гурманлука.
Њих у Србију доводи Слађана Новаковић, председник удружења "Ја волим Француску". Она већ пет година ради на јачању привредне, туристичке, економске и интеркултуралне сарадње између Србије, земаља Балкана и Француске.
Припремао је јела за Жака Ширака, Николу Саркозија, Франсоа Оланда и Емануела Макрона
- Већини у Србији имена Гијом Гомез и Жоел Филипс не значе много. Али, када се помену Мишленове звездице све је јасније - каже Новаковићева. - Господин Филипс је председник удружења свих Мишленових кувара у Алзасу, док је Гомез пуних 25 година лично бринуо о оброцима француских председника. Припремао је јела за Жака Ширака, Николу Саркозија, Франсоа Оланда и Емануела Макрона, а онда је 2021. добио звање амбасадора француске гастрономије. Од тада је лични представник председника Француске у служби међународног утицаја француске гастрономије, знања, произвођача, угоститеља и занатлија.
Братимљење
НА путу смо братимљења Врњачке и бање Виши, једне од пет најпосећенијих у свету, препознатљиве по карактеристичним изворима, који су, кажу стручњаци, најсличнији онима у Врњачкој Бањи. Припремамо низ пројеката којима ћемо промовисати не само Врњачку бању, него и цео регион. Седиште представништва Алзаса је управо у овој бањи и то је прво представништво једне француске регије у Србији.
Захваљујући њеној истрајности удружење које води постало је јака спона између Срба и Француза. Циљ јој је да се неки наши ресторани "оките" Мишленовим звездицама. Засада имају само препоруке.
- Добијање Мишленове звездице сматра се најпрестижнијим признањем у свету кулинарства - каже Новаковићева. - Ресторани који се њима диче, сврставају се у најлуксузније и најбоље на свету. Француска кухиња са звездицама постоји од 1902, када су браћа Мишлен, почели да објављују Мишленов туристички водич по Француској. Први ресторан у овој земљи признање уводи 1926. и од тада до данас то је синоним за врхунски квалитет. Код нас је пре три године била делегација Мишленових инспектора и сада двадесетак ресторана има њихову препоруку. Али, пут до звездице је дуг и захтеван.
Представиће и нека јела која је 25 година припремао у Јелисејској палати
Удружење "Ја волим Француску" бави се успостављањем интензивне туристичке сарадње између Србије и Француске. Французима је представљен туристички потенцијали Златибора, Опленца, Копаоника, али су њих одушевиле наше бање. Захваљујући овој организацији препознат је велнес и спа потенцијал Србије и успостављена сарадња између Врњачке Бање и чувене француске бање Виши.
ПРОПАДА ЛАЖНА ДРЖАВА: Светска банка упозорава Приштину - Имате највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи
ТАКОЗВАНО Косово има највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи, упозорила је заменица директора Светске банке за Косово Џејн Спроустер истичући да Приштина што пре мора да пређе на модел конкурентног економског раста који обезбеђује више радних места и бољи квалитет живота, преноси Телеграфи.
05. 01. 2025. у 16:19
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
НИЈЕ САМО НОВЧИЋ: Шта се још ставља у божићну чесницу
ЗНАТЕ ли шта све може да се убаци у чесницу и чиме је допуштено заменити новчић?
05. 01. 2025. у 10:17
Коментари (0)