КУВАЊЕ ЗАЧИЊАВАМ ЗНАЊЕМ И ЉУБАВЉУ: Познати кувар Томислав Гретић о гастрономији, кувању за Тину Тарнер, светским ланцима хотела...

Т. Цвијетић

28. 10. 2024. у 06:45

УГЛЕДНИ и познати кувар, шеф Томислав Гретић, гостовао је на гастрономској вечери у Бањалуци, где су грађани имали прилике да испробају јела из његове кухиње.

КУВАЊЕ ЗАЧИЊАВАМ ЗНАЊЕМ И ЉУБАВЉУ: Познати кувар Томислав Гретић о гастрономији, кувању за Тину Тарнер, светским ланцима хотела...

Фото Приватна архива

За "Новости" је испричао како је кувао за Тину Тарнер, шта воли да ради у слободно време и шта саветује младим куварима. Гретић се прославио суделовањем у кулинарском серијалу "Мастершеф", а касније и као члан жирија у другој сезони кулинарског ТВ шоуа "Три, два, један кувај!". Кувањем је, како каже, почео да се бави на "превару".

- То је било толико давно да се и не сећам превише, мало сам на превару уписао

Угоститељско-хотелијерску школу смер кулинарство, јер сам осећао да ће ми то ићи и кренуо сам полако. То су била несрећна времена после рата. Кренуо сам од хотела и ресторана на мору и онда сам дошао у "Шератон". Тамо ми је шеф кухиње, Немац, отворио очи да постоји нешто више. Онда сам се 1994. спаковао и отишао из Хрватске. Вратио сам се након четрнаест година, а до тада сам био свуда - прича нам Томислав.

Гретић додаје да је 11 година радио за "Шератон" и да је сваки хотел из тог ланца сличан као "јаје јајету":

- Нема ту превише сопствених креација, а у то време се толико пуно радило да је човеку мало битно било у ком је граду. Махом у четири зида без прозора, слободног времена мало.

Док си млад то може да се издржи, а данас би то било много теже.

Објашњава да је у томе свему ипак успевао и да бар помало упозна земље у којима је радио:

- Сваки слободан тренутак користио сам да нешто обиђем и видим, доживим. Обавезно сам јео неку локалну храну, премда се нисам много дружио са локалним људима - каже Гретић о искуствима са путешествија из Африке, Далеког истока, Европе...

Томислав је кувао за многе познате личности, од музичара до председника. Његова укусна јела имали су прилику да пробају Лучано Павароти, Тина Тарнер, "Ролингстонси", Стинг...

- Тина Тарнер је била врло једноставна. У Цириху је имала кућу триста метара од хотела и долазила би једном недељно. Никад није нешто извољевала, била је врло скромна и пристојна, нормална особа - каже нам Томислав.

Сликање волим, али немам времена

ВОЛИМ да сликам, вајам, премда имам мало времена за то. Волим да истражујем нове културе, нове људе, нову храну - објашњава Томислав.

- Свиђају ми се људи у Бањалуци, сви су са осмехом, има забаве, а посао не пати - казао нам је Гретић.

За наш лист објашњава и како му је било да буде судија:

- Није ми то падало нимало тешко, посао шефа кухиње је баш то, да препозна потенцијал некога и ту особу даље "гради" да би добили доброг кувара.

Гретић додаје да за њега неко каже да је превише строг према сарадницима, неко да није довољно строг, али да је у животу увек пресудан баланс.

- Нисте сваки дан са свима исти. Неко је данас бољи, неко лошији. Неком ћете опростити јер знате да ће му то значити, неког ћете мало укорити како бисте из њега извукли мало више, доста је ту психологије - објашњава нам Гретић.

Поручује младим куварима да уче од сваког кога сретну, јер никада се не зна шта од кога може да се научи:

- Мене је моја каријера одвела у неку другу врсту кувања и нисам имао много прилика да правим традиционална домаћа јела. Али, љубав према кувању увек потиче од бака и родитеља, ми "покупимо" укусе и мирисе током детињства из бакиних и маминих кухиња, од њих учимо прве ствари о "магији" јела. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПА, ГДЕ СТЕ ПОШЛИ... Пољски хулигани напали српску полицију, оно што се потом десило - упамтиће добро (ВИДЕО)